CoolClub pro IT odborníky

Google přichází s novým dermatologickým nástrojem, který identifikuje problém na pokožce skrze fotografie

02.06.2021

Každý z nás alespoň jednou v životě googlil příznaky onemocnění, které na sobě zpozoroval. Vždyť jen dotazů na téma kůže, vlasů nebo nehtů vyhledává Google přes deset miliard ročně! Právě Dr. Google nově přichází s nástrojem, který identifikuje problém na vaší pokožce. Jde o dermatologický nástroj, který má v první fázi problému ulehčit práci především přetíženým dermatologickým ordinacím. Díky tomu, že nástroj využívá AI, by měla být diagnóza až z 84 % přesná.

 

Novinky

 


Je již několik nástrojů pro diagnostiku zdravotního stavu. Musíme je ale všechny brát s rezervou, ačkoliv jsme často v situaci, kdy se bojíme, co se nám děje, a jen těžko se nám daří zachovat chladnout hlavu. Je třeba si uvědomit, že jakýkoliv pomocný „samodiagnostický“ nástroj nám má pouze pomoci odhadnout, co by nám mohlo být, ne určit přesnou diagnózu.

Ačkoliv je na trhu mnoho aplikací, které pomáhají určit náš zdravotní stav, otázkou zůstává, kolik lidí se poté rozhodně navštívit lékaře. Většina aplikací se soustředí na to, aby podávala co nejpřesnější otázky, ale už se nezaměřuje na to, jak lidé reagují na příjem takových informací.

Aplikace od Google pro vyšetření kůže je navržena chytřeji. Umožňuje lidem pořídit a nahrát tři fotografie zobrazující jejich problém na pokožce, následně bude chtít ještě zodpovědět otázky týkající se příznaků. Umělá inteligence následně vyhodnotí, o co by se mohlo jednat (vyhodnotí, se kterým z 288 kožních onemocnění se nejvíce shoduje) a dá vám seznam možné diagnózy, kterou budete moci detailně prozkoumat přes Google. Uživatelé mají také možnost si svůj dotaz uložit, aby jej mohli později zkontrolovat, anebo úplně vymazat.

Aplikace neslouží jako náhrada lékařského vyšetření, může ale nasměrovat k dalšímu postupu a ponouknout k neodkladné návštěvě lékaře. Společnost plánuje zahájení pilotní verze ve druhé polovině tohoto roku. Najdete ji jako asistenční webovou aplikaci přes http://health.google.com/dermatology. Využijete ji?

 



Připravila: Natalie Brzobohatá

Foto: blog.google/technology/health/ai-dermatology-preview-io-2021/; Shutterstock