CoolClub pro IT odborníky

I v Česku bude možná komplexní zdravotní prohlídka na dálku. Službu nabídne Anycare

20.04.2023

Necítíte se ve své kůži, ale nevíte, zda je opravdu nutné vyrazit k lékaři, co kdyby přece jenom o nic moc nešlo a vy ho budete spíš obtěžovat? Nyní můžete tyto myšlenky hodit za hlavu, Anycare přichází se svým řešením komplexní zdravotní prohlídky na dálku.

 

Novinky

 

Zařízení, které vás dokáže vyšetřit na dálku je krabička menší než telefon, kterou když spojíte s dalšími přístroji, které k ní patří, dokáže nevídané. Nejen, že umí provést veškerá běžná vyšetření krku, plic a ucha, ale dokáže také nahrávat kašel, řeč, pot, scanovat barvu pokožky, navnímat třes a poslouchat, jak srdce, tak i peristaltiku střev. Žádný problém není ani kontrola ekzému nebo otevřené rány, a to ve vysokém rozlišení.

Službu chce v Česku rozšířit společnost Anycare, která její testování odstartovala už loni na podzim. Ono zařízení se nazývá TytoCare a využívá, jak umělou inteligenci, tak i náležité certifikace stejnojmenné izraelské společnosti.

To, že je součástí AI je samozřejmě trendy, ale zároveň i klíčové. Aktuálně službu používá více než 30 zemí světa, kromě Izraele také Spojené státy, Velká Británie, Švýcarsko či Německo. 

Zkušební provoz v Česku funguje už od loňského podzimu a testují ho především v agentuře domácí péče a v pobytových zařízeních pro pacienty s demencí. Od dubna pak probíhá testování také v rámci pobytových sociálních zařízeních i ve spolupráci s Vojenskou zdravotní pojišťovnou.

Cílem testingu je právě zde nastavení konceptu péče tak, aby byl funkční, a především dlouhodobě udržitelný.

Jak také potvrzuje Marika Svatošová, lékařka pro dospělé, která mimo jiné také učí mediky a zdravotníky, lékaři jsou dlouhodobě přetížení, což se projevuje i v horší komunikaci s pacienty. A tak jsou Čeští spoluzakladatelé AnyCare, Michal Krobot a Jakub Schůrek, náležité pyšní, že se jim zařízení do České republiky podařilo dostat.

Dle Davida Halaty, všeobecného praktického lékaře, který je také členem Evropského sdružení venkovských a izolovaných lékařů, prostředky moderní telemedicíny umožňují rychlou reakci na i jen lehkou změnu zdravotního stavu, čímž lze zabránit zbytečným hospitalizacím a například i vytržení seniora z jeho vlastního prostředí.

 

 

Připravila: Petra Sauerová