CoolClub pro IT odborníky

HTC Vive: Stále dobrý vstupní bod do virtuálního šílenství

04.02.2020

Rozhodl jsme se ohlédnout za dnes již staršími VR brýlemi HTC Vive. Byly uvedeny na trh v roce 2016 a mají být nahrazeny brýlemi HTC Cosmos. Firma kvůli tomu přestala ve výrobě dalších "starých" kusů. I když je virtuální realita stále spíše okrajovou záležitostí, postupně se stává stále více mainstreamem. Vyzkoušel jsem tedy všechny možné hry a dostupnosti VR brýlí HTC Vive. Jsou tedy v roce 2020 stále dobré pro virtuální používání či je konkurence v něčem lepší?

 

PlayCool

 

Instalace a požadavky na systém

Při otevření boxu vás hned uvítá hromada příslušenství, ať už se jedná o ovladače, virtuální headset a kabely. Nejdůležitější součástí jsou dvě základny, bez kterých vám headset nebude fungovat. Sledují pohyb a umístění ovladačů s headsetem. Nejlepší je přidělat si obě základny na zeď kvůli případné blokaci vize nábytkem. V tomto ohledu je instalace vážně zlověstná a pracná.

Sice je můžete jen tak položit na poličku, ale když se máte ohnout pro něco, co leží na zemi, začíná být problém. Základny je možno napojit kabelem či bezdrátově. Poté už vám stačí do krabičky, která bude připojena do počítače, zapojit headset, zapnout ovladače a můžete začít. Pomocí SteamVR pak nastavíte velikost vaší herní plochy - Room-Scale či nastavení jen pro stání. U prvně zmíněného je možnost pohybu kolem nastavené hrací plochy, zatímco stání mluví samo za sebe.

Výrobce doporučuje mít k brýlím počítač s procesorem Intel Core i5-4590 a grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1060 nebo podobně výkonný HW.

 


Vtáhnutí do virtuální reality

Ihned po nasazení vás brýle vtáhnou do prostředí SteamVR home, odkud můžete zapnout vaše hry, podívat se na vaši desktop obrazovku či se kochat výhledem ven. Je mnoho možností, jak si toto prostředí zkrášlit pomocí komunitních přídavků. Už od začátku je znát, že se stále jedná o virtuální realitu, především kvůli rozlišení (2160x1200) s frekvencí 90 Hz. Možná máte obavy, že se vám bude z virtuální reality dělat špatně, ale to řeší výše zmíněné základny, které simulují pohyb headsetu na vaší hlavě s takovou precizností, že se vám nebude zdát, že něco nesedí.

! Nic se ale nesmí přehánět a doporučují se přestávky. To vám ale nebrání si užít toho, co virtuální realita v dnešní době nabízí. 


 

Nejnovější hry stále vycházejí s plnou podporou, ať už se jedná o nedávno oznámené Half-Life: Alyx či takové tituly, kterým se nevěnuje tolik pozornosti, jako je například hra Boneworks či The Walking Dead: Saints and Sinners, které graficky vypadají moc pěkně a hratelností se snaží co nejvíce přiblížit k reálnému světu.


Ovládání

Ovladače obsahují spoušť, dvě tlačítka, trackpad a samozřejmě i snímač pohybu. Hry mají většinou více možností pohybu, kvůli tomu, že by se vám mohlo udělat nevolno. Standardně se jedná o teleport, při kterém by se vám dělat špatně vůbec nemělo,nebo takzvaný locomotion, u kterého se pohybuje pomocí trackpadu na ovladači. Locomotion pohyb je spíše takový experimentální, jelikož je velká šance, že vám způsobí nevolnost. Váš mozek vidí pohyb, ale ve skutečnosti se nehýbete, a tak si myslí, že je něco špatně. Dobrá zpráva je, že si na to můžete zvyknout. Samozřejmě jsou i lidé, kteří si na to nezvyknou a pro ty je tu již výše zmíněná teleportace. Ovladače jinak sledují vaší ruku a ne jednotlivé prsty jako ovladače u posledních virtuálních headsetů. Ale i při tom by neměl být u většiny her problém. 

Resumé

Samozřejmě mají tyto virtuální brýle i nějaké nešvary. Především pocení při delším používání, dále pak musím zmínit překážení kabelu, který vede do počítače a je celkem lehké se do něj zamotat. Na druhou stranu oproti ostatním brýlím je cena mnohem příjemnější. Rozlišení s obnovovací frekvencí je dostačující pro plný požitek z virtuální reality. I když se tyto brýle přestaly vyrábět, jsou stále velice dobrým vstupním bodem do virtuálního šílenství.


Co si pořídit a vyzkoušet?

Je možné si koupit bezkabelový adaptér, aby se vám kabel nepletl pod nohy, zabudovatelná sluchátka či ovladače od virtuálních brýlí Valve Index, které snímají každý prst zvlášť. 

Vyzkoušet byste pak měli určitě nějakou z těchto her:

Beat Saber - rytmická hra od českých vývojářů. Pomocí dvou mečů ničíte kostky do rytmu písniček. Tato hra je jedna z nejpopulárnějších VR her vůbec.

 

Arizona Sunshine - jedna z prvních her, které vyšly na virtuální realitu. V zombifikovaném světě plníte mise pro jednoho či více hráčů.

 

Job Simulator - vítejte ve světě, v němž roboti nahradily všechny lidské práce. Tady si zkoušíte, jaké bylo žít v (našich) dobách, kde tyto práce musíme stále dělat my.

 

Boneworks - hra je postavená na interakci s předměty a volném pohybu. Obsahuje kampaň s dodatečným sandbox módem. 

 

The Walking Dead: Saints & Sinners - podobně jako Arizona Sunshine, i zde jsou zombíci a svět, ve kterém zkoušíte přežít. Inspiruje se od Boneworks s použitím co nejvíce interakcí se světem (jako například lezení).

 

Výběr redakce:

Half-Life: Alyx - velice očekávaný titul od společnosti Valve, která má na kontě sérii Half-Life, Counter-Strike či Portal. Zkuste ho!



 


Připravil: Petr Svoboda

Foto: steampowered.com