CoolClub pro IT odborníky

Tesla otevřela u Berlína novou továrnu Gigafactory

26.10.2021

Tesla dokončuje výstavbu první evropské Gigafactory v Berlíně. Při této příležitosti automobilka uspořádala společenskou akci pro místní fanoušky zvanou ''Giga Fest''. Elon Musk zde slavnostně oznámil svým fanouškům plánovaný start výroby v nové Gigafactory Berlín-Brandenburg.

 

Novinky

 

Akce proběhla přímo v areálu nového berlínského závodu Gigafactory, Tesla zde vztyčila velké podium s masivním zvukovým systémem a světelnými efekty. Nechybělo ani ruské kolo, robotické postavičky z balónků, arkádové hry, food trucky s jídlem a nejnovější modely vozů Tesla. Ve vozu Tesla Model Y se mohli návštěvníci také svézt.

Organizátoři byli nuceni z důvodu pandemie koronaviru omezit kapacitu na 9 tisíc lidí. Vstupenky na akci rozdala Tesla zdarma avšak upřednostnila místní obyvatele a fanoušky.

Návštěvníky festivalu čekala prohlídka vnějších i vnitřních prostor a výrobní linky, kde se bude vyrábět Tesla Model Y.

Tato továrna bude již čtvrtou Gigafactory svého druhu a stane se dosud nejvyspělejším závodem Tesly s nejvyšší mírou udržitelnosti a efektivity.

V Berlínském výrobním závodě se podle plánu má vyrábět Model Y, Model 3 a budou se tu montovat bateriové články. Výroba by měla začít již za pár měsíců, a to v listopadu nebo v prosinci, první auta by pak měla Tesla doručit také již na konci tohoto roku.

CEO Tesly ve svém proslovu také odhalil konkrétní čísla výroby v nové továrně. Podle jeho slov by měla být berlínská Gigafactory schopna vyprodukovat až 520 tisíc vozidel ročně a zaměstnávat bude až 12 tisíc lidí.

 

 

Připravila: Diana Hovorková

Foto: tesla.com