CoolClub pro IT odborníky

Osvědčené metody talent sourcingu, které musíte vyzkoušet 

13.12.2022

Najít a oslovit vhodného kandidáta a udělat to co nejefektivněji. To je přání každého recruitera. Inspirujte se tipy a triky ze světa talent sourcingu, které vám v praxi sklidí ty nejlepší výsledky. Tohle jsou osvědčené metody sourcingu z online i offline světa.

 

HRstack

 

Hledání talentů na sociálních platformách

Je to tady zas a znovu. Sociální sítě představují perfektní nástroj pro hledání vhodných uchazečů. Dokládá to i výzkum CareerBuilder, podle kterého 70 % zaměstnavatelů využívá sociální platformy za účelem recruitmentu. Obsahují totiž obrovský podíl pasivních uchazečů – osoby, které sice novou práci nehledají, ale jakmile se objeví ta správná příležitost, tak zareagují. Kde všude se vyplatí hledat?

  • LinkedIn

Na LinkedInu najdete talenty všeho druhu. Zvlášť pokud hledáte někoho na střední až vyšší pozici (oblast marketingu a prodeje), tohle je vaše platforma. Vhodné kandidáty můžete hledat přes vyhledávací okénko nebo použít LinkedIn xRay – jedná se o speciální plugin, se kterým můžete hledat kandidáty podle přesně zadaných kritérií (název pozice, kvalifikace, lokalita). 

  • Behance a Dribble

V zahraničí se hojně používá Behance a Dribble pro hledání kreativních profesionálů. Na těchto platformách mají možnost sdílet svá online portfolia s fotkami, texty nebo videi. To poslouží jako skvělá profesní vizitka, podle níž můžete aktivně vybírat a oslovovat kvalifikované uchazeče.

  • GitHub a StackOverflow

Najít vývojáře a programátory je kvůli vysoké poptávce pěkně tvrdý oříšek. Většina z nich navíc práci aktivně nehledá, což situaci zrovna nezlehčuje. V takovým případě vám přijde vhod platforma GitHub, která představuje zlatý důl, co se hledání kandidátů na technické pozice týče

Hodit by se vám mohla i platforma Stack Overflow, která funguje podobně jako Quora (stránka s dotazy), ale speciálně určená pro vývojáře.

 

 

Hledání talentů v offline světě

Odborné konference a meetupy. To jsou události, na kterých máte velkou šanci najít kvalifikované uchazeče. Koho jiného byste chtěli do firmy než lidi, kteří se rádi vzdělávají a svůj volný čas věnují kariérnímu rozvoji. Stačí si vyžádat listů účastníků nebo mluvčích, případně použít scraping. I to je další způsob, jak obohatit databázi potenciálních uchazečů. 

Další místa, kde hledat talenty do firmy:

  • Linkbuildingové akce
  • Univerzitní veletrhy práce
  • Kurzy

 

Hledání talentů v databázi

Talent sourcing je mnohem efektivnější, když máte po ruce ty správné technologie. Místo toho, abyste trávili hodiny hledáním kvalifikovaných osob, s šikovným softwarem (například ATS nebo CRM) je najdete lusknutím prstu. 

Tyto nástroje představují cenný zdroj informací o všech kandidátech – přijatých i nepřijatých. Některé softwary dokážou dokonce najít osoby, které se do velké míry podobají úspěšným uchazečům.

Podívejte se v databázi i na kandidáty, které jste nevzali. Existuje šance, že skrývá řadu talentů, kteří splňovali všechna kritéria, ale v nástupu jim něco bránilo – například nemohli nastoupit včas nebo požadovali jiný plat. Už jste investovali čas do screeningu jejich CV a pohovoru, tak proč z této investice nevytěžit více?

 

 

Připravila: Petra Pruden