CoolClub pro IT odborníky

Nejoblíbenější šablonovací systémy pro web v PHP

21.09.2020

Když je řeč o šablonových strojích v PHP, spousta vývojářů řekne, že to není nutné, PHP je v podstatě samotný templatový stroj. Syntaxe PHP se však v posledních letech na rozdíl od nového návrhu šablonových enginů pro tento jazyk nevyvíjela. Je tedy zcela na vás, zda implementaci daného enginu ve vašem projektu použijete. Pokud však uvažujete o implementaci šablonového modulu, můžeme vám doporučit pár nejlepších z nich.

 

Magazín

 

Představujeme vám 7 nejvíce používaných opens-source šablon založených na PHP. Co od nich můžete očekávat?

 

  1. Twig

Twig napsal Armin Ronacher. Je to jeden z nejpopulárnějších šablonových enginů. A přestože je Twig jedním z nejvíce plně vybavených šablon PHP, Twig je také nejrychlejší.

Některé z hlavních funkcí Twigu:

- Nativní dědičnost šablon (šablony jsou kompilovány jako třídy)

- Automatický escaping (bez přidružené runtime režie, protože vše se děje během kompilace)

- Velmi bezpečný režim izolovaného prostoru, který umožňuje použít Twig jako jazyk šablony pro aplikace, kde mohou uživatelé upravit design šablony

- Skvělá rozšiřitelnost: přepíšete vše, dokonce i základní funkce, tím, že jako rozšíření vytvoříte vlastní značky a filtry; ale před kompilací můžete také manipulovat s AST (Abstract Syntax Tree). Využitím těchto možností můžete dokonce vytvořit svůj vlastní DSL (Domain Specific Language) zaměřený na vaši aplikaci.

- Syntaxe orientovaná na šablonu: Twig má zkratky pro běžné vzory, jako je zobrazení výchozího textu při iteraci přes prázdné pole

- Full Featured: Twig podporuje vše, co potřebujete pro snadné vytváření výkonných šablon: vícenásobné dědičnost, bloky a mnoho dalšího

- Vyčištění chybových zpráv: Kdykoli máte v šabloně Twigu chybu, jsou chybové zprávy Twigu tak konkrétní, že snadno zjistíte, kde je problém

 

 

  1. Smarty

V poslední době se systém Smarty mění a agresivně se přizpůsobuje, aby lépe vyhovoval potřebám každého a využil výhod nových věcí v jádru PHP. Jako Twig se Smarty zaměřuje na šablonování a menší kód. Smarty používá jednoduchou syntaxi {tag}, která je navržena speciálně pro prezentaci.

Smarty poskytuje rychlokurz, kde s ním můžete začít. Smarty kompiluje kopie šablon jako skripty PHP. Tímto způsobem získáte výhody syntaxe značky šablony a rychlosti PHP.

Kompilace proběhne jednou, když je nejprve vyvolána každá šablona, ​​a poté jsou kompilované verze použity od tohoto bodu vpřed. Smarty se o to postará za vás, takže návrhář šablon pouze upraví šablony Smarty a nikdy nemusí spravovat kompilované verze. Smarty také používá koncept sandboxingu.

Ve Smarty 3 byla zavedena dědičnost. A díky tomu je Smarty chytřejší. Pomocí dědičnosti můžete snadno manipulovat s bloky zděděním.

 

  1. Mustache

Mustache lze použít pro HTML, konfigurační soubory, zdrojový kód - cokoli. Funguje to tak, že se značky rozšíří v šabloně pomocí hodnot poskytnutých v hashi nebo objektu.

Říkáme tomu „bez logiky“, protože neexistují žádné příkazy if, klauzule else nebo smyčky. Místo toho existují pouze značky. Některé značky jsou nahrazeny hodnotou, jiné ničím a jiné řadou hodnot.

 

  1. Blade

Blade je jednoduchý, ale výkonný šablonový engine poskytovaný jako výchozí šablonový engine s Laravelem. Je dodáván s Laravelem, ale to neznamená, že jej nemůžete použít s jinými frameworky.

Je to samostatná součást a můžete ji používat samostatně. Blade byl vydán v roce 2011 a vzrostl tak rychle, že je jedním z nejpoužívanějších šablonových enginů v PHP.

Na rozdíl od jiných populárních šablonovacích modulů PHP vás Blade neomezuje v používání prostého kódu PHP ve vašich pohledech. Ve skutečnosti jsou všechny pohledy Blade kompilovány do prostého kódu PHP a ukládány do mezipaměti, dokud nejsou upraveny, což znamená, že Blade přidá vaší aplikaci v podstatě nulovou režii. Hlavní problém s Blade však je, dokumentace není tak bohatá.

 

 

  1. Volt

Volt je velmi rychlý a návrhářsky přívětivý šablonový jazyk napsaný v jazyce C pro PHP. Volt je vysoce integrovaný s ostatními součástmi Phalconu, stejně jako jej můžete použít jako samostatnou součást svých aplikací.

Volt je inspirován Jinjou, původně vytvořenou Arminem Ronacherem. Syntaxe Voltu je velmi podobná syntaxi Twigu. Volt má velmi čistou a informativní dokumentaci.

Ale hlavní problém tohoto systému je, že jej nemůžete úplně oddělit od Phalconu. Pokud tedy chcete použít Volt s jinými frameworky, nemůžete. Dalo by se vrátit tedy zpět na šablonový stroj Twig, který se zdá být jazykem nejbližší shody.

 

  1. Dwoo

Dwoo je dobrá alternativa k Smarty. Stejně jako Twig a Smarty podporuje Dwoo dědičnost šablon, což vám dává možnost snadno přepsat výchozí hodnoty šablon. Ale bohužel Dwoo nemá žádnou sandboxovou funkci a jeho jádro není dostatečně flexibilní.

Klíčové vlastnosti: Obecně rychlejší než Smarty. Flexibilní vytváření pluginů a kompatibilita syntaxe Smarty s několika dodatky a zkratkami pro urychlení psaní šablon.

 

  1. Plates

Plates je nativní systém šablon PHP, který je rychlý, snadno použitelný a snadno se rozšiřuje. Je inspirován vynikajícím šablonovým modulem Twig a snaží se přinést moderní funkce jazyka šablon do nativních šablon PHP. Plates je určen pro vývojáře, kteří dávají přednost použití nativních šablon PHP před kompilovanými jazyky šablon, jako jsou Twig nebo Smarty. Tento šablonovací modul obsahuje:

- Nativní šablony PHP, není potřeba žádná nová syntaxe k učení

- Plates je systém šablon, nikoli jazyk šablon

- Plates podporuje použití stávajících funkcí PHP

- Zvýšení opětovného použití kódu pomocí rozložení šablon a dědičnosti

- Složky šablon pro seskupování šablon do jmenných prostorů

- Sdílení dat mezi šablonami

- Předřazujte data konkrétním šablonám

- Snadné rozšíření pomocí funkcí

- Framework-agnostic, bude pracovat s jakýmkoli projektem

- Oddělený design usnadňuje testování šablon

 

 

Jaká jsou nejpopulárnější profesionální CRM? Přečíst článek

 

 

Připravil: Radek Svoboda