CoolClub pro IT odborníky

Konec harddisků ještě nehrozí, HDD stále hrají důležitou roli

06.10.2020

Vypadá to na první pohled jako konec harddisků, ale to by byl příliš unáhlený soud. Pokud jde o úložné jednotky, technologie SSD se v posledním desetiletí stala hlavním proudem. Analytici pozorně sledují počet prodaných jednotek s pevným diskem (HDD) a SSD spolu s účinností výkonu a cenou za gigabajty každého typu jednotky. Grafy analytiků naznačují, že v určitém okamžiku bude parita, ne-li přechodový bod, kdy SSD pravděpodobně nákupy HDD zlikvidují.

 

Magazín

 

Současný přechod ze sériového ATA (SATA) na rozhraní NVM Express (NVMe), který dnes umožňuje pětinásobný výkon, pouze sladí nabídku SSD.

 

Konec harddisků? Příliš unáhlený soud

Ano, dodávky pevného disku se snižují a jejich pomalejší výkon ve srovnání s technologií SSD je z velké části na vině. Statistická čísla Nidec, největšího dodavatele ploten disků, ukazují, že jednotky SSD (360 miliónů) překonají jednotky HDD (330 miliónů) poprvé v roce 2021. Tato čísla se téměř přesně shodují se stejným přechodem a úrovněmi, které odhalil Storage Market Tracker v červenci. Podívejme se však blíže a uvidíme, proč výrobci pevných disků Seagate a Western Digital nebudou brzy zavírat obchod. Navzdory nekontrolovatelnému růstu SSD na podnikovém trhu požadavky datových center na pevný disk skutečně rostou.

 

 

Kde se data uchovávají

Vzpomeňte si na roky, kdy videorekordéry v obývacím pokoji dodávaly spotřebitelům mnohem více videa než streamingové služby. Když se pořad vysílal v televizi, miliony lidí ho mohly nahrát pro pozdější prohlížení, což mělo za následek miliony kopií pořadů na milionech pevných disků. Dnes streamingové služby činí DVR zbytečným. Miliony uživatelů mohou vytáhnout miliony dat z relativně malého počtu kopií distribuovaných na globálních serverech, což vyžaduje nepatrný zlomek dříve vyžadovaných pevných disků.

Video neslavně spotřebovává lví podíl uložených bytů, ale stejný druh konsolidace se přehraje napříč datovým tokem. Méně lidí musí udržovat obsah lokálně, zejména ve spotřebitelském prostoru, a proto společnost Nidec vykazuje největší odchod HDD ze spotřebitelského trhu. Jako spotřebitelé potřebujeme několik věcí zpracovaných maximální rychlostí, jako jsou soubory operačního systému, zátěžové hry, dočasné soubory atd. A stručně řečeno, pro tyto potřeby funguje nejlépe a nejrychleji SSD.

 

 

SSD a cloud

Většina „studených“ nebo archivních dat i zálohovaných dat může na připojených externích pevných discích (HDD) žít v tiché temnotě. Alternativně všechna studená data mohou sedět v cloudu. Proč ne? Je to levné, univerzálně dostupné, vysoce spolehlivé a často snadnější sdílení než místní úložiště.

Jinak řečeno, ti, kteří jsou s externím diskovým úložištěm spokojeni, jej budou i nadále používat, ale tato čísla zůstanou docela plochá. Zákazníci, kteří používají klientské systémy, budou stále častěji používat SSD a všechno ostatní posouvat do cloudu. To platí jak v domácnostech, tak i v kancelářích, dokonce i pro ty, kteří chtějí nejlevnější systémy. Právě teď můžete za stejnou cenu koupit zhruba 500GB SSD nebo 2TB pevný disk na Neweggu.

 

Životnost HDD

Je pravda, že výše uvedený příklad DVR je zavádějící. I když takový druh konsolidace videa přináší snížení spotřebovaných bajtů o 1000:1, úspory kapacity jsou více než vyváženy jinými typy obsahu explodujícími na trhu. Zvažte video, které rychle přechází z rozlišení SD a HD na Full HD. Zvažte internet věcí a jeho miliardy zařízení dodávajících data do cloudu pro analýzu. Zvažte vzestup analytiků s nutností agregovat stále větší a větší databáze. Přidejte inteligentní domy, inteligentní továrny, inteligentní města atd. A potřeba velkokapacitního úložiště se stále zvyšuje.

