CoolClub pro IT odborníky

Kesající trend odbytu smartphonů na trhu: Samsung si hýčká prvenství, na paty mu šlape Apple

19.05.2023

Prodej smartphonů v prvním čtvrtletí tohoto roku klesl o 13 % na celkových 269,8 milionů kusů, což je výrazný rozdíl oproti loňskému období. Tuto informaci zveřejnila výzkumná organizace Canalys. Trend klesajícího prodeje naznačuje, že trh se smartphony se možná přibližuje svému maximu a výrobci budou muset najít nové způsoby, jak udržet zájem zákazníků a překonat konkurenci.

 

Novinky

 

Samsung celosvětově na trh dodal 60,3 milionu smartphonů, čímž si, i díky modernizované nabídce, jihokorejská značka vydobyla své prvenství na globálním trhu. Zatímco Apple skončil druhý s číslem 58 milionů.

Třetí příčku pak obsadila čínská značka Xiaomi, která na trhu dodala 30,5 milionů přístrojů. Podílově se o trh tedy dělí ve většině právě tyto tři značky, Samsung s dvaceti dvěma procenty, Apple s dvaceti jedna procenty, značce Xiomi náleží jedenáctiprocentní podíl a hned v závěsu jsou další opět čínské značky jako OPPO nebo vivo.

Je to ale Apple, který dokázal svůj odbyt v prvním čtvrtletí meziročně zvýšit o tři procenta. Nakonec ale všichni, nejen Apple, ale i jeho Android soupeři, zaznamenali pokles odbytu konkrétně na čínském trhu. Lidé totiž po zrušení protipandemických opatřeních začali podstatně šetřit.

Přestože čínskému trhu vládl s dvacetiprocentním podílem iPhone, klesl meziročně odbyt i těchto přístrojů, a to o tři procenta na 13,3 milionu kusů.

Odbyt se ale v Číně nesnížil pouze Apple, hůř se dařilo v podstatě i všem ostatním značkám. Celkově se odbyt na čínském trhu meziročně propadl o jedenáct procent na 67,2 milionu přístrojů. Jedná se tak o nejnižší čtvrtletní počet od roku 2013, uvádí agentura Reuters.

Ačkoliv se značky smartphonů Honor a Xiomi specializují na levnější modely, ani jejich odbyt není na vzestupu, ba naopak.To naznačuje, že se spotřebitelům do nákupů smartphonů zkrátka moc nechtělo, přestože jde o dostupnější přístroje.

Zatímco odbyt smartphonů na trhu se snižoval, čínská ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla, a to o 4,5 procenta. Což je fakt, který překvapil i analytiky. Peking aktuálně pracuje na plánu, kterým by rádi podpořili vyšší poptávky. Přesto se předpokládá, že většina spotřebitelů a firem bude v letošním roce při nákupech zkrátka opatrnější.

 

 

Připravila: Petra Sauerová