CoolClub pro IT odborníky

High-tech čelenka zvyšuje výkon a snižuje stres

27.10.2021

Moderní doba vyžaduje rychlost a kvalitu, mnoho lidí již běžně funguje pod stresem a je pro ně těžké se uvolnit. Nejen mezi sportovci je dnes hitem high-tech čelenka, která měří mozkové vlny a napomáhá psychické stabilitě. Čelenka od společnosti BrainCo pomáhá i Emmě Baumerové. Emma je kvalifikovaná sportovkyně a v rámci svých sportovních příprav přišla na to, že díky nošení této čelenky je klidnější a zároveň jí čelenka pomáhá odvádět stabilnější a kvalitnější výkony.

 

Novinky

 

Čelenka, kterou Emma nyní používá, je zařízení z oblasti neurofeedback neboli EEG (elektroencefalogram). Mezi sportovci jsou tato zařízení stále populárnější, měří totiž mozkové vlny uživatele.

Vzhledem k tomu, že stresovaný mozek vydává v důsledku zvýšené elektrické aktivity více vln nebo signálů, myšlenka využití čelenky je taková, že spolu s meditací pomůže uživateli překonat stres, uklidnit se a zvýšit svou výkonnost.

EEG se běžně využívá v lékařství k testování stavů, jako je epilepsie nebo mrtvice. Otázkou je, jestli bude skutečně přínosná pro to, aby lidem pomohla snížit stres.

Emma se rozhodla, že chce zjistit víc, a proto kontaktovala firmu BrainCo. Vzhledem k jejímu příslušnému univerzitnímu studiu a účasti ve vzpírání a zimních sportech ji pozvali, aby se na několik měsíců stala výzkumnou pracovnicí na částečný, ale placený úvazek.

Emma Baumertová přiznává, že když si poprvé nasadila high-tech čelenku, cítila se hloupě. Jako všestranná sportovkyně je také kvalifikovanou trenérkou vzpírání a letos získala magisterský titul v oboru fyziologie cvičení, a tak se ničeho nezalekla. Výsledky ji překvapily.

Baumertová je přesvědčena, že zařízení funguje. "Dostala jsem se k vizualizaci a naučila se, jak se lépe ovládat, a také a jaký trénink musím provádět, abych se dostala do uvolněnějšího stavu, a přitom byla schopna velmi vysokého výbušného výkonu."

Čelenka je navržen tak, aby uživatelům pomohla cítit se klidněji a následně podpořila meditaci nebo lepší spánek. Kromě měření mozkových vln zaznamenává čelenka i srdeční tep, rychlost dýchání a držení těla. Je dodávána s aplikací, která přehrává uklidňující zvuky, například deštného pralesa.

 


Připravila: Natalie Brzobohatá

Foto: facebook.com/braincotech