CoolClub pro IT odborníky

Call of Duty: Black Ops Cold War aneb Akční 80tky

30.11.2020

Jako každý rok i letos se nám Activision pochlubil novým herním přírůstkem do série Call of Duty. Tentokrát s podtitulem Black Ops Cold War, který navazuje na původní hru z roku 2010. Opět se tak vracíme do studené války, ale tentokrát na počátek 80. let. Se starým osazenstvem, ale novým nepřítelem. Jak dopadl očekávaný díl legendární série?

 

PlayCool

 

Mise: Dostat se k vedlejším misím

Hlavním hrdinou je tu postava s krycím jménem Bell. Toho si můžete přizpůsobit podle sebe, ať už jménem či rasou, tak i tím nejdůležitějším prvkem - psychologickým profilem. Každý z nabízených totiž nabízí jiný bonusový perk, se nímž se vám hra bude procházet snadněji. Každý si může vybrat podle svého herního stylu. Hra obsahuje také dialogy a rozhodnutí, která můžete během příběhu vykonat a podle toho dostat lepší konec hry. Nenechte se však mýlit, většina rozhodnutí změní konec jen minimálně, a tak si během hraní nemusíte dělat hlavu s tím, co zvolíte za odpověď. Nově do hry přibyly i vedlejší mise. Zní to zajímavě, má to ale jeden háček… K těmto misím musíte v hlavních misích sehnat informace pro správné identifikování cílů a rozluštění hádanek. I když za mě mise nebyly vyloženě špatné, pravděpodobně nad nimi ale spíše jen mávnete rukou, nijak vás neohromí.

 

 

Nukleární hrozba v inovativní kampani

A co vlastně v novém titulu jde? V hlavní dějové lince pronásledujete sovětského špiona Perseuse, který pro svět představuje hrozbu nukleárním útokem. Přidáváte se do týmu CIA agenta Adlera, ve kterém můžete potkat pár starých známých, jako jsou Frank Woods, Alex Mason či Jason Hudson. Postupně budete hledat informace o lokaci Perseuse a přitom zabíjet jeho kumpány. Budete ale především hrát za Bella a navštívíte Vietnam, Berlínskou zeď, centrálu KGB či Castrovu Kubu při honbě za Perseusem. Musím uznat, že se mi rozmanitost líbila a některé z misí jsou opravdu nezapomenutelné a dobře zpracované. Například v jedné z nich se vracíte na místo, které jste již navštívili v prvním díle a je vidět, že si vývojáři dali vážně záležet, vcelku to do sebe dobře zapadá. Už jen kvůli této misi bych vám doporučil si oživit příběh z prvního dílu pro plný požitek.

 

 

Stačí i 5 hodin

Ke konci se vás hra snaží ohromit jako první díl Black Ops, ale upřímně - mně osobně to zas tolik neohromilo. Ještě bych dodal, že zcela poprvé se Black Ops a Modern Warfare série propojují různými detaily, ale odnesl jsem si pocit, že je to celkem nedodělané a ušité horkou jehlou. Jinak jsem si kampaň ale užil, dá se lehce dohrát během 5 hodin, takže vás dlouho nezdrží a myslím, že se jedná o jednu z lepších kampaní v sérii (navzdory několika technickým chybám). Navíc obsahuje dva konce, mezi kterými si můžete vybrat.

 

Bolavá místa hry více hráčů

Hra vícero hráčů je na tom oproti kampani o dost hůře. Hra je svižnější a arkádovější, což se nemusí líbit všem, ale mně osobně akrádovitější hratelnost nevadí. Ve hře jsou také prvky, kterými se Black Ops série může pyšnit, jsou to například propracovanější challenge, delší TTK (čas na zabití nepřítele) či “Theather” mód, ve kterém si můžete prohlédnout vaše odehrané hry. Bohužel tímto většina kladných změn ale končí (zvlášť ve srovnání s předchozím dílem, který byl graficky a zvukově zpracovaný o dost lépe) a hra vám bude graficky spíše připomínat starší díly v Black Ops sérii. Animace nejsou tak plynulé a hru sužují i velké technické chyby v registrování střelby do nepřátel nebo problémy se servery.

