CoolClub pro IT odborníky

Top Gun: Maverick je nejvýdělečnějším snímkem letošního roku. Doletěl si pro miliardu dolarů

04.07.2022

Top Gun: Maverick překročil hranici 1 miliardy dolarů a předstihl tak film Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství. Stal se tak celosvětově nejvýdělečnějším filmem jak letošního roku, tak i celé kariéry Toma Cruise.

 

CoolMovie

 

Americký blockbuster společnosti Paramount Top Gun: Maverick se těší celosvětovému úspěchu. Pokračování, které spatřilo světlo světa po 36 letech od původního snímku, se stalo největším hitem Cruisovy kariéry.

Film předstihl marvelovské dobrodružství společnosti Disney Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (943 milionů dolarů) a obsadil tak pozici nejvýdělečnějšího filmu letošního roku.

Za pouhých 31 dní od premiéry na konci května vydělal celosvětově 1,006 miliardy dolarů. Stal se tak teprve druhým hollywoodským titulem, který od začátku pandemie vydělal miliardu dolarů. Tím prvním byl populární film Spider-Man: Bez domova, jehož výdělek dosáhnul až na 1,9 miliardy dolarů.

 

 

Nejedná se jen o nejvýdělečnější letošní film, ale i Cruisovy pracovní dráhy. Dosavadní maximum 791,1 milionu dolarů držel jeho Mission: Impossible z roku 2018: Fallout.

Příběh elitního vojenského pilota Petea Mitchella přezdívaného Maverick můžeme ještě několik týdnů zhlédnout pouze na velkém plátně. V budoucnu se však můžeme na novinku vyvolávající silné pocity nostalgie těšit také na platformě Paramount+.

 

 

Připravila: Kristýna Nováková

Foto: Paramount Pictures