CoolClub pro IT odborníky

České drony Flapper inspirovala příroda. Čím jsou převratné?

29.08.2023

Vznikl nový druh dronů, které mají potenciál změnit způsob, jakým využíváme létající roboty doposud. Drony Flapper se inspirují přírodou a místo vrtulí mají křídla jako ptáci.

 

Novinky

 

Dron, se kterým se podíváte i do těch nejvyšších polic ve skladu, nebo zjistíte, zda některá z rostlinek v rozlehlém skleníku netrpí pod nadvládou škůdců. To je Flapper Drones, dron, který létá jako hmyz nebo pták, který vznikl pod rukama Čecha Matěje Karáska.

 

Inspirace z přírody

Flapper Drones zkrátka nepřipomínají stroje, jejich tvůrce se totiž inspiroval v přírodě, a nejen že je vybavil tělem a křídly, ale i hlavou a nohami. Jejich odlišnost je natolik významná, že jsou zařazovány umělci i do tanečních představení.

Jejich dosah sahá ale ještě mnohem dál. Nejsou to robotické hračky sloužící jen jako okrasa. Drony disponují hned dvěma velkými výhodami: Flapper je odolnější a bezpečnější. I kdyby narazil na překážku, zůstává v letu, zatímco klasický dron už by padal nebo musel složitě překážku vybírat. Zároveň křídlo Flappera, oproti ostré vrtuli, nikoho nezraní.

A to jsou vlastnosti, které vytvořily prostor pro nové způsoby využití létajících robotů. V nizozemských sklenicích už je testovali v hledání možných škůdců na rostlinách pěstovaných vertikálně, tedy zavěšených na provázcích. Klasický dron by toho nikdy nebyl schopen, rostliny by okamžitě poškodil a velmi rychle by se v tak stísněném prostoru zamotal a spadl.

Když teď Flapper člověku neublíží, mohou spolu koexistovat i si pomoci. Například při práci ve skladu. Police se stavějí stále více do výšky a člověk tam nedohlédne, zatímco okřídlená postavička by tuto situaci dokázala snadno vyřešit.

S drony inspirovanými přírodou přišel Karásek, když si dělal po studiích na ČVUT v Belgii doktorát. Postupem času, díky jeho tématu dizertační práce byl přizván k projektu, který se dostal až na obálku zřejmě nejprestižnějšího vědeckého časopisu Science. Díky tomu známá univerzita nechala v roce 2019 vzniknout samostatné firmě v čele s Karáskem, zabývající se právě Flapper Drones.

 

Připravila: Petra Sauerová
Foto: LinkedIn Flapper Drones