CoolClub pro IT odborníky

Blue Origin vypustí do vesmíru vlastní komerční stanici. Nabídne filmové studio i hotel

28.10.2021

Soukromá americká společnost Blue Origin Jeffa Bezose chce do konce desetiletí vypustit na oběžnou dráhu vlastní vesmírnou stanici. Bude fungovat jako ideální místo pro natáčení filmů bez tíže, k provádění výzkumů, ale i jako vesmírný hotel. Bezos chce ve vesmíru využít maximum možností dynamického podnikatelského potenciálu.

 

Novinky

 

Na výstavbě stanice se bude Blue Origin podílet se společnostmi Sierra Space a Boeing. Stanice má mít podle zveřejněných plánů rozlohu 3 000 metrů čtverečních a pojme až deset lidí, odhadované náklady však vedení společností uvést odmítá.

Blue Origin stanici Orbital Reef navrhla tak, aby ve vesmíru otevřela nové příležitosti a poskytla komukoliv možnost zřídit si vlastní adresu na oběžné dráze. Tato exotická destinace již za pár let nabídne výzkumným, průmyslovým i komerčním zákazníkům cenově přijatelné komplexní služby, včetně vesmírné dopravy a logistiky, ubytování, provozu a servisu palubní posádky.

Společnost vesmírnou sanici prezentuje jako rozmanitý vesmírný "business park". „Efektivně sdílená infrastruktura podpoří potřeby různých nájemců a návštěvníků. Jako přední komerční destinace na nízké oběžné dráze Země bude Orbital Reef poskytovat základní infrastrukturu potřebnou k rozšíření podnikatelské činnosti a otevření nových možností ve vesmíru. Usnadněná vesmírná doprava a inteligentní design spolu s pokročilou automatizací a logistikou minimalizují náklady a složitost jak pro tradiční, tak pro komerční leteckou dopravu. Umožní nejširšímu okruhu uživatelů realizovat jejich cíle,“ uvádí Blue Origin ve zprávě.

 

 

Se zprávou o komerční vesmírné sanici přichází Blue Origin v době, kdy americká vesmírná agentura NASA hledá způsoby náhrady Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), která potřebuje po 20 letech fungování bezodkladné opravy.

ISS má sice zaručené financování nejméně do roku 2030, NASA však čelí výtkám, že by měli kosmonauti opustit stanici kvůli bezpečnosti již do roku 2025. Na to NASA zareagovala oznámením, že plánuje udělit soukromým vesmírným společnostem zakázky, které by pomohly stárnoucí základnu nahradit. Nabízí jim až 400 milionů dolarů. NASA předpokládá, že se o zakázky strhne bitva. 

Svou vesmírnou stanici plánuje do roku 2027 vynést do vesmíru i společenství firem Nanoracks, Voyager Space a Lockheed Martin. 

 

 

Připravila: Alena Čálková

Foto: Blue Orgin