CoolClub pro IT odborníky

6 super tipů, jak na rychlou Wi-Fi

17.10.2022

Platíte za vysokorychlostní internet, ale vůbec vám nepřipadá rychlý? Vina nemusí být v poskytovateli internetových služeb, ale ve vašem připojení Wi-Fi. Přestože existuje několik nákladných způsobů, jak zlepšit bezdrátové připojení, zde je několik věcí, které byste měli vyzkoušet, než utratíte peníze za nový hardware.

 

Magazín

 

Přesuňte svůj bezdrátový směrovač

Prvním krokem je zkusit změnit polohu modemu. Pokud si nejste jisti, která krabička to je, podívejte se na své současné nastavení internetu. Je tam jedna krabička, nebo jsou tam dvě? Pokud je tam jedna krabice, znamená to, že váš modem (který přijímá internetové připojení od vašeho poskytovatele) a váš router (který rozvádí připojení bezdrátově po domě) jsou spojeny.

Pokud jsou krabice dvě, hledejte tu, ze které vycházejí antény. Může na ní být uvedena značka, například Linksys, Netgear nebo TP-Link. To je váš bezdrátový směrovač.

V obou případech chcete přemístit kombinaci modemu a směrovače nebo samostatný směrovač co nejcentrálněji. Pokud je to možné, snažte se ho umístit do volného prostoru. Pohled na směrovače není vždy příjemný, ale když je vložíte do skříně nebo za zavřené dveře, může to oslabit signál.

 

Změňte připojení

V sekci nastavení Wi-Fi v počítačích, telefonech a tabletech se podívejte, zda máte k dispozici dvě různé sítě. Některé routery vysílají signál s koncovkou "2,4 GHz" a signál s koncovkou "5 GHz", respektive "5" a "2" nebo "5G a "2G".

Jedná se o dvě různá bezdrátová pásma. Starší technologie 2,4 GHz je o něco pomalejší, ale má větší dosah, takže pokud máte problémy s připojením ze vzdálených koutů domu, zkuste tato zařízení nastavit tak, aby se připojovala k připojení 2,4 GHz.

Naopak, pokud máte problémy se zpožděním při hraní her nebo streamování videa, zkontrolujte, zda jsou vaše zařízení připojena k 2,4GHz signálu, a místo toho je znovu připojte k 5GHz signálu. Pokud jsou zařízení dostatečně blízko, aby zachytila silný signál, mělo by být 5GHz připojení rychlejší.

 

 

Aktualizujte software směrovače

Pravděpodobně běžně nekontrolujete, zda jsou pro váš směrovač k dispozici aktualizace, ale ty mohou mít opravdu velký význam, pokud jde o rychlost a stabilitu. Mohou také poskytnout důležitá vylepšení zabezpečení.

K tomu budete potřebovat přístup k nastavení routeru, což lze provést prostřednictvím webového prohlížeče. Chcete-li zjistit, jak se dostat do nabídky nastavení, zadejte do Googlu název výrobce vašeho routeru a následně "firmware update", čímž získáte pokyny krok za krokem.

Postup popsaný na stránce podpory např. společnosti TP-Link by měl být dosti podobný jako u routerů jiných značek. Možná bude nutné stáhnout firmware pro váš model, vstoupit do nastavení směrovače a nahrát jej v sekci pro správu. Jindy mohou směrovače načítat aktualizace přímo z nastavení směrovače, takže nový software nemusíte nejprve stahovat.

A pokud máte kombinaci směrovače a modemu, což je častý případ, pokud je vaším poskytovatelem služeb některá z velkých kabelových společností, obvykle probíhá denní nebo týdenní automatická kontrola nového firmwaru.

Pokud si však zařízení od poskytovatele pronajímáte a máte ho již delší dobu, zjistěte si u něj, zda nemáte nárok na bezplatnou aktualizaci zařízení.

 

Rozšiřte Wi-Fi síť

Pokud je váš router na nejlepším místě, ale přesto máte v některých částech domu problémy s rychlostí nebo připojením, možná budete muset přidat zařízení, které dokáže rozšířit dosah vaší sítě.

Existuje několik různých zařízení, která můžete použít ke zvýšení dosahu vaší sítě, jako na příklad zesilovače.

Zesilovače Wi-Fi jsou umístěny mezi směrovačem a mrtvou zónou a buď zesilují, nebo přerozdělují stávající signály Wi-Fi do nové oblasti.

Kabelové přístupové body se připojují ke směrovači pomocí ethernetového kabelu a mohou distribuovat signály Wi-Fi a LAN jako rozšíření směrovače, podobně jako posilovač Wi-Fi. Jako přístupové body lze použít mnoho zařízení, včetně starých směrovačů.

Sady prodlužovačů se dodávají se dvěma zařízeními. Jedno z nich připojíte ke směrovači přes Ethernet a zapojíte do zásuvky. Druhé zapojíte tam, kde chcete lepší Wi-Fi, a internetové signály se šíří po elektrických rozvodech.

Systémy Mesh Wi-Fi nahrazují váš směrovač jedním nebo více zařízeními, která společně vytvářejí jedinou síť Wi-Fi pokrývající celý váš dům z více bodů.

Všechny tyto systémy fungují tak, že posunou vaši síť Wi-Fi dál, ale to nejlepší pro vaši síť závisí na půdorysu vašeho domu. Pokud máte jen jednu mrtvou zónu, bude pro vás pravděpodobně vhodný booster. Pokud je váš dům obzvlášť velký nebo má složité uspořádání, jsou pro pokrytí celého domu vhodnější systémy Mesh. A použití přístupového bodu by bylo ideální, pokud je váš dům připojen k síti Ethernet.

 

 

Aktualizujte hesla

Uživatelé navíc zpomalují vaše internetové připojení tím, že zabírají šířku internetového pásma. Nedoplnění ochrany sítě Wi-Fi znamená otevření vaší sítě příživníkům. Proto se doporučuje všem majitelům domů chránit přístup ke svým routerům složitým heslem a zabezpečením WPA2.

Zabezpečení domácí sítě Wi-Fi před vetřelci je dvojnásob důležité, pokud je vaše domácnost automatizovaná. Každé připojené zařízení využívá šířku pásma a čím více externích zařízení vaši síť využívá, tím menší je pravděpodobnost, že vaše automatizovaná domácí zařízení získají potřebnou šířku pásma. Pokud navíc síť nezabezpečíte, může se stát, že cizí osoby budou mít nad vaším kávovarem, klimatizací nebo automatickým bezpečnostním systémem až příliš velkou kontrolu.

 

Změňte natočení antén

Signály Wi-Fi se šíří kolmo ke směrovači, ale při průchodu zdí pod úhlem signály Wi-Fi slábnou. Ne všechny směrovače Wi-Fi jsou vybaveny anténami, například modem typu "vše v jednom" a směrovačové brány. Pokud váš internetový směrovač anténami disponuje, můžete je natočit pod úhlem, aby signál Wi-Fi procházel zdmi přímo a zachoval si sílu signálu.

 

 

Připravil: Radek Svoboda