CoolClub pro IT odborníky

Výpočetní budoucnost: Umělá inteligence a výroba

08.07.2019

Jak umělá inteligence transformuje výrobní odvětví? Publikace Future Computed: AI a Manufacturing se snaží zodpovědět otázky, které se k tomuto „novému“ tématu stahují.

 

Magazín

 

Microsoft vydal publikaci Future Computed: AI a Manufacturing. Tato nová kniha poskytuje podrobný pohled na to, jak umělá inteligence (AI - Artificial Intelligence) transformuje výrobní odvětví, a to optimalizací digitálních operací a efektivity řízení, vytvořením nových produktů a služeb a umožněním bezpečnějšího pracovního prostředí. Kniha také nabízí včasný pohled na to, jak může společnost reagovat na některé z výzev, které AI vytváří, a na potřebu vyvinout nové zákony a předpisy, které by řešily narušení pracovních sil a rozvíjely AI etickým a odpovědným způsobem.

 

 

Knihu napsal Greg Shaw - spoluautor knih Hit Refresh (spolu s generálním ředitelem společnosti Microsoft Satya Nadella) a The Ability Hacks o technologii pro osoby se zdravotním postižením. Tato kniha je druhou v řadě, která začala vydáním první knihy v loňském roce The Future Computed: Artificial Intelligence and its role in society (Umělá inteligence a její role ve společnosti). V době, kdy digitální technologie mění téměř každý aspekt o tom, jak lidé žijí, pracují, hrají a učí se, je důležité důkladně přemýšlet o složitých otázkách, které AI vyvolává. "Doufáme, že díky řadě Future Computed povzbudíme širokou škálu rozhovorů o tom, jak AI může lidem pomáhat v důvěryhodném a uctivém prostředí, z něhož mají prospěch všichni," říkají autoři.

 

AI a Výroba

Autoři se rozhodli zaměřit druhou knihu Future Computed na výrobu, protože průmysl hraje v globální ekonomice zásadní roli, a protože stejně jako v předchozích průmyslových revolucích je opět v čele přijímání nových transformačních technologií. 

To znamená, že výroba je jedním z průmyslových odvětví, která stojí na čele průzkumu plného potenciálu AI. To také znamená, že výrobci již sami reagují na některé výzvy AI, a to výzvy, jako je optimalizace procesů, aby udrželi krok s novou rychlostí podnikání. A samozřejmě také pro zajištění toho, aby jejich stávající i přicházející pracovníci měli správné dovednosti pro budování a využívání AI, a dále pro to, jak vytvořit správnou organizační kulturu, aby bylo možné využít výhod rozhodování založeného na datech.

 

V knize se dozvíte od řady zákazníků, včetně ABB, Colfax, Jabil, Tetra Pak, Toyota Material Handling a ZF o pokroku, který dělají na své cestě AI. Setkáte se s Patrickem Bassem, generálním ředitelem společnosti Thyssenkrupp North America, který vedl úsilí o implementaci řešení pro prediktivní údržbu v reálném čase, která maximalizuje dobu provozu pro 12 milionů výtahů, které denně přesouvají 1 miliardu lidí. Přečtete si také slova od Manuela Torresa, inženýra, který se sám naučil používat AI k přeměně své papírenské společnosti na předního dodavatele kompozitních materiálů pro výrobce letadel, jako jsou Boeing a Airbus.

 

 

Jak postoupit kupředu

Kniha se také zaměřuje na to, jak se výrobci budou muset zabývat vládami a občanskou společností, aby pomohli vytvořit nové regulační rámce, a řídit používání této nové technologie při současné změně průmyslových oborů. Tyto rámce by se měly zabývat klíčovými společenskými výzvami, včetně potřeby rekvalifikovat pracovníky na nové role a být součástí dodavatelského řetězce talentů schopného realizovat potenciál umělé inteligence ve výrobě. Měly by se také zabývat tím, jak bezpečně, a způsobem, který respektuje soukromí, uchovávat data generovaná z připojených dodavatelských řetězců a digitálních továren a zajistit, aby byla AI používána eticky. Čerpání z pohledů zákazníků a politiků z celého světa The Future Computed: AI and Manufacturing nabízí pohled společnosti Microsoft na to, jak bychom mohli v těchto důležitých otázkách postoupit kupředu.

 

The Future Computed: AI and Manufacturing nepředstírá, že má všechny odpovědi. Je však naděje, že sehraje roli v dalším jednání o tom, jak tuto novou technologii zodpovědně dodávat a pomáhat výrobcům lépe pochopit kroky, které je třeba podniknout na jejich cestě s umělou inteligencí. Při psaní knihy provedl Greg rozhovory s výrobními zákazníky společnosti Microsoft, kteří jsou v čele zjišťování, jak může umělá inteligence řídit úspěch jejich firem. Rozhovory s odborníky z řad pracovních sil, odborovými vůdci a politickými činiteli z celého světa jsou rovněž v knize zapracovány, a v těchto rozhovorech jsou identifikována některá společná témata.

 

 

Průvodce nejistotou

Kniha The Future Computed: AI and Manufacturing poukazuje na kritický význam kulturních změn v rámci digitální transformace a na potřebu silného vedoucího vedení v dohledu nad tímto posunem. Zdůrazňuje také způsob, jakým jsou manažeři ve výrobních operacích, kteří jsou nejblíže k pracovní síle, často nejcitlivější na dopad AI na zaměstnance a zaměřují se na zlepšení bezpečnosti pracovníků a uspokojení z práce. A i když existuje pozoruhodná pozitivnost od vůdčích výrobců ohledně dopadu umělé inteligence na pracovní místa, je zde také pochopení, že je třeba hodně práce pro přípravu lidí na dopady umělé inteligence.

 

Příchod AI do výroby je přímo vzrušující. Je to však také čas plný velké nejistoty. Pro každého, kdo má zájem dozvědět se více o tom, proč je umělá inteligence tak důležitá pro budoucnost výroby, pak kniha The Future Computed: AI and Manufacturing nabízí užitečného průvodce. Můžete se také dozvědět více o lidech a společnostech, které jsou v knize zmíněny, a získat další informace na webových stránkách společnosti Microsoft. Další zdroje lze nalézt také v Microsoft AI Business School.

 

 

Připravil: Radek Svoboda