CoolClub pro IT odborníky

Top šablonovací systémy pro web v JavaSriptu v roce 2021

07.04.2021

Pokud jste silný front-endový vývojář JavaScriptu, použití šablonového enginu vám ušetří nespočet hodin zbytečné práce. A vzhledem k obrovské nabídce šablonových enginů, které jsou dnes k dispozici, může být těžké zvolit správnou volbu ve správný čas. Proto se podíváme na nejpopulárnější šablonové nástroje pro JavaScript.

 

Magazín

 

Než se podíváme na nejlepší šablonovací systémy pro JavaScript, nejprve si řekněme, co je to šablona. Zjednodušeně řečeno, šablonovací stroj umožňuje využívat statické soubory šablony ve vašich projektech nebo aplikacích. Stroj šablony poté nahradí proměnné a instance deklarované v souboru šablony skutečnými hodnotami za běhu a převede šablonu na soubor HTML odeslaný klientovi.

Nativní programátor zapisuje kód JavaScriptu do souboru HTML, který se pak stává těžko čitelným, nezvládnutelným na manipulaci, velmi obtížně se ladí a opravuje chyby ve větších aplikacích. V tomto článku zmíníme nejlepší šablonovací systémy pro JavaScript. Všechny systémy mají určité výhody a nevýhody ve srovnání s ostatními. Všechny níže uvedené šablony jsou však považovány za nejlepší v komunitě JS. Chcete-li zjednodušit proces vytváření projektu, použijte některý z šablonových modulů pro JavaScript níže. Díky výkonnému a pohodlnému JS mají weboví vývojáři po celém světě šanci vytvářet skutečná mistrovská díla.

 

Šablonovací engin ušetří hodiny práce

Stále sledujeme obrovský růst s Node.js. Frameworky jako Meteor.js, Angular.js a React.js si také našly cestu do globální ekosféry JavaScriptu. Netřeba dodávat, že se jednalo o některé opravdu revoluční doplňky k již zavedenému systému vývoje.

Pokud jste silný front-endový vývojář JavaScriptu, použití šablonového enginu vám ušetří nespočet hodin zbytečné práce. A vzhledem k obrovské nabídce šablonových enginů, které jsou dnes k dispozici, může být těžké zvolit správnou volbu ve správný čas. Proto se nyní podíváme na nejpopulárnější šablonové nástroje pro JavaScript.

 

 

Mustache

Mustache je jedním z nejznámějších šablonových systémů, který funguje pro řadu programovacích jazyků, včetně JavaScriptu, systému Node.js, PHP a mnoha dalších. Protože Mustache je šablonovací stroj bez logiky, lze jej doslova použít pro jakýkoli druh vývojových prací. Funguje to tak, že se značky rozšíří v šabloně pomocí hodnot poskytnutých v hash nebo objektu. Název “bez logiky” vychází ze skutečnosti, že Mustache funguje čistě pomocí značek. Všechny hodnoty jsou nastaveny a provedeny podle značek, takže si nakonec ušetříte hodiny „ošklivé“ vývojové práce. Pokud chcete, využijte tuto strategickou zkratku.

V Mustache neexistují žádné těžkopádné a matoucí podmíněné příkazy if a then vložené do smyčkové šablony. Opakování a podmínění lze provést pomocí seznamů zpracování, značek sekcí a lambd. V Mustache je vše o značkách. Několik značek je nahrazeno hodnotou a jiné seznamem nebo řadami hodnot. Mustache je implementován v různých jazycích: Ruby, JavaScript, Python, PHP, Objective-C, Java, .NET, Go, SCALA, Perl, C ++, Android atd.

 

Handlebars

Handlebars jsou blízkým nástupcem Mustache se schopností v případě potřeby zaměnit značky. Jediným rozdílem je, že Handlebars se více zaměřuje na pomoc vývojářům při vytváření sémantických šablon. Handlebars můžete snadno vyzkoušet a sami se přesvědčit, zda jde o typ šablonového enginu, který hledáte. V neposlední řadě byl Handlebars nastaven tak, aby fungoval bezchybně v jakémkoli prostředí ECMAScript 3. Jinými slovy, Handlebars funguje s Node.js, Chrome, Firefox, Safari a dalšími.

Handlebars, jak je popsáno na jeho oficiálních webových stránkách, poskytuje sílu, která vám umožní efektivně vytvářet sémantické šablony bez větších obtíží. Handlebars je také kompatibilní se šablonami Mustache. Můžete také nahradit Mustache systémem Handlebars a pokračovat v používání aktuálních šablon.

 

Pug

Když lidé říkají, že Python je jako psaní v angličtině, podceňují velikost tohoto tvrzení, pokud jde o programování syntaxe Pug. Šablonový modul Pug (pro Node.js) doslova umožňuje vývojářům psát kód, který vypadá jako odstavce přímo z knihy. To nejen zlepšuje celkovou produktivitu kódu, ale může také pomoci zefektivnit práci na projektu, který se skládá z více členů týmu.

