CoolClub pro IT odborníky

Kolo z LEGA? Žádný problém, toto je plně funkční model

18.08.2021

Z Lego kostek lze už dnes postavit snad úplně cokoli. Uživatel sociálních sítí vystupující pod nickem „SleepyCow“ zveřejnil na svém YouTube kanále video, kde představil kolo složené z 999 LEGO kostiček. Obsahuje všechny detaily, kterými disponují klasická kola, jeho konstrukci dominuje výrazná červená barva a je plně funkční.

 

Novinky

 

Autor u svého příspěvku o LEGO kole napsal, že chtěl při jeho návrhu zachovat všechny mechanické prvky skutečného kola. A to se mu také podařilo. Kolo je totiž vybavené stejně jako většina kol, které můžeme najít na trhu.

Rám je robustní, jeho vytvoření bylo pro autora modelu nejnáročnějším krokem. Potřeboval ho sestavit takovým způsobem, aby udržel zbytek celé konstrukce. Má zabudované funkční hnací ústrojí a jednosměrné ložisko, takzvanou volnoběžku. Ta funguje na principu přenášení hnací síly pouze jedním směrem. Při jejím protáčení pak vydává cvakavý zvuk, identický pro skutečná jízdní kola. Kryt na řetěz je poloviční, kotoučové brzdy jsou také funkční, a to jak na předním, tak i na zadním kole. Sedlo i nastavitelná řídítka jsou samozřejmostí.

Stojan je odpružený a bonusovým vybavením jsou hodiny, světlo, zadní nosič na kolo, GPS, držák na láhev s vodou, zámek na kolo, zadní deflektor a třešničkou celé konstrukce je i funkční stojan na kolo.

Pokud příspěvek, ve kterém je LEGO kolo představeno získá více než 10 000 hlasů, společnost LEGO zařadí tento model do sériové výroby. Nadšenci této stavebnice si ho pak budou moci pořídit v oficiálních LEGO obchodech.

 

 

Připravila: Erna Březinová

Foto: ideas.lego.com