CoolClub pro IT odborníky

5 knih o osobním rozvoji, které vám k něčemu budou

15.10.2019

Pokud hledáte dobré knížky, se kterými se budete moci něco nového naučit a posunout se zase o kousek dál, pak tu pro vás máme žhavé tipy! Vybrali jsme pro vás pět titulů s tématikou osobnostního rozvoje, která vám rozjasní propršené podzimní dny, a navíc vás inspirují v oblasti kariéry! 

 

Magazín

 

Je tu podzim a s tím přichází chladné sychravé počasí, které je ideální pro domácí relaxaci a pohodu. Že na to nemáte čas? Pak jste jeden z nejlepších adeptů na čteních takových knih! Vybrali jsme pro vás pět skvělých titulů, které vás inspirují, pobaví a možná změní úhel pohledu, se kterým se díváte na svou kariérní dráhu. Vyberte si!

 

Pro úspěch na pohovoru: Kdy – Daniel Pink

Věděli jste, že úspěch na pohovoru, při prezentaci projektu nebo obchodním setkání do velké míry závisí na tom, v jakém čase zrovna probíhá? Podle autora Daniela Pinka je dokonalé načasování schopnost, která je nepochybně jedna z nejdůležitějších ingrediencí zaručující úspěch. Každý z nás má během dne hodiny, kdy je produktivní a hodiny, kdy se mu práce vůbec nedaří, nálada je na bodu mrazu a výkon na nule. Je to náhoda? Podle Daniela se jedná o běžný scénář, jenž se pravidelně mění ve třech hlavní fázích: vrchol, propad a zotavení. Na vrcholu jsme nejvíce produktivní, ve fázi propadu jde výkon, kreativita i nálada dolů a v konečném období zotavení se opět začínáme dostávat na normálu. 

Háček tkví v tom, že každý člověk má vrchol a propad v jinou dobu. Jak tedy poznáme, kdy dělat ty nejdůležitější věci? Odpověď je jasná – záleží na tom, zdali jste skřivan (ranní ptáče), sova nebo takzvaný třetí pták. Autor tak radí jednoduchou věc: zapisujte si své denní aktivity a poznamenávejte si k nim svůj emoční stav. Díky tomu jednoduše zjistíte, do které skupiny patříte a v jakou časovou dobu byste měli dělat ty nejklíčovější pracovní úkoly!  

 

Pro vítězství nad To-Do listem: Konec prokrastinace – Petr Ludwig

I další téma se týká času, ale tentokrát v podobě zákeřné prokrastinace. Chorobné odkládání úkolů trápí nejednoho z nás, proto byla jen otázka času, kdy se objeví kniha, jež stanoví návod, jak s prokrastinací zatočit jednou pro vždy. Tohoto náročného úkolu se ujal český autor Petr Ludwig, který své dílo dotáhl k dokonalosti a vydat bestseller s názvem Konec Prokrastinace. 

V této knize vás Petr zasvětí do oblasti produktivity, efektivity, sebediscipliny, motivace a objektivity, díky kterým budete moci přijít na kloub tomu, čím je prokrastinace způsobená a jak se ji můžete efektivně bránit. Veškeré poznatky vychází z vědeckých průzkumů, což vám dává jedinečnou příležitost dostat se k jádru problému a získat nadstandartní informace z první ruky. Jestliže chcete konečně nechávat věci na poslední chvíli a najít vnitřní sílu, díky které zvládnete překonat tohoto silného nepřítele, pak je tato kniha pro vás jako stvořená!

 

Pro vědomý fokus i lelkování: Technika Pomodoro – Francesco Cirillo

S tématem prokrastinace přichází i italský spisovatel a inovátor Francesco Cirillo, který se nebojí na neproduktivnímu lelkování, otálení a zahálení podívat pěkně zblízka. Tato špička v time managementu totiž přišla na další efektivní způsob, jak se postavit čelem k frázi “nestíhám” a vytěsnit ji navždy ze svého slovníku. Jeho kniha představuje inovativní metodu Pomodoro, která je odvozena od kuchyňské minutky v podobě rajčete. Tajemstvím této techniky je měření dvaceti pěti minut, během kterých se do práce pustíme s plným nasazením. Po zdařilém výkonu následuje pauza, kdy naberete energii na dalších dvacet pět minut. 

Díky této technice se tolik neunavíte, snížíte množství rušivých elementů, udržíte si snáze motivaci a zmírníte prokrastinovací tendence. S těmito znalostmi a odbornému know-how se pak budete moci jednoduše stát pánem svého času nebo jak říká sám autor – mistrem Pomodoro. 

 

Pro zdravou psychiku i vztahy: Proč spíme – Matthew Walker

Práce nám někdy ukrajuje volný čas více, než bychom chtěli. Někdy nám dokonce ukrajuje z našeho nočního spánku, což má za následek nejen kruhy pod očima, ale také horší pracovní výkon nebo náladu. I když se to může zpočátku zdát jako maličkost, podle Matthewa Walkera může dlouhodobý nedostatečný spánek vyvolat sérii nepříjemných zdravotních a psychických komplikací.

V knize je uvedeno, že až ⅔ dospělých ve všech rozvinutých zemích v noci nespí víc než doporučených osm hodin. Tento fakt sám o sobě vás nejspíš nepřekvapí – to, co by vás však překvapit mohlo, jsou dalekosáhlé důsledky, které může deficit způsobit. Pokud jste ale zarytými spáči, tak máte štěstí – autor poukazuje na to, že kvalitní spánek má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém i na imunitní systém, díky čemuž budete lépe předcházet různým nemocem. Dostatečný spánek má také dopad na oblast psychiky a duševní pohody. Matthew Walker uvádí, že budete mnohem odolnější proti úzkostem, depresím a dalším psychickým obtížím. Pokud jste tedy spáči, a i přes náročnou práci na svůj spánek nedáte dopustit, pak máte velkou konkurenční výhodu!

 

Pro jistotu: Objevte své proč – Simon Sinek, David Mead, Peter Docker

Na závěr tu máme perličku sebe rozvojové literatury v podobě knihy Objevte své PROČ od trojice autorů, kteří se zapřísáhli nikdy neskončit s kladením otázky proč. Převedeme-li toto téma do oblasti kariéry, zjistíme, že mnoho lidí okolo nás dělá práci, která je vůbec nenaplňuje a nebaví. Právě tento přístup se snaží autoři v knize zvrátit a ukázat konkrétní postupy, jak najít opravdový smysl. Připravte se na to, že s touto literaturou se dostanete hodně do hloubky, kde zapátráte ve svém vlastním nitru a minulosti – to je podle autorů ten správný způsob, jak objevit užitečné souvislosti ukazující na vaše PROČ. 

Autoři věří, že jejich metody reflexe vám pomohou najít skutečný, a někdy hluboko ukrytý význam, který vám pomůže směrovat současnou kariérní dráhu tou správnou cestou, popřípadě najít nové povolání, kde budete moci naplno realizovat váš potenciál. Jestliže hledáte literaturu, která vás pořádně nakopne a změní pohled na váš současný život a kariérní dráhu, pak tento výběr bude pro vás to pravé ořechové. Tyto populární knížky vám ochotně řeknou, jak dělat svou práci efektivně, co dělat proto, aby vás doslova nezničila, jak v ní vidět smysl a co dělat proto, abyste se v této oblasti mohli posunout dál. 

 


Připravila: Petra Pruden