CoolClub pro IT odborníky

Nejdražší český film všech dob, Jan Žižka, míří do kin

27.04.2022

Dlouhodobě očekávaný historický velkofilm Jan Žižka konečně čeká oficiální premiéra, která je stanovaná na letošní září. Režie se ujal Petr Jákl a půjde o nejdražší film, který byl v České republice doposud natočen. Má rozpočet půl miliardy korun.

 

CoolMovie

 

Film Jan Žižka vypráví příběh o zrodu nejslavnějšího vojevůdce českých zemích, kterého nikdo nedokázal porazit. Snímek se bude odehrávat především během bouřlivých událostí roku 1402.

Místo slavných husitských válek nás tedy čeká velmi silný příběh legendy, jež bojuje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu. O historické věrohodnosti lze však diskutovat, neboť tato část jeho života není příliš dokumentovaná a vychází se spíše ze zmínek.

Petr Jákl se ve světe filmu proslavil jako kaskadér. Ztvárnil i několik vedlejších rolí a nakonec se stal producentem a režisérem. Na svém kontě má například thriller Kájínek či horor Ghoul. Životopisný příběh Žižky se naposledy dočkal filmového zpracování od Otakara Vávry roku 1955, a proto se rozhodl s maximálním nasazením a hollywoodskou koprodukcí zpracovat tuto látku znovu.

Na přípravách filmu pracoval devět let a již od začátku počítá s mezinárodním úspěchem. Po předchozích odkladech spojených s pandemií se tento dosud nejnákladnější filmový počin české kinematografie konečně dočká oficiální premiéry. Jan Žižkadorazí do kin v Česku i USA 8. září a těšit se můžeme na hvězdy jako Ben Foster, Michael Caine a mnoho dalších.

 

 

Připravila: Kristýna Nováková         
Foto: Stanislav Honzík