CoolClub pro IT odborníky

To nejlepší z CES 2023

30.01.2023

Každoroční největší technologická konference Consumer Electronic Show se letos uskutečnila v termínu 5.-8. ledna v americkém Las Vegas. Své technologické novinky, ať už nejfuturističtější technologie nebo gadgety zde představila řada předních výrobců od Sony, Amazonu, přes Google, BMW či Microsoft a mnoho dalších. Svého se dočkali fanoušci oblasti VR či AR, IT techniky, displejů, televizí nebo telefonů.

 

Magazín

 

Možnost sledovat 3D obsah bez 3D brýlí není hudba budoucnosti, ASUS má své řešení

Vybavujete si moment, kdy jste poprvé zavítali do kina na 3D snímek a před vstupem do sálu dostali klasické 3D brýle? Tyto nepohodlné brýle už ale nebudou potřeba. ASUS totiž přichází hned s několika notebooky s podporou 3D zobrazení. Revoluční 3D OLED displeje umožní sledovat 3D fotografie, videa nebo dokonce hry bez jakýchkoliv brýlí či jiných souprav.

Díky technologii ASUS Spatial Vision je tvorba 3D vizuálního obsahu rychlejší, intuitivnější a umožňuje plynulý převod 2D vizuálního obsahu na pohlcující 3D v reálném čase. Už teď je jasné, že půjde o prémiová zařízení osazená tím nejlepším dostupným HW, proto je nutné počítat s vyšší pořizovací cenou, ale zcela jistě to bude stát za to.

 

LG představuje první bezdrátovou TV

Televize často bývá hlavním prvkem obývacího pokoje, proto není divu, že některým uživatelům zkrátka záleží na jejím vnějším vzhledu. LG svým zákazníkům naslouchá, a tak přichází se svým řešením, kdy se jim podařilo odstranit nutnost připojovat k televizi jakékoliv kabely kromě napájení.

Nově totiž všechny konektory připojíte k Zero Connect boxu, který veškerá data odešle do elegantního tenkého OLED panelu zcela bezdrátově.

Televize LG Signiture OLED M3 tak může viset na stěně, popřípadě se nemusíte trápit s jejím přesunutí vzhledem k zásuvce. Ačkoliv toto unikátní technologické řešení nebude levná záležitost, určitě to stojí za to vzhledem i k dalším parametrům, které televize nabízí.

Samotný panel bude mít obří uhlopříčku 97 palců, 4K rozlišení a špičkový obraz vedle kterého bude vysoký maximální jas i kontrast naprostou samozřejmostí. Nerušený dosah bezdrátového přenosu by měl být asi 9 metrů.

 

 

Samsung a jeho obrazovky, které mění svou velikost téměř na přání

Vzhledem k tomu, že je Samsung masivním dodavatelem komponentů pro všechny velké značky, včetně iPhonu od Apple, nemohou se pravidelně všichni dočkat právě jejich novinek. Určují totiž jakýsi směr či náhled,v technologii displejů, zbytku odvětví.

Hybridní displej Flex disponuje svou skládací a posuvnou funkcí. Bude možné ho používat jako 10,5palcový displej s poměrem stran 4:3, ale také jako 12,4palcové obrazovuy s poměrem stran 16:10.

Flex S pro změnu je pro změnu budoucností dosavadního zařízení Samsung Galaxy Z Fold, který umožní proměnu kapesního telefonu v mega dlouhý tablet ve tvaru písmene S. Obě tyto zařízení jsou ale zatím pouze ve fázi plánované koncepce, proto nelze říci, jak bude vypadat finální výsledek.

 

Podívejte, přijíždí robotický pomocník Aeo

Robot, který má končetiny dostatečně silné na to, aby zvedly osmikilovou chladničku, a dostatečně jemné na to, aby svými mechanickými robotickými pažemi udržely telefon, aniž by ho upustily nebo rozdrtily? Ano, tento pomocník navržený na pomoc v péči o seniory, již existuje a jeho hlavní funkce zahrnují doručování jídla či léků.

Nejen, že robot Aeo zvládá většinu těchto úkolů bez většího zapojení člověka, ale zároveň dokáže “vidět“ ve své cestě překážky a vyhnout se jim. Také podle postoje člověka rozpozná, zda třeba neupadl a nepotřebuje pomoc.

Nejnovější verze má hlavu podobnou člověku, doplněnou obrazovkou zobrazující pár velkých očí a dvě ruce, které lze přizpůsobit podle potřeby. Jeho cílem je působit lidštěji a pomoci odlehčit skutečným lidským pracovníkům. Kromě zařízení péče o seniory, doufá společnost Aeolus, že se její roboti dostanou i do míst, jako jsou úřady a školy, kde budou pomáhat s bezpečnostními hlídkami.

Ceny oznámeny nebyly, ale společnost doufá, že roboty Aeo bude spíše pronajímat jako službu než prodávat.

 

Elegantní provedení, výdrž až několik týdnu, to jsou hodinky Fossil s e-ink deisplejem

Apple Watch jsou jasným příkladem chytrých hodinek, které vám sice nabídnou velké množství funkcí, ale zároveň musíte počítat s častým nabíjením, někdy i každý den. Hybridní chytré hodinky Fossil Gen 6 jsou luxusní chytré hodinky, které elegantně řeší problém s horší výdrží.

Jsou totiž kombinací klasického hodinového strojku a e-ink displeje, známého ze čteček elektronických knih. Jejich výdrž se totiž díky energeticky nenáročnému e-ink displeji pohybuje až v řádu týdnů.

Tato novinka mezi hodinkami by vás mohla zajímat v případě, že patříte mezi odpůrce moderních tvarů chytrých hodinek, a naopak je vám sympatický klasický design. S tímto řešením tedy nešlápnete vedle ani v případě, že hledáte způsob, jakým budete sledovat svou aktivitu, ani o elegantní look.

 

 

Připravila: Petra Sauerová