CoolClub pro IT odborníky

4 nejpopulárnější internetové prohlížeče: jak dostaly svůj název?

24.04.2023

Napadlo vás někdy, že to, jak se jmenují vyhledavače na internetu má hlubší význam? Je to tak. Proč se například Google prohlížeč jmenuje Chrome nebo browser od společnosti Apple Safari? Pojďte se na to podívat.

 

Magazín

 

Internetové prohlížeče jsou základním nástrojem, který vás dovede k internetovému obsahu a slouží tak jako zprostředkovatel mezi uživatelem a webovými stránkami. Po celém světě jsou čtyři hlavní prohlížeče, které jsou zároveň těmi nejpoužívanějšími: Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox a Apple Safari.

Každý z nich má svůj vlastní název, který odkazuje na jeho výjimečnost a kvality. Přestože tyto prohlížeče jsou obecně známé, málo lidí ví, proč se jim říká přesně tak, jak se jim říká.

Nejvíce patrné to bylo u již zaniklého vyhledavače Internet Exploreru, který jak název napovídá sloužil jako ano, internetový průzkumník. Ale co ty ostatní?

 

Google Chrome

Google Chrome je celosvětově nejpoužívanějším prohlížečem, jak ale získal zrovna toto označení? Dostal svůj název opravdu po světle šedém, lesklém, velmi tvrdém, i když zároveň křehkém kovu?

Na novém projektu Googlu, jehož cílem bylo vytvořit moderní internetový prohlížeč, se začalo pracovat v roce 2006. Tehdy stejně jako při vývoji jakéhokoliv jiného softwaru či hardwaru dostal své kódové označení. Především se snažili stvořit takový vyhledavač, který by byl rychlý a spolehlivý, respektive rychlejší a spolehlivější než tehdejší jiné browsery.

A to bylo to, co sehrálo svou roli při brainstromingu, kdy padl ten nápad označit ho právě po chromu. Tento kov se totiž dříve hojně vyskytoval zejména na ikonických rychlých a silných automobilech.

A stejně jako lesklé chromované ozdobné lišty a nárazníky, které byly součástí karoserie, tak i Chrome měl poukazovat na přednosti kolem svého jádra, tedy na panel, adresní řádek, karty, tlačítka a další.

Úmyslem vývojářů bylo udržet minimalistický design bez zbytečných funkcí a prvků navíc. Tomu tak sice dnes už není, protože Chrome, zejména co se funkčnosti týče, dost narostl, což zcela jistě souvisí i s nynější dobou a narůstajícími potřebami uživatelů.

I tak si ale ponechal svůj jednoduchý styl, kterým se víceméně nakonec „inspirovala“ veškerá konkurence. Chrome bylo sice pouze kódové označení projektu, ale nakonec si ho všichni zamilovali natolik, že toto pojmenování skutečně zůstalo.

Před uvedením na trh, vývojový tým dokonce uspořádal interní soutěž o tom, který z názvů by měli skutečně použít. Dle Glena Murphyho, vývojáře Googlu, nebyl žádný z názvů dost dobrý, a tak trval na ponechání Chrome. Výhodou bylo i to, že slovo chrom si všichni skutečně spojovali s rychlostí, a tak to byl zkrátka dokonalý název.

 

 

Microsoft Edge

Už tomu bude rok, co druhá pozice mezi prohlížeči patří právě browseru od společnosti Microsoft, Edge. Před tímto internetovým vyhledavačem vyvíjel Microsoft dnes již zaniklý Internet Explorer, který dlouhé roky žebříčku panoval a patřilo mu první místo, tedy do doby, než ho sesadil právě Chrome.

Prohlížeč Edge, vyvinutý druhý v pořadí, získal svůj název právě v souvislosti s Internetem Explorerem (IE). Při vývoji IE totiž každá nová verze s sebou přinášela webovým vývojářům také novou výzvu.

S každou novou verzí vypadaly webové stránky jinak, a tak vytvořili mód, který by webové stránce vždy sdělil, pro jakou verzi IE byla navržena. Stávalo se tak, že když byl web například navržen pro verzi IE 8, ale uživatel si ho zobrazil na verzi IE 9 nebo IE 10, bylo po nich požadováno, aby tyto verze změnili způsob zobrazení webu, jako by se zobrazoval v IE 8.

Touhou developerů ale bylo to, aby se weby zobrazovaly vždy v nejnovějším doc modu. A tak vedle režimu IE 8 a IE 9 a IE 10 vznikl také režim, který sděloval „vždy používej nejnovější režim“. Ten se nazýval „edge“ a byl doporučován jako ten výchozí režim Internet Exploreru.

Jakmile se v Microsoftu rozhodlo o vývoji nového prohlížeče, nedařilo se najít nový vhodný název. A vzhledem k tomu, že hlavním cílem nového browseru mělo být hlavně to, aby byl moderní, vždy aktuální a zároveň se jednalo o logické spojení, zdálo se inženýrskému týmu označení Edge jako to naprosto ideální.

Stejně tak se později zalíbilo i marketingovému oddělení, které za ním už vidělo obrovské množství chytrých sloganů a možných slovních říček, které by mohl použít. Stal se z toho dokonalý příklad, jak může vypadat souhra inženýrského a marketingového týmu a Edge je od té doby zkrátka Edge.

 

 

Safari

Ještě před nedávnem setrvával Apple browser Safari na druhém místě žebříčku, dnes už ho tam ale nehledejte, přesunul se totiž o příčku níž. Když ho Steve Jobs v roce 2002 tvořil pro Mac, jedním z největších problémů se ukázal být právě název prohlížeče. Dokonce i tehdejší vedoucí inženýr přiznal, že to byl jeden z největších bojů.

A kdyby si Jobs trval na svém, jmenoval by se browser místo Safari, Freedom. Chtěl tímto názvem totiž poukázat na to, že prohlížeč Apple osvobozuje od tehdejší naprosté nadvlády Internet Exploreru.

To bylo totiž to, po čem většina uživatelů tehdy prahla. Pak se také uvažovalo o názvu Alexandr či iBrowse, který se neujal z důvodu toho, že název byl pouze jakými alternativním označením obecného pojmenování browserů.

Ačkoliv jistě nyní očekáváte rozuzlení toho, kde se tedy vzalo pojmenování Safari, žel se ho nedočkáte. Dodnes totiž není jasné, kdo tento název vlastně navrhl, nicméně k jeho výběru došlo teprve čtyři týdny před jeho uvedením na trh.

 

Firefox

Než se Firefox stal Firefoxem měl předtím ještě dvakrát jiné jméno. Úplně prvním názvem projektu byl Pheonix a pak také na chvilku Mozilla Firebird. Nejprve se jeho jméno muselo změnit z důvodu konfliktu s obchodní značkou výrobce BIOsu, firmou Phoenix Technologies.

A podruhé se tak stalo, protože název Firebird používal jiný open-sourcový projekt vyvíjející relační databáze. Proto získal své finální označení, až napotřetí, Firefox.

Firefox, čtvrtý nejpoužívanější browser, chtěl poskytnout, co nejlepší zážitek z brouzdání internetem, stejně jako poskytnout ho, co nejširšímu okruhu uživatelů. Firefox se konec konců velmi podobá původnímu názvu Firebird, navíc se dobře pamatuje, zní dobře a je jedinečný.

 

 

Připravila: Petra Sauerová