Společnost Toshiba rozšířila predikci ve zprávě o trendech v ukládání dat z roku 2019 uvedením, že množství dat, které ukládáme, nejenže stále roste, ale jeho růst je rychlejší, než se předpokládalo. Očekávalo se, že zatímco se podíl dat uložených na flash a SSD zvýší, dojde k poklesu množství dat uložených na pevných discích. Dnes je však jasné, že všechny technologie nadále rostou jednoduše proto, že se ukládá tolik dat. V roce 2019 lze předpokládat, že 90% kapacity pro typické aplikace cloud computingu bude realizováno s pevnými disky, a pouze 10% bude implementováno na SSD.

 

 

Podle Eddie Ramireze, vrchního ředitele produktového marketingu a datových center ve Western Digital, společnost přepravuje zhruba 500 petabajtů (PB) pevného disku do podnikových datových center ročně, ve srovnání s 68PB na SSD – což je poměr větší než 7: 1. Celý průmysl NAND flash (paměťová média v SSD) by musel masivně zvýšit svou produkci, aby překonal pevný disk, i když by srovnání ceny za gigabajty bylo stejné. Tato výstupní schopnost v současné době neexistuje.

Ramirez dále naznačil, že HDD se nyní pohybují kolem 1,8 centů na gigabajt, zatímco SSD se pohybují v rozmezí 13 až 15 centů na gigabajt - opět mezi 7 a 8násobným odstupem mezi těmito dvěma technologiemi. Společným argumentem tábora „HDD jsou mrtvé“ je to, že Mooreův zákon neustále tlačí na hustotu úložiště SSD, které využívají technologie výroby polovodičů. Hustoty disku, jak tvrdí, nemohou udržet tempo.

 

HDD vs. SSD

Společnost Western Digital představila v červnu loňského roku svůj pevný disk datového centra 20TB. To znamenalo zdvojnásobení 10TB jednotky, která dorazila před čtyřmi lety. Ramirez uvedl, že společnost WD má ve svých plánech disk 30TB, a to díky novým technologiím, jako je nahrávání pomocí mikrovln a tepla, a že společnost dosáhne kapacity 30TB v kratším čase, než byl dřívější skok z 10TB na 20TB. Tyto jednotky s nejvyšší kapacitou budou samozřejmě zahrnovat vyšší cenu za terabajt, ale zůstanou zlomkem toho, co by SSD stálo při stejné kapacitě.

Bude propast dramaticky úzká mezi HDD a SSD v datovém centru, jako tomu je na spotřebitelském trhu? Někteří odborníci říkají, že to brzy nebude. Podle Ramireze očekávejte, že cena za gigabajt mezi oběma technologiemi se bude stále pohybovat kolem 6:1, a to až do roku 2030. A dokonce o něco kritičtější Joseph Unsworth, viceprezident pro výzkum v Gartneru, tvrdí, že rozdíl mezi cenou a kapacitou bude přetrvávat i po příštím desetiletí. Takže ne, technologie pevného disku není zdaleka mrtvá. Pokud jde o cokoli, jeho kapacitní výhody jsou v datových centrech výhodnější.

 

Význam pro podniky

Protože poskytovatelé cloudu data stále shromažďují ve stále větších úložných kapacitách, vládnou úspory z rozsahu. Úložiště se stává levnějším a umožňuje podnikům ukládat stále více typů dat. Očekávejte, že poskytovatelé cloudových služeb budou nabízet kolem těchto úložišť stále větší škálu služeb.

Analytické služby i AI mohou porovnávat datové soubory dnes versus o deset let dříve a extrahovat dopady trendů a taktik. Můžeme tedy očekávat také různé úrovně ochrany pro různé úrovně dat, zejména když organizace čelí rostoucím požadavkům na delší dobu uchovávání. Například před pěti lety se od většiny organizací očekávalo, že budou ukládat sledovací záznam po dobu 30 až 90 dnů. Dnes v Gruzii musí být video z policejních orgánů uchováváno po dobu nejméně 180 dnů. Kalifornie vyžaduje, aby byly videozáznamy uloženy jeden až dva roky.

V dohledné budoucnosti zůstane technologie pevného disku s námi. Může ztratit svůj výkonový lesk, ale vysoká kapacita, spolehlivost a nízká cena za gigabajty ve vztahu k jednotkám SSD udrží pevné disky jako možnost ukládání pro úložiště datových center poháněných podniky a spotřebiteli, kteří potřebují ukládat stále více dat.

 

 

Zdá se vám HDD tak trochu retro? A co říkáte na trvalou paměť Optane? Nebyla to jen nafouknutá bublina? Přečtěte si o tom náš článek

 

 

Připravil: Radek Svoboda