CoolClub pro IT odborníky

Na český Animefest zavítalo osm a půl tisíce fanoušků cosplaye. Přinášíme reportáž naší herní redaktorky Lucky

07.07.2022

Potkat oblíbené postavy z her, princezny z pohádek, nebo rozkošné chibinky z anime už není nemožné! Animefest, brněnský každoroční sraz fanoušků anime, mangy/komiksů a her, se k nám po dvouleté neplánované pauze vrátil a byl ještě úspěšnější než kdy dřív.

 

PlayCool

 

Kdo by řekl, že když skupinka japonských nadšenců v roce 2004 uspořádala vůbec první český con zaměřený na anime a mangu (tehdy čítal pouhých 200 návštěvníků, což považovali za úspěch), stála u zrodu jednoho z největších a nejpopulárnějších conů v České republice.

 

Animefest 2022

Bohužel, korona nám Animefest na dva roky zarazila, a tak se sedmnáctý ročník konal až letos. Přes veškeré obavy pořadatelů byla návštěvnost conu vůbec nejvyšší od doby jeho vzniku. Na akci zavítalo kolem 8 500 lidí z různých koutů České republiky i zahraničí. Rozšířením prostor zajistili místo na zábavu pro všechny nadšence, kteří na akci dorazili.

 

 

Plánek, který jste dostali u vstupu spolu s látkovým náramkem alias vstupenkou a magnetkem s obrázkem maskota conu (modrým dráčkem) bylo ideální využívat prakticky hned, abyste se v obrovských prostorách akce vyznali.

Velkou výhodou byla i aplikace s programem, v níž jste si mohli zaškrtat přednášky, vystoupení nebo workshopy, které vás zajímaly. Také se tam aktualizovaly průběžné změny, pokud někdo nedorazil, nebo se přednáška opozdila.

 

 

Anime, manga, káva a hry

Sekcí, které jste mohli navštívit bylo mnoho. Od prodejních stánků (kde mnohdy měli půlku věcí pryč hned první den), po stan bojovníků až k Artist alley, nebo promítacímu sálu, kde se konaly též cosplay soutěže pro začátečníky i pokročilé.

 

 

Venku zajišťovaly přísun živin a tekutin rozmanité stánky s jídlem a pitím, kde nesměla chybět ani kvalitní káva. A protože víme, že Japonci nemají rádi jen anime a mangu, ale milují také hry, dalo se zajít do budovy zasvěcené převážně jim. Tady se jste si mohli zahrát deskové, hudební, nebo lan hry. Kdo by tam nenakoukl, že?

 

 

Výtvory kostýmů braly dech

A můj osobní favorit? Ač byl program bohatý a možností co zkusit, bylo nespočet, mě osobně nejvíc bavilo jednoduše procházet s přáteli jednotlivé haly (dobře, v Artist alley jsem strávila asi nejvíc času) a kochat se. Kochat se výtvory jednotlivých lidí, a to nejen těmi u stánků, ale převážně těmi, které se kolem mě pohybovaly.

Neskutečný um a kreativita cosplayerů mě mnohdy nechávala bez dechu. Jak věrně dokázali svoji postavu ztvárnit, i kolik detailů dokázaly na svých kostýmech udělat, bylo neuvěřitelné.

Sama jsem v sobotu prvně vyrazila s kompletním cosplayem, který stál nemálo času a peněz (za Mercy z OW :-)) a stejně zdaleka nedosahoval kvalit spousty cosplayerů kolem. Přesto i mě ale zastavovali lidé na focení častěji, než jsem si vůbec myslela, že by bylo možné. Bylo to bez pochyby největší pochvalou, jakou jsem mohla dostat, a také neskutečnou motivací a inspirací, abych se zase vrhla do dalšího projektu.

 

Naše herní redaktorka Lucie Sovová ve vlastním kostýmu

 

Pokud jste tedy o Animefestu již slyšeli, ale váhali vyrazit, nebo pokud o něm slyšíte prvně, ale zaujalo vás, co čtete, příšě neváhejte. Sbalte bandu přátel a vyrazte na Animefest 2023 (nebojte, nemusíte mít nutně cosplay, stačí mít to správné nadšení).

A pokud kamarádi nechtějí, klidně vyrazte sami. Můžete mi věřit, že přátelštější bandu bláznů jinde v Čechách pravděpodobně nenajdete.

 

 

Připravila: Lucie Sovová

Foto: Faebook - Filip Blažek / wedding & cosplay