Ve hře uvidíte většinu lidí používat jednu a tu samou zbraň, protože vyváženost zbraní je na tom velice špatně společně s viditelností nepřátel v pozadí, se kterým někdy splývají. Hra více hráčů obsahuje pouze osm map, které se rychle ohrají, je tu také malý výběr zajímavých zbraní, hra tak praktiky nenabízí moc obsahu. Vývojáři si jsou chyb vědomi a dušují se, že s příchodem první sezony přidají nové mapy i zbraně a slibují většinu chyb opravit, ale moc nadějí tomu nedávám.

 

Ugghh mozky...

Zombie mód je pro mě v letošních Call of Duty největší překvapení a musím říct, že jsem si ho zatím z celého balíčku užíval nejvíce. O co tu jde? Jako v předchozích dílech se snažíte na uzavřených mapách přežívat co nejdéle proti hromadící se vlně nacistických zombíků a mini bossů. Začínáte prohledáváním opuštěného bunkru z druhé světové války, která ukrývá hrozivé tajemství. Mohlo by převrátit studenou válku vzhůru nohama. Hrajete za operátory se svou vlastní výbavou, kterou můžete vylepšovat i mimo hru více hráčů.

Příběhová linka je uzavřena do různých easter eggů, při nichž se dozvíte více o různých experimentech a informací o mapě. Vrací se i všechny zombie perky z předchozích dílů, a to s novým přírůstkem “Elemental Pop”. Díky němu má každá vystřelená kulka šanci aplikovat elementární efekt. Bohužel je zatím dostupná pouze jedna mapa, další by měla přijít až v následujících sezonách. Znovu se také vrací Dead Ops Arcade, který slouží jako zajímavý dodatek. Tady si můžete kosit zombíky z pohledu ze shora (za ceny menší příběhové linky). Není to ale herní mód, ke kterému bych se vracel po chvilkovém hraní.

 

 

Redakční hodnocení

Kampaň má poutavý příběh s dialogovými možnostmi, které ve skutečnosti jen malinko mění konec a spíše vám dodávají pocit, že můžete něco ovlivnit. Graficky vypadá dobře, obzvláště mise ve Vietnamu vypadala krásně - všude přítomná tráva a rýžová pole navodí ve hře opravdu super atmosféru. Některé mise mě dokonce překvapily se zpracováním, které bych u Call of Duty série nečekal. Zombie mód i s některými nedostatky mně baví a mám na něm zatím nahráno více, než ve hře pro více hráčů. Škoda jen, že je dostupná pouze jedna mapa.

Ze hry více hráčů mám rozporuplné pocity. Na jednu stranu bych jí chtěl mít rád, protože svižnější akce se mi líbí a studená válka je zajímavé období, ale především technické chyby a některé animace mi v tom strašně brání. Obzvláště hráči na počítači zaznamenávají velké problémy s registrací střelby a tady vývojáři zatím dělají mrtvého brouka.

Celkově bych zatím počkal, až cena trochu klesne a vývojáři z velké části hru opraví. Podle mě si hra si zaslouží 6/10, a to z velké části kvůli kampani a zombie módu. Pokud vývojáři hru podle svých slov dopečou a opraví, viděl bych to i na 7/10, ale upřímně - taková paráda jako Modern Warfare 2019 to není. Ještě bych dodal, že zcela poprvé se Black Ops a Modern Warfare série propojují do stejného universa, ať už jde objevení se padoucha Zakhaeva či vymyšlené franšízy Burger Town, ale odnesl jsem si skutečně pocit, že je počin celkem nedodělaný.

 

 

Připravil: Petr Svoboda

Zdroj: https://press.activision.com/