CoolClub pro IT odborníky

Samostatně plující drony mají být nejnovější zbraní v boji proti klimatickým změnám

01.06.2021

Autonomní plující drony dokážou monitorovat spoustu faktorů způsobujících nebezpečné klimatické změny. Nadějí pro náš ekosystém je právě možnost díky sledovaným datům měřit a zaznamenat jevy, které se právě teď dějí na naší planetě.

 

Novinky

 

Plavidla vyrábí firma Alameda a na plochu oceánu jich rozmístila více než sto. Designem připomínají futuristické kajaky s plachtou a brázdí vody Pacifického oceánu, kde získávají cenná data pro další výzkum. Jsou svítivě červené a na malém stožáru mají umístěné solární panely, díky kterým pro své fungování využívají sluneční energii.

Plující drony jsou vybavené špičkovou technikou – datovými senzory, radary, kamerami s vysokým rozlišením. Díky tomu mohou monitorovat údaje o aktuálním stavu oceánu, rychlosti větru, sílu slunečního záření, teplotu moře a vzduchu, relativní vlhkost a emise oxidu uhličitého. Data pošlou na centrálu přes satelit a bude tak možné sledovat putování dronu online v reálném čase, prohlížet si pořízené fotografie a analyzovat aktuální počasí a stav oceánu.

Pro mapování oceánského dna jsou drony vybaveny paprskovým sonárním batymetrem, který se používá pro měření hloubky. Díky speciální konstrukci a vybavení mohou cestovat v drsném prostředí, jako je Arktida. Jsou proto neuvěřitelně cenné z hlediska bezpečnosti posádky a efektivity nákladů. Protože jim nechybí ani umělá inteligence, mohou se pohybovat svépomocí a plnit své mise kdekoli na světě bez potřeby lidského zásahu, jako je třeba doplnění paliva.

Posledních pár let byly plující drony využívány pro sběr oceánských dat a zlepšení informovanosti vědy o klimatických změnách, meteorologii, oceánografii. Firma sestavila i velký dron s název Surveyor, jehož misí bude mapovat všechny oceány na naší planetě, které tvoří více než 70 % zemského povrchu.

Drony mohou také pomoci s kontrolou nadměrného rybolovu, kdy jsou schopny díky sonarové technologii počítat populaci ryb. Následně vládu informují o tom, kolik lze každou sezónu ulovit ryb. Zakladatel tohoto multifunkčního zařízení vidí v jeho používání budoucnost, monitoring potřebných dat může výrazně snížit změny klimatu na Zemi.

 

 

Připravila: Erna Březinová

Foto: saildrone.com