CoolClub pro IT odborníky

Máte navíc 7 milionů? Kupte počítač Steva Jobse!

25.10.2022

Vlastník Macintoshe SE se rozhodl, že dá stroj, který dříve vlastnil Steve Jobs, do aukce. Počítačový unikát obsahuje i citlivá data a soukromé poznámky Steva Jobse. Předměty významné aukce však budou i další rarity jako Apple II: Ventless Rev 0, či polokošile Apple Macintosh Team Polo Shirt z 80. let.

 

Novinky

 

Steve Jobs svůj Macintosh SE používal ve společnosti NeXT, kterou založil po svém odchodu ze společnosti Apple v roce 1985. Tu následně v roce 1997 koupil. Počítač byl údajně naprogramován jeho asistentem, který pro něj pracoval v letech 1986-1990. Počítač disponuje pevným diskem s 20 MB, záložním diskem, klávesnicí a myší.

Pevný disk obsahuje data týkající se jeho pracovního plánu, a to včetně seznamu úkolů, náborů práce, cestování. Navíc má i informace o tom, jak zmeškal setkání s králem Karlem III. A najdete v něm i adresář s kontakty.

Ocenění počítače se odhaduje na částku mezi 200 až 300 tisíci dolary (přibližně 7 560 000 Kč). Aukce, nesoucí název „History of Science and Technology, including Space History“ proběhne ve světové aukční síni Bonhams. Přihazovat můžete do dnešního dne, tedy 25. října, kdy bude aukce ukončena.

V aukci se bude dražit také Apple II: Ventless Rev 0. Tento exemplář počítače je mezi sběratelskou komunitou opravdovým jednorožcem. Jedná se totiž o jeden z nejvzácnějších počítačů od společnosti Apple. Pomohl mu k tomu chybějící ventilátor.

 

 

Připravila: Karolína Farná