CoolClub pro IT odborníky

Ve Spojeném království vznikne největší automatizovaná dálnice pro drony na světě

27.07.2022

Drony budou využívány na 164 mil dlouhém projektu Skyway, který spojuje města včetně Cambridge a Rugby. Náklady ve výši 273 milionů liber budou uhrazeny z balíčku finančních prostředků pro letecký sektor. Jak bude projekt vlastně fungovat?

 

Novinky

 

Technologie využívá pozemní senzory instalované podél dálnice, které v reálném čase poskytují přehled o tom, kde se drony ve vzdušném prostoru nacházejí. Tyto údaje pak analyzuje systém řízení provozu, který je navádí po jejich trase a zabraňuje kolizím. Pro zajištění bezpečnosti spolupracuje tento projekt s Úřadem pro civilní letectví. "Otevře to spoustu možností," říká Dave Pankhurst, ředitel, který má drony ve společnosti BT na starosti.

Jedním z projektů je plán na využití dronů k zajištění pravidelných dodávek pošty a léků na ostrovy Scilly. Dále také k distribuci léků po celém Skotsku, což by umožnilo, aby například někteří pacienti s rakovinou byli léčeni ve své místní komunitě.

Chris Forster, provozní ředitel společnosti Altitude Angel, která se zabývá leteckými technologiemi, uvedl, že existuje mnoho potenciálních možností dalších využití. "Ať už se jedná o podniky, které se zabývají logistikou, policii nebo lékařské dodávky vakcín a krevních vzorků. Realizovali jsme několik projektů v Africe, kde silniční infrastruktura nebyla vhodná pro pozemní vozidla, a dodávku vakcín zajišťovaly automatizované drony."

Podle Pankhurstových průzkumů vyplývá, že lidé s větší pravděpodobností přijmou dron, pokud vědí, že poskytuje důležitou službu. Nezbývá než dodat: sláva dronové budoucnosti!

 

 

Připravila: Lucie Špindlerová