Pug, dříve známý jako Jade, je turbo enginem navrženým zejména pro JavaScript pro Node.js a obecně pro prohlížeče. Pug vám umožní vložit běžný kód JavaScript přímo do šablony. Navíc můžete znovu použít šablony Pug v Pythonu, Ruby, SCALA a Javě.

 

doT.js

doT.js je malý, efektivní, rychlý a lehký šablonový engine, který podporuje (bez závislostí) a funguje skvěle s Node.js a nativní integrací prohlížeče. S plnou kompatibilitou s Node.js a prohlížeči si múžete být jisti, že výkon bude vynikající. Superrychlé kódování, kontrola mezer, vyhodnocení v době kompilace a vlastní oddělovače jsou jen některé z funkcí doT.js. Pro vaši informaci doT.js získal inspiraci z pluginů jQote2 a underscore.js. Je velmi uživatelsky přívětivý, ideální pro začátečníky i profesionální webové vývojáře. Pro bezproblémovou integraci najdete na GitHubu různé příklady, instalaci a další pokyny.

 

 

EJS

Další na našem seznamu je Embedded JavaScript Templates (EJS). Lehké řešení pro vytváření značek HTML pomocí jednoduchého kódu JavaScript. Nedělejte si starosti se správným uspořádáním. Rychlé provedení kódu a snadné ladění z něj činí perfektní šablonový modul pro ty, kteří chtějí pracovat s HTML ve svém oblíbeném jazyce, pravděpodobně JavaScriptu. Pokud jde o provedení, můžete očekávat, že budete působivě efektivní při práci s EJS.

 

Nunjucks

Nunjucks je bohatý a výkonný šablonový jazyk pro JavaScript vytvořený Mozillou, který všichni známe z práce na Firefoxu. Stručně řečeno, Nunjucks je bohatý a velmi pohodlný pro začátečníky i odborníky. Díky své lehké struktuře již víte, že provedení Nunjucks bude rychlé a bezchybné. Tento nástroj je také flexibilní a rozšiřitelný pomocí vlastních filtrů a rozšíření, které můžete představit podle libosti. Nunjucks můžete použít v Nodej.js nebo v jakémkoli moderním a oblíbeném prohlížeči. Na stránce Nunjucks je mnoho různých příkladů, které vám pomohou získat správnou představu.

 

Underscore

Underscore, další vysoce uznávaný šablonový stroj, je externí knihovna JavaScriptu, která umožňuje vývojářům využívat funkčních pomocníků, které udržují neporušenou základnu kódu. Řeší problém nutnosti otevřít editor kódu bez povědomosti, kde začít. Poskytuje více než sto funkcí, které podporují vaše oblíbené pracovní pomocné funkce, jako je mapování a filtrování. Underscore je také kompatibilní s dalšími specializovanými nástroji. Jedná se o funkční vazby, šablonování javascriptu, vytváření rychlých indexů a hloubkové testování.

 

Webix

S Webix můžete nyní rychle zrychlit proces vývoje webu. Tento nástroj je dodáván s fantastickou knihovnou uživatelského rozhraní a kvalitním frameworkem. Na každého uživatele čeká více než sto widgetů a ovládacích prvků JavaScriptu, jako jsou datové tabulky, filtry, grafy, nabídky, postranní pruhy, karusely a hromady dalších. Je to samozřejmě jen malá část všech specialit, kterými vás Webix zásobí.

Ať už stavíte prototyp nebo plnohodnotnou aplikaci nebo projekt, Webix to zvládne bez potíží. Je flexibilní, rozšiřitelný, vysoce výkonný a velmi uživatelsky přívětivý. Ať už jste začátečník nebo profesionál, hru s Webixem nepochybně vyhrajete.

 

Hogan

Hogan je šablonový modul pro JavaScript, který zjednodušuje práci. Nástroj můžete použít jako součást svých aktiv, dokonce i ve svém prohlížeči k ovládání dynamických šablon. Mějte na paměti, že Hogan funguje pro práci s Node.js, k jeho přidání stačí použít NPM. Všechny kódy a vše, co potřebujete pro bezproblémové provedení, najdete na Hogan oficiálním webu nebo na GitHubu. Máte zde také vše potřebné pro kompilaci a vykreslení.

 

Swig

Swig může být velmi jednoduchý na používání, přesto přichází s hromadou funkcí, které vám pomohou. Jedná se o šablonový modul JavaScriptu, který je dostatečně flexibilní a rozšiřitelný, aby vyhovoval vašemu projektu. Swig je k dispozici pro Node.js i pro všechny oblíbené webové prohlížeče a funguje podobně jako Dhang, Twig a Jinja2. Některé další funkce Swig zahrnují vynikající pokrytí kódu, robustní strukturu, filtry, transformace a spoustu iterací a podmíněných podmínek.

Swig si můžete stáhnout, sledovat obsáhlou dokumentaci a ihned začít. Můžete také nahlédnout do mnoha otázek a odpovědí pro případ, že byste potřebovali další podporu a pomoc.

 

 

 

Připravil: Radek Svoboda