CoolClub pro IT odborníky

Návrat do devadesátek: 6 nejoblíbenějších počítačových retro her

19.07.2023

Vraťte se s námi do doby, kdy byla každá nová hra jedinečná. Vzpomeňte si na své nejoblíbenější retro počítačové hry ze zlatých devadesátých let, u kterých jste strávili nejedno odpoledne. Najdete ve výběru i svého favorita?

 

PlayCool

 

V době, kdy se vše nesmírně sekalo, grafika za moc nestála, nadšení neprchalo a za počítačem se vás sešlo i deset. Připomíná vám to něco? Aby ne, pařili jste totiž devadesátkové hry jako mistři světa, a kdykoliv jste zvítězili v Prince of Persia a zachránili princeznu, svět byl zase v pořádku. Jaká z her byla vaše nejoblíbenější?

 

Pac-Man

Pac-Man je jednou z nejznámějších a nejikoničtějších arkádových her všech dob. Světlo světa poprvé spatřila v roce 1980 a vyšla z dílny japonské společnosti Namco. Svou popularitu získala poměrně rychle, a to na celém světě.

Postavička se jménem Pac-Man se pohybovala labyrintem plným bodů a bonusových předmětů. Vaším pacmanovým cílem bylo sníst všechny body, zatímco se budete zároveň vyhýbat duchům a získávat, co nejvíce bodů.

Hra je známá také pro svou jednoduchost, návykovou hratelnost, barevný design a ikonické zvuky, konkrétně například charakteristické Pac-Manovo žvýkání.

 

Super Mario

Je vůbec někdo, kdo by neznal jednu z nejúspěšnějších a nejpopulárnějších videoherních sérií všech dob, s názvem Super Mario? Opět se jedná o hru vytvořenou japonskou společností, tentokrát Nintendo a objevila se na trhu v roce 1981.

Hlavní roli ve hře zastává sympatický italský instalatér Mario, kterého bez pochyby znáte pro jeho ikonickou uniformu, sestávající z červeného trika, čepice a modrých laclových kalhot. Ten se ve svém dobrodružství vydává na cestu za záchranou princezny Peach před zlým Bowserem.

Super Mario ale nabízí širokou nabídku žánrů, od skákacích her, přes plošinovky, závodní hry, až po RPG. Hra je specifická především pro svou kreativní levelovou konstrukci, chytlavou muziku a charakteristický design postav.

 

 

SimCity

SimCity je strategická herní série, která se do světa dostala v roce 1989 z dílny společnosti Maxis. Umožnila hráčům stavět a spravovat města a nabídla jim zcela nový zážitek. Není to ale jen tak, hráči se musí postarat o veškeré aspekty, které s údržbou měsa souvisí, například městské plánování, správa financí, infrastruktura, obyvatelstvo, doprava a životní prostředí.

Hra se vyznačuje hlavně simulacemi a reakcemi na rozhodnutí hráče, to umožňuje tvořit různé typy měst a zkoumat následně i jejich dopad. SimCity je konkrétně známé pro svou hloubku, rozmanitost možností, ale i realistické modelování městského života.

 

Micro Machines

Teď je čas pořádně šlápnout do pedálů. Micro Machines je legendární devadesátková závodní hra, uvedena na trh v roce 1991. Velkým hitem se stala především díky svému unikátnímu konceptu závodů s malými modely vozidel.

Začnete-li hrát tuto hru, stává se z vás mikro závodník, projíždějící se neobvyklými a zábavnými tratěmi. Jsou jimi kuchyňské stoly, zahrady nebo třeba koupelny.

Hrát můžete proti počítačovým protivníkům, multiplayerové závody anebo se přepnete do stavebního režimu a můžete vytvářet vlastní tratě. Micro Machines vás dostane svým poutavým a adrenalinovým zážitkem, dynamickým prostředím a zábavnou grafikou mikroskopického světa.

 

 

Prince of Persia

Mezi akční hry devadesát bez pochyb patří Prince of Persia od společnosti Ubisoft. Původní hra byla vytvořena v roce 1989 a našla si své fanoušky hlavně díky inovativnímu pohybu, animacím a atmosféře inspirované v Persii. Při hraní se dostáváte do pozice prince, který se vydává na záchranu princezny před zlým vezírem.

Herní série je pro hráče zajímavější i skrze poutavé příběhy, akrobatické pohyby, šermování, hádanky a boje s bossy. Prince of Persia je výjimečný svým realistickým animovaným stylem, akrobatickými pohyby hlavního hrdiny a atmosférou pustého prostředí.

 

Sven Co-op

Co by to bylo, kdybychom nezmínili Sven Co-op z roku 1998, populární multiplayerovou modifikaci hry Half-Life. Tato hra umožňuje hráčům kooperovat při procházení kampaní a vytvářet vlastní mapy.

Hráči se mohou propojit a vzájemně v týmu spolupracovat, čímž lépe překonají nepřátele, vyřeší hádanky a splní mise. Můžete tak hrát ve vlastní komunitně vytvořené kampaně a mapy, které rozšiřují zážitek ze hry.

Nemůže se jí zapřít věrnost originálnímu Half-Life a přidává tomu nový rozměr právě možnost hraní s přáteli. Sven Co-op je tolik oblíbený i kvůli svému jednoduchému přístupu, hratelnosti a aktivní komunitě tvůrců map i hráčů.

 

 

Připravila: Petra Sauerová