CoolClub pro IT odborníky

Robot surfující na vlně v oceánu. I tak vypadá budoucnost AI

06.10.2022

„Mládě lenochoda s pletenou čepicí, snažící se přijít na kloub notebooku“, nebo: „vesmírná loď přistává na Marsu.“ I to patří mezi věty, které byly použity k tvorbě krátkých AI videí. Meta se snaží pomocí AI vytvářet krátká, přibližně dvaceti sekundová videa.

 

Novinky

 

Mark Zuckerberg na svém Facebookovém profilu sdílel více informací o projektu, kterému přezdívá Make-A-Video. K čemu to je? Pomocí jednoduchých vět popíšete, co chcete vidět a umělá inteligence podle tohoto popisu sama vytvoří krátké video.

Dle Zuckerberga se jedná o obrovský pokrok. Generování videí je totiž mnohem náročnější než generování fotografií. Při tvorbě videí musí systém kromě generování jednotlivých pixelů předvídat také to, jak se budou postupně měnit.

Make-A-Video to řeší přidáním vrstvy neřízeného učení, která systému umožňuje pochopit pohyb ve fyzickém světě, a dále ho aplikovat při generování textu na obraz.

Pro někoho neskutečný pokrok ve vývoji umělé inteligence a nadšení s možností, které to přináší. Pro ostatní obava, že budou nahrazeni. Například umělecké dílo vytvořené umělou inteligencí získalo první místo v soutěži výtvarného umění v Coloradu, což vyvolalo kontroverzi mezi ostatními umělci.

 

 

Připravila: Karolína Farná