CoolClub pro IT odborníky

Meta představila nové brýle pro lepší zážitek z virtuální reality: Quest Pro

20.10.2022

Minulý týden proběhla událost Meta Connect 2022, kde byly představeny novinky, které Meta chystá. Hlavním aktérem bylo uvedení nového modelu brýlí Meta Quest Pro, které jsou efektivním nástrojem pro výlety do virtuální reality. Zajímá vás, jak budou vypadat?

 

Novinky

 

Virtuální realita je především o vizuální stránce. Nový typ brýlí prošel mnohými vylepšeními. Meta Quest Pro mají zcela novou optickou soustavu. Fresnelovy čočky jsou nahrazeny tenkou optikou, která několikrát překládá světlo, čímž se hloubka optického modulu sníží oproti předchozímu modelu o 40 %.

Pro každé oko je dostupný samostatný LCD displej s rozlišením 1800 x 1920 px s obnovovací frekvencí 90 Hz. LCD displeje využívají lokální stmívání a technologii kvantových teček, která poskytuje sytější a živější barvy. Displej má víc pixelů na centimetr a o 75 % vyšší kontrast.

Novinkou jsou kamery a senzory na obou stranách brýlí, díky nimž by mělo jít přepínáním mezi realitou a virtuální realitou velmi snadně. Brýle nově dokážou zachytit i drobnou mimiku vašeho obličeje jako nazdvihnutí obočí.

Celkový vzhled avatarů bude víc realistický. Meta se dále letos chystá otevřít Avatar Store, ve kterém vašemu avatarovi budete moct díky mikrotransakcím koupit třeba značkové boty.

Nevýhodou, kterou vysoký výkon zařízení přináší je nízká výdrž baterie. Ta oproti Questu 2 klesla z tří hodin na hodinu až dvě na jedno nabití.

Česká republika ani Slovensko není na seznamu zemí, kde je platné datum spuštění prodeje, tedy 25. října. Konkrétní datum prodeje u nás zatím není známo. Co víme, je cena brýlí, která se bude ohybovat okolo 40 tisíc Kč.

 

 

Připravila: Karolína Farná