CoolClub pro IT odborníky

Aplikace TikTok Music jako konkurence Spotify a Apple Music?

09.08.2022

Aplikace TikTok a objevování nové hudby jsou úzce provázané, a proto by nikoho nepřekvapilo, kdyby čínská společnost ByteDance spustila vlastní aplikaci pro streamování hudby. Informace, které odhalil server Insider, naznačují, že na tom opravdu právě pracuje, neboť v květnu podala žádost o ochrannou známku TikTok Music.

 

Novinky

 

Mateřská společnost TikToku, ByteDance, podala v květnu k Patentovému a známkovému úřadu Spojených států přihlášku ochranné známky TikTok Music. Jde o novinku, kterou TikTok rozšíří své pole působení.

Služba by měla umožňovat nákupy, přehrávání, sdílení a stahování hudby. Uživatelé by zároveň mohli tvořit, sdílet a doporučovat seznamy skladeb či se pouštět do audio a video livestreamů.

ByteDance má již předchozí zkušenosti se streamováním hudby. Roku 2020 spustila aplikaci Resso v Indii, Indonésii a Brazílii. Některé její funkce, jako je například možnost tvořit playlisty nebo sdílet skladby na sociálních sítích, jsou stejné s těmi, které jsou popsány v aktuální přihlášce TikTok Music.

 

V Brazílii mají tlačítko navíc

Aplikace TikTok je v Brazílii dokonce vybavena tlačítkem, které uživatele přesměruje na Resso. Tam si můžou poslechnout plnou verzi skladby, o kterou mají zájem. Tento krok pomáhá udržet uživatele v ekosystému ByteDance.

Aktuálně není jasné, zda společnost plánuje vývoj aplikace pro streaming hudby založené na Resso frameworku, nebo se můžeme těšit na něco zcela nového. TikTok měl od začátku zásadní vliv na fungování sociálních sítí, a proto je možné, že přicházející aplikace, která má na něho vazby, změní hudební odvětví a donutí služby, aby se případnému novému trendu přizpůsobily.

 

 

Připravila: Kristýna Nováková