CoolClub pro IT odborníky

Jak vytěžit maximum z Dropboxu? Těchto 7 funkcí vám usnadní život

25.10.2021

Dropbox je šikovná aplikace, která už více než 10 let slouží jako internetové úložiště dat. Ukrývá však mnohem více než jen prostor na sběr souborů. Pojďte s námi odhalit funkce, které udělají váš život jednodušší!

 

Magazín

 

Když paměťová karta nestačí – příběh, jak vznikl Dropbox 

Příběh aplikace Dropbox je více než inspirativní. A začíná myšlenkou mladého muže, čerstvého absolventa univerzity v Massachusetts, který si na cestě autobusem uvědomil, že doma nechal paměťovou kartu se soubory, na nichž chtěl pracovat.

V tu chvíli se mu v hlavě zrodil geniální nápad – vyvinout místo, kde budou uloženy a zpřístupněny všechny soubory 24 hodin denně. O dva týdny později vytvořil první prototyp webového úložiště a nazval ho Dropbox.

Od roku 2007 uběhlo už mnoho let a z Drewa Houstona, spoluzakladatele této platformy, je miliardář.

Co je však důležitější, milionům lidí po celém světě nabídnul možnost, jak nepřijít o své soubory za žádné situace. Pojďte se podívat, co všechno tato platforma umí, a odhalit její „tajné“ funkce.

 

 

7 funkcí, s nimiž vymáčknete z Dropboxu maximum

1. Prohlížejte si soubory ve všech formátech 

Každý to známe. Stáhneme si soubor, ale nemůžeme ho otevřít, protože nemáme nainstalovanou příslušnou aplikaci. Dropbox tento problém vyřadil ze hry jednou pro vždy.

Nástroj náhledu vám umožní podívat se na jakýkoliv soubor bez omezení. Díky tomu si můžete číst v PDF dokumentech, listovat v PowerPoint prezentacích, prohlížet si návrhy v aplikacích Adobe Photoshop a Illustrator či sledovat videa, a to z jedné jediné platformy.

 

2. Sdílejte snímky obrazovky rychleji

Taky vás nebaví přetahování screenshotů obrazovky do Dropboxu a kopírování odkazu na sdílení? Není divu. Naštěstí existuje rychlejší řešení. Stačí otevřít předvolby aplikace, kliknout na „Import“ a zaškrtnout „Uložit snímky obrazovky“.

Od teď se vám screenshoty uloží do složky a Dropshop automaticky zkopíruje odkaz na sdílení do vaší schránky. Jediné, co musíte udělat, je zmáčknout CTRL+V a odeslat. 


3. Braňte se před zloději

Ukradl vám někdo laptop? Ztratili jste telefon? Jedna z prvních věcí, která vám proběhne hlavou, je, že kdokoliv si teď může prohlédnout vaše fotky a procházet vaše osobní data. Ještě ale nemusíte propadat panice. Drobox má v rukávu funkci, která udrží vaše data v bezpečí. 

Pokud máte placený účet Dropbox, můžete soubory vzdáleně vymazat. Důležité je, aby ukradené zařízení bylo synchronizováno s Dropboxem. Pokud tomu tak je, pak stačí otevřít nastavení účtu, kliknout na „Zabezpečení“ a vedle ztraceného zařízení vybrat ikonu koše. 

 

4. Mějte přehled o všem, co sdílíte

Přemýšleli jste někdy o tom, zda jste druhým omylem neposlali špatný soubor? Tato situace by mohla mít stejně špatné důsledky, jako když se k vašim souborům dostane zloděj. I v tuhle chvíli má pro vás Dropbox řešení.

Stačí otevřít aplikaci a na levém postranním panelu kliknout na možnost „Sdílené“. V tu chvíli se vám zobrazí všechny sdílené složky/dokumenty spolu s časem, kdy jste je naposled upravovali.

Pokud se skutečně stalo, že jste poslali nesprávný odkaz, můžete ho jednoduše smazat – a tak k souboru ztratí přístup i další uživatelé.

 

 

5. Prohlížejte si soubory ofline 

Když cestujete, ne vždycky máte přístup k internetu. Co ale dělat, když potřebujete s určitými dokumenty v Dropboxu pracovat? Stačí najít soubory, které potřebujete k prohlížení offline, klepněte na tři tečky vedle něj a vyberte možnost „Zpřístupnit offline“.

Dropbox stáhne soubor do vašeho mobilu či notebooku, abyste si ho mohli zobrazit, i když zrovna nejste online.


6. Zamkněte citlivá data

Každý z nás má soubory, které chce ochránit a skrýt před zraky dalších uživatelů. Pokud si připlatíte za upgradovanou verzi Dropboxu, budete si moci užívat maxima soukromí. Aplikace totiž umožňuje vytvořit speciální složku, kterou lze otevřít jen se správným heslem.

Stačí přejít na svůj profil a v nastavení zvolit možnost trezoru. 

 

7. Získejte starší verze souborů

Pracujete s více verzemi dokumentu a omylem jste ztratili tu původní? Nedělejte si z toho velkou hlavu. Dropbox umožňuje vrátit se k předchozím verzím, a dokonce vrátit celé soubory či složky.

Pozor, máte na to pouze omezený čas – a to 30 dní. Pokud máte upgradovanou verzi (byznys verze), tak se tato doba prodlužuje až na 180 dní. Stačí kliknout na tři tečky u složky a vybrat možnost, aby se vaše složka ukázala v původní verzi.

 

Tip! Super funkce komunikačních platforem: 5 tipů, jak si "vytunit" Slack

 

 

Připravila: Petra Pruden