CoolClub pro IT odborníky

5 nejposlouchanějších podcastů 2020: Jaké české kousky jsou nejoblíbenější?

08.03.2021

Rok 2020 dokázal zpomalit mnoho projektů, nikoliv však podcasty. Ty naopak zažily minulý rok obrovský boom – jak do kvality, tak do kvantity. Databáze českých podcastů aktuálně registruje přes 400 kousků nejrůznějších žánrů. Jaké z nich patří mezi nejoblíbenější? Podívejte se na aktuální žebříček 4D Pavla Šímy.

 

Magazín

 

Podívejte se na žebříček nejposlouchanějších českých podcastů za rok 2020. Jsou mezi nimi i vaši favorité? Pokud ne, inspirujte se anketou mezi úspěšnými českými a slovenskými osobnostmi, kterou jsme pro vás exkluzivně připravili. Mimochodem - věděli jste, že "poslechová závislost" může vzniknout i na dějiny válečnictví či matematice zločinu? A na kterých podcastech se úspěšné osobnosti shodnou?

 

TOP 5 audio podcastů

5. místo Studio N

Na pátém místě se umístil zpravodajsko-publicistický podcast Studio N (od Deníku N). Ten má pod taktovkou český novinář a moderátor Filip Titlbach, který si do parády nejčastěji bere politiku a světové novinky. Díky jeho charismatickému duchu a umění diskutovat o věcech s nadhledem si posluchači nejen udrží přehled v aktuálním dění, ale také získají novou perspektivu. Za svou kvalitní práci si podcast odnesl 8. místo v ocenění Křišťálové lupy.

 

 

4. místo Linka

Čtvrté místo obsadil podcast Linka, který mají na svědomí dva světoznámí čeští influenceři – Karel Kovář (alias Kovy) a Tereza Salte (alias Tereza in Oslo). Těšit se můžete na zábavný, seberozvojový i zpravodajský obsah, který zahrnuje jak vyprávění vtipných historek, tak sdílení nejrůznějších postřehů ze života nebo komentování světových událostí – zkrátka skvělý poslech pro každou příležitost.

 

3. místo Vyhonit ďábla

Bronzové místo si vysloužil kontroverzní podcast Vyhonit ďábla od Terezie a Zuzany. Jak sám název naznačuje, moderátorky se nebojí otevřít tabuizovaná témata a bez starostí se bavit o sexu, vztazích a nejrůznějších partnerských stereotypech. Intimitu a autenticitu ocenili i posluchači, kteří vystřelili podcast na špičku mnoha žebříčků. V anketě Podcast roku ho dokonce vyhodnotili jako nejlepší autorský podcast roku.

 

2. místo Opravdové zločiny

Stříbro si odnáší krimi podcast Opravdové zločiny od „zločinožroutek“ Barbory Krčmové a Lucie Bechyňové, které můžete znát z vysílání Evropy2. V každém dílu mají moderátorky připravené zajímavé krimi kauzy, duchařské historky a nevyřešené záhady – a to nejen z Česka, ale také ze zahraničí. Pokud milujete napínavé příběhy a strašlivé zločiny, tento podcast je pro vás jako stvořený.

 

1. místo Vinohradská 12

První místo a zlatou medaili získal podcast Vinohradská 12, který vede známá novinářka, moderátorka a reportérka Lenka Kabrhelová. Její povídání vám dá dokonalý vzhled do aktuálního dění, objasní souvislosti tam, kde byste je neviděli, a přinese detailní informace diskutovaných novinek – bez čtení a zbytečného hledání. Vinohradská 12 vás zkrátka udrží v obraze a bude vás to stát jenom 20 minut denně.

 

 

Monetizace podcastů?

Podcasty rok od roku vzkvétají a ani letos tomu nebude jinak. Podle predikcí Pavla Šímy budou růst nároky jak na kvalitu obsahu, tak kvalitu témat. „Posluchači budou čím dál více vyhledávat kvalitu. Délka stopáže sice není zárukou kvality, ale může být jedním z ukazatelů. V krátkém čase jednoduše nestihnete uchopit celé téma tak, aby posluchač měl kontext, a ještě přidanou hodnotu informace, kterou jinde neuslyší,” hodnotí Šíma. Předpokládá se, že mnoho autorů zvolí raději profesionální studio s dobrou technikou, místo nahrávání doma.

Další změna, kterou by měla podcastová scéna podle Pavla Šímy zažít, je monetizace podcastů. „Čeká nás monetizace a profesionalizace. Odhaduji, že na české scéně vznikne 5-10 malých mediálních domů, případně se podcasty k větším existujícím domům přidruží. Zmenší se tak počet nezávislých producentů podcastů,” uzavírá predikce podcastový matador Pavel Šíma. Zda se tyto předpovědi skutečně naplní a jaké další podcasty rok 2021 přinese, se dozvíme již brzy.

 

 

Připravila: Petra Pruden a Alena Čálková

Foto: archiv CoolClubu