CoolClub pro IT odborníky

Nový režim uzamčení dokáže váš iPhone ochránit před sponzorovaným kybernetickým útokem

22.07.2022

Takzvaný Lockdown mode by měl pomoci v boji proti hackerským útokům, jako je například Pegasus. Ten některé vlády údajně použily ke špehování aktivistů, právníků, politiků a novinářů po celém světě. Společnost Apple uvádí, že za posledních osm měsíců identifikovala podobné útoky ve 150 zemích. Proto přišla s lockdown mode.

 

Novinky

 

Režim Lockdown v podstatě zvyšuje bezpečnostní funkce systému iOS tím, že omezuje některé funkce, které mohou být náchylné k útoku. Většina příloh zpráv, kromě obrázků, je zablokována a funkce jako náhledy odkazů jsou zakázány.

Webové technologie, jako je kompilace JavaScriptu just-in-time, jsou zakázány, pokud je z režimu Lockdown Mode nevyloučíte. Příchozí pozvánky a požadavky na služby, jako jsou hovory FaceTime, jsou blokovány, pokud jste dané osobě nikdy předtím nevolali.

Všechna sdílená alba v aplikaci Fotografie jsou odstraněna a všechny nové pozvánky do sdílených alb jsou zablokovány. Všechna kabelová připojení mezi iPhonem a počítačem nebo příslušenstvím jsou blokována. A nakonec, konfigurační profily, jako jsou profily pro veřejné betaverze společnosti Apple, nelze nainstalovat.

 

 

Pokud používáte systém iOS 16, můžete režim uzamčení snadno zapnout během několika sekund. Stačí přejít do nastavení > soukromí a zabezpečení > režim uzamčení, zapnout režim uzamčení a poté na zapnout a restartovat. Váš iPhone se okamžitě restartuje, načež se zapne Režim uzamčení.

Na lockdown mode se můžete těšit již letos na podzim, a to zdarma pro veřejnost jako součást systémů iOS 16, iPadOS 16 a MacOS Ventura.

 

 

Připravila: Lucie Špindlerová

Foto: Apple; Shutterstock