CoolClub pro IT odborníky

„Nejradši mám řízek ve tvaru ČR a chlebíček,“ říká o nové české sérii emotikonů Soňa Juríková

06.07.2020

České klávesnice se již brzy rozrostou o novou sadu emotikonů. Tentokrát budou ryze české, proto se už nyní můžeme těšit na unikátní kulturní symboly vyjádřené v digitální podobě. Tuto sadu emotikonů zvané Czemoji má na svědomí studentka bratislavské VŠVU Soňa Juríková, která nám prozradila novinky ze zákulisí její tvorby.

 

CoolDialog

 

Historie emotikonů

Online komunikace bez možnosti vyjádření gest a mimiky v obličeji může být někdy velmi neosobní, v některých případech zase nejasná a matoucí. Z toho důvodu byli vymyšleni smajlíci. Ti mají za úkol vyjádřit emoce, jež za textem prostě nevidíme. Smajlíky to ovšem neskončilo. Jejich poslání se rozhodly podpořit takzvané emotikony, se kterými vůbec poprvé přišel Scott Fehlman.

Původní znakoví smajlíci tak získali podobu malých žlutých hlaviček s roztomilými výrazy, které dnes tak dobře známe. Na rozdíl od smajlíků už nevyjadřují pouze úsměv, nebo zamračení, ale také známé symboly. Dnes je proto možné najít emotikon téměř na vše, co vás napadne – od dopravních prostředků, jídla, sportu až po profese, zvířata, rostliny nebo domácí spotřebiče.

 

 

Česká série

Zatímco počet mezinárodních emotikonů stále roste, stále mezi nimi chybí symboly typické pro jednotlivé země. To se rozhodla změnit designérka Soňa Juríková, která plánuje vytvořit originální sadu emotikonů přesně ušitých na míru Česku. V její nové sérii proto nechybí perličky jako je řízek, krtkův dort, rohlíky, pivo Plzeň ani nejvýznamnější osobnosti Česka.

Se Soňou jsme společně připravily rozhovor na téma její grafické práce a zajímavých informací ze zákulisí tvorby emotikonů.

 

Soňa Juríková, autorka Czemoji

 

Hned na úvod bych se ráda zeptala, jak jste se vlastně dostala k tvorbě emotikonů? Co Vás k tomu vedlo a jaká byla Vaše inspirace?

Již nějakou dobu pozoruji, jak se vyvíjí vzhled emotikon a jejich výběr v různých aplikacích. Při magisterském studiu na VŠVU jsem si proto jako svou semestrální práci minulý rok zvolila redesign emotikon. Začala jsem tedy překreslovat klasické emotikony, ale zjistila jsem, že v tom nebude žádný velký přínos a že to ani není moc osobní téma. Přišlo mi, že v sadách chybí něco mně blízkého. Něco, co bych používala často i třeba jen jako vtip. Tak jsem přišla na nápad vytvoření českých emotikonů.

 

Můžete nám prozradit něco o vaší nové sérii emotikonů Czemoji? Například jak jste postupovala, kolik času jste nad tím strávila či na kolik Vás to finančně vyšlo?

Novou sadu jsem hodně překreslila, zaměřila jsem se více detaily a nepřesnosti. Také jsem řadu z nich přikreslila nebo naopak zcela vyřadila, aby jich nebylo zbytečně moc. Emotikony kreslím ve Photoshopu a každá zabere různě času, záleží podle složitosti motivu. Některé trvají pět minut, některé třicet nebo i více. Původní sada a celé vymýšlení projektu mi zabralo přibližně tři měsíce, tedy jeden semestr. Finančně se to úplně nedá vyčíslit, je to můj volný čas a na původní verzi jsem pracovala ve škole.

 

Tvorba emotikonů je velmi specifická záležitost, ať už z grafického či technického hlediska. Co Vás na jejich vytváření bavilo nejvíce?

Samozřejmě to kreslení a pak následné skládání do různých souvislostí. Po zveřejnění mě hodně bavily reakce lidí na internetu, zvláště pak ty negativní.

 

 

Jaké negativní reakce máte na mysli? A jak jste na takovou kritiku reagovala?

Většinou to byla kritika typu: další ujetá ženská, že VŠ už dnes nemají žádnou úroveň, že jsem je jako Češka dělala na Slovensku, proč kritizuji ponožky v sandálech atd. Také se často objevovaly komentáře, že jde o automatický rastr v Illustratoru, přičemž je to celé kreslené ve Photoshopu.

Na kritiku, která stojí jen na urážkách a žádném konstruktivním komentáři, nemá cenu reagovat. Nikdy se nezavděčíte všem. Je opravdu fascinující, jak někoho dokáže, tak pobouřit jedna malá semestrálka.

 

Vrátíme-li se zpátky k Vaší tvorbě, můžete nám říct, podle čeho jste se rozhodovala, jaké emotikony do své série zahrnout? Jsou nějaké z nich pro Vás srdeční záležitostí a proč?

Výběr je osobní, co přijde mně české. Dále jsem vycházela ze stereotypů a humoru. Také mi hodně pomáhali spolužáci ze Slovenska, kteří mají zase jiný pohled na Česko. Mě osobně baví ty "čundrácké" – stan, oheň, rybička. Ale nejradši mám řízek ve tvaru ČR a chlebíček, ty byly jedny z prvních.

 

Mnoho z vašich emotikonů jsou již v posledních fázích úprav. Co všechno se musí udělat proto, aby se Vaše emotikony objevily v českých aplikacích?

Je třeba kontaktovat firmy a značky, které jsou u Czemoji zobrazené. Potřebuji od nich svolení, abych je mohla zveřejnit. Následně z Czemoji vytvořím emotikony do Slacku a samolepky do WhatsAppu. Vše bude ke stažení zdarma.

 

 

 

Ve Vaší sérii emotikonů se objevují i ikony české scény, jako je Havel, Jágr nebo Babiš. Jak je to autorskými právy?

V nové sérii nakonec nebudu pracovat s podobiznami politiků. Několik slavných osobností tam ale nechám, ty teprve budu kontaktovat.

 

Na závěr bych se zeptala, kdy se můžeme orientačně těšit na nové Czemoji?

Plánuji je zveřejnit nejpozději na podzim tohoto roku. Tento rok jsem se musela věnovat diplomce, proto Czemoji ještě nefungují. Navíc s odstupem času vidím kresebné nedokonalosti, které mohu opravit.

 

Soňa má aktuálně plné ruce práce s dokončováním své velké série emotikonů. A pokud se vše podaří, již za několik měsíců si je budeme moci osobně vyzkoušet na našich klávesnicích. Pokud i vy Soně fandíte a chtěli byste přihodit nějaký ze svých nápadů, který by vedle dalších českých smajlíků neměl chybět, pak ji neváhejte napsat na e-mail sonajurik@gmai.com. Třeba se i váš nápad jednou zobrazí v českých aplikacích.

 

Soňa Juríková

Grafická designérka a ilustrátorka z Prahy

Od roku 2016 spolupracuje se Studiem Breisky, kde se věnuje úpravě knih, tvorbě vizuálních identit a ilustraci pro děti i dospělé. Za svou bakalářskou práci Slabikář získala řadu ocenění a 2. místo v soutěži Nejkrásnější česká kniha roku 2018. Je také jednou ze zakladatelek nezávislého nakladatelství Deset Deka Dekadence, které se věnuje knihám a tiskovinám za hranou.

 

 

Připravila: Petra Pruden

Foto: sonajurikova.com