CoolClub pro IT odborníky

Vše, co potřebujete vědět o Disney+ v Česku: dostupnost, dabing i cena. Otázky a odpovědi k letošní disneyovské invazi

23.02.2022

Chystaná streamingová služba Disney+ má letos v Česku premiéru. Svým fanouškům nabídne kompletní archiv filmů a seriálů jako je Star Wars, Marvel Cinematic Universe, Pixar, ale i klasické disneyovské animované filmy. Určitá nabídka Disney+ nebude nikde jinde dostupná a pustit si ji budete moct i na herních konzolích.

 

Magazín

 

Kdy bude Disney+ v Česku?

Na oficiální potvrzení původního termínu se stále ještě čeká. Služba by však měla být dostupná v červnu 2022.

 

Jak Disney+ sledovat?

Služba Disney+ bude dostupná na všech platformách a sledovat ji bude možné na různých zařízeních – na webu, telefonu i tabletu (iOS i Android), chytrých televizích, ale i konzolích X-BOX a PlayStation. Nabízet by ji měli i čeští telekomunikační operátoři.

 

Bude služba dostupná v češtině?

Ano – kromě titulků se počítá i s maximálním množstvím dabovaných snímků. Právě to je podle neoficiálních zdrojů důvodem aktuálního odkladu spuštění služby. Cílem Disney+ je nabídnout divákům co nejvíce své tvorby v lokálním jazyce, což ho odlišuje například od Netflixu či Amazon Prime Video.

 

 

Kolik bude předplatné stát?

Finální cena za předplatné zatím nebyla stanovena, pohybovat by se ale měla mezi 200 až 230 korun. Taková je cena v Evropě, kde jde v průměru zhruba o 9 euro (cca 230 korun). Při ročním předplatném, které se pohybuje na 90 eurech by se částka mohla srazit na měsíční cenu cca 170 korun.

 

Co Disney+ nabídne?

Těšit se můžete na kompletní archiv i stávající tvorbu s minimálně 1 500 snímky. Chybět nebudou klasické Disney animované pořady (Mickey Mouse, Disney princezny, animované seriály jako jsou Chip a Dale, Kačeří příběhy apod.).

Pixar animované filmy - kompletní nabídka studia Pixar (např. Auta, Toy Story, Úžasňákovi, Hledá se Nemo, Luca či Duše).

Star Wars filmy a seriály – kompletní obsah trilogie, příbuzné filmy a seriály (Rogue One, Solo, Klonové války) a původní Disney+ seriály, jako je Mandalorian či The Book of Boba Fett.

Marvel filmy a seriály - všechny filmy od Marvel Studios (Iron Man, Avengers, Strážci Galaxie) s výjimkou snímků, které patří společnosti Sony (Spider-Man, Venom) či Universal (Hulk). Chybět ale nebudou ani starší animované seriály (Spider-Man, X-Men) a samozřejmě ani nové Disney+ originály (Loki, WandaVision, Hawkeye).

National Geographic - dokumentární filmy a seriály ze světa přírody a zvířat.

 

 

Uvidíme na Disney+ kino premiéry?

Snímky, které Disney uvádí do kin, nejsou vždy pravidelně k dispozici na Disney+. Společnost nemá pevně stanovenou strategii nasazování premiér do streamovací služby. V posledních letech praxi uzpůsobuje především vývoji pandemie. Loni některé filmy paralelně uváděl v kinech i za předplatné (např. Luca), jiné nabízel za příplatek (např. Black Widow), některé se vysílaly jen v kinech a na Disney+ se objevily s 2-3měsíčním zpožděním. Disney bude i letos s premiérami reagovat flexibilně podle aktuální pandemické situace.

 

Bude se obsah překrývat s nabídkou Netflixu či HBO?

Jak je u Disney+ ve světě zvykem – nabídka s jinými streamovacími platformami by se překrývat až na výjimky neměla. Obsah, který pustí na svém kanále, nebude nabízet konkurenčním platformám. Disney+ bude nabízet jen svoji vlastní tvorbu, která však z nabídky – na rozdíl od Netflixu či HBO Max, nebude mizet.

 

Tip! Netflix ke svému předplatnému nově přidá i mobilní hry. O jaké půjde? 

 

 

Připravila: Alena Čálková

Foto: Disney