CoolClub pro IT odborníky

iOS 16 míří do našich iPhonů, jaké novinky můžeme očekávat? 

22.06.2022

Apple na své konferenci představil spoustu žhavých novinek, jednou z nich je nový operační systém iOS 16. Ten se ke stažení objeví na podzim. Podle viceprezidenta softwarového inženýrství Craiga Federigha jde o takovou verzi aktualizací, která změní způsob, jakým jsme iPhone dosud používali. Jaké updaty a nové features nabídne?

 

Novinky

 

Jednou z věcí, na kterou se nejčastěji na našich iPhonech díváme, je bezesporu zamykací plocha, obzvláště pokud je náš iPhone vybavený FaceID. Nový operační systém iOS 16 přichází s mnoha zásadními novinkami, které se právě zamykací obrazovky týkají. Nově si ji budeme moci nastavit zcela dle našich preferencí, vkusu a aktuální nálady.

 

Tapety

Apple přichází s galerií uzamykacích ploch, které si bude možné nastavit podobně, jako to lze na Apple Watch. Přepínat mezi nimi půjde jednoduše pouhým swajpnutím. Inspiraci lze najít v přednastavených kolekcích, kde jsou tapety jako Apple Pride a Unity na oslavu speciálních kulturních okamžiků.

Nabízí se také tapeta počasí, která živě zobrazuje změny předpovědi během dne, nebo tapeta Astronomie s pohledem na Zemi, Měsíc a sluneční soustavu. Díky nové funkci vícevrstvého efektu se tapeta stane dominantou celého displeje. Aby vzhled byl kompletní, je nutno zmínit, že bude možné nastavit pro čas a datum vlastní font a barvu.

Další funkcí jsou widgety, které si nově půjde připnout na zamykací obrazovku. Lze tak instantně získat ty nejdůležitější informace, jako je např. nadcházející událost v kalendáři, momentální počasí, aktuální kondice baterie, nebo stav denní aktivity.

Live Activites

Pokud vás také pokaždé obtěžuje odemykat telefon jen pro kontrolu, zda už je vámi objednané jídlo na cestě k vám, začněte používat nové Live Activites. Tato funkce umožní uživateli zůstat neustále v obraze a sledovat v reálném čase právě probíhající události. Těmi může být počet uběhnutých km a průměrné tempo během vykonávání této aktivity, nebo jak si vede tým, kterému fandíme.

 

 

CarPlay

CarPlay bude nyní zobrazovat více zobrazovacích ploch ve vozidle, měl by tak vzniknout jednotný a konzistentní zážitek. Hlubší integrace s vozidlem umožní uživatelům například ovládat rádio nebo změnit klimatizaci přímo prostřednictvím CarPlay.

Kromě toho CarPlay díky datů z vozidla plynule zobrazí rychlost jízdy, hladinu paliva, teplotu a další na sdíleném přístroji. Uživatelé si budou moci přizpůsobit své zážitky z jízdy výběrem různých designů a díky nabídce mnoha widgetů mohou mít informace o počasí či hudbě přímo na palubní desce svého vozu.

Nové softwarové funkce budou k dispozici na podzim 2022 jako bezplatná aktualizace softwaru pro iPhone 8 a novější modely. 

Na kterou ze zmíněných features se těšíte nejvíc? Nebo nejste zastánci změn a aktualizace vás vždy vyvede z míry? Tak nebo tak, není skvělé pozorovat, jak se technologie neustále vyvíjí a mají nám pořád co nabídnout?



Připravila: Petra Sauerová

Foto: Apple