CoolClub pro IT odborníky

Čína přichází o sociální síť LinkedIn

28.10.2021

Společnost Microsoft se rozhodla ukončit v Číně provoz sociální sítě LinkedIn a nasazuje novou aplikaci InJobs, která bude více vyhovovat kritériím čínské vlády. LinkedIn čelil čím dál intenzivnějším dotazům na blokování profilů některých novinářů. Nový InJobs nebude obsahovat sociální kanál, ani možnost sdílení či zveřejňování článků.

 

Novinky

 

Jak všichni víme, Čína je poměrně striktní, co se týče obsahu na internetu. Vzhledem k režimu, který v zemi panuje tu nenajdeme Facebook, Instagram, Twitter ani Tinder. LinkedIn byl tak dosud jedinou velkou západní platformou sociálních médií, která v zemi mohla působit.

Svou činnost zde platforma zahajovala v roce 2014 a souhlasila s tím, že se bude řídit požadavky čínské vlády. Zároveň také slíbila, že bude transparentně informovat o tom, jak v zemi podniká. Společnost také uvedla, že nesouhlasí s vládní cenzurou.

Nedávno společnost musela zařadit na černou listinu svých čínských webových stránek několik novinářských účtů, a to včetně účtů Melissy Chanové a Grega Bruna. Bruno se otevřeně vyjadřuje k aktuální situaci a režimu v Číně a ve své knize se věnuje tématu zacházení s tibetskými uprchlíky.

Později se vyjádřil k situaci s LinkedIn na serveru Verdict tak, že ho nepřekvapuje, že LinkedIn končí, ale co ho zarazilo prý je, že americká technologická společnost ustupuje požadavkům cizí vlády.

Je možné, že LinkedIn zřejmě čelil velkému tlaku nejen ze strany Číny, ale také USA. Čínská vláda zpřísňuje kontrolu nad internetem, LinkedIn mezitím v Americe sklízí stále větší kritiku za to, že se podřizuje cenzurním pravidlům Pekingu.

LinkedIn spustil před sedmi lety svou čínskou verzi v naději, že využije obrovský trh této země. Nyní bojuje s místní konkurencí a naráží na problémy s regulací.

V březnu byl LinkedIn údajně potrestán čínským regulačním orgánem za to, že necenzuroval politický obsah, což mělo za následek pozastavení registrace nových uživatelů na 30 dní. Bylo tedy jasné, že nekonečný boj s vládou nelze vyhrát a Čína dává Šach-mat.



Připravila: Natalie Brzobohatá