CoolClub pro IT odborníky

Konzole nové generace – kdo má lepší zpětnou kompatibilitu?

28.04.2020

Dlouho očekávaná prezentace společnosti Sony se vzhledem k celosvětové karanténě smrskla do on-line přednášky. Na své si přišli zejména fanoušci specifikací a jiných hardwarových číslíček a chroničtí nespavci, kterým přednes Marka Cernyho à la uspávače hadů mohl pomoct vysadit předepsané prášky.

 

PlayCool

 

A zatímco se zástupy hráčů z obou táborů budou být v prsou, že jejich oblíbená konzole je výkonnější, pojďme se podívat na možná důležitější hráčský aspekt, než je jen suchý výčet specifikací a počet toho či onoho. Tím mám na mysli zpětnou kompatibilitu her.

 

Staré pecky si zahrajete, ale kolik a jaké to budou?

Zatímco společnost Microsoft se s tím moc nepárala a prostřednictvím Phila Spencera na svém oficiálním blogu uvedla, že nová generace herních konzolí Xbox Series X bude zpětně kompatibilní se všemi generacemi Xboxu, u Sony v tomto směru zavládlo lehké rozčarování.

 

 

Skalní optimisté původně doufali ve zpětnou kompatibilitu titulů z konzole PS4 a PS3. Vedlo je k tomu zjištění, že nová konzole PlayStation 5 bude mít k dispozici 3 rychlostní režimy, a tedy každý z nich bude určen pro jednu z předchozích generací konzoli. Leč tyto představy se ukázaly jako liché. Playstation 5 sice bude disponovat 3 výkonnostními režimy, ale bude zahrnovat PS5, PS4 Pro a její základní revizi.

 

Pokulhává Sony?

Na plnou zpětnou kompatibilitu můžeme tedy v tuto chvíli zapomenout. Společnost Sony na svém oficiálním blogu nejprve uvedla, že testuje zhruba stovku her z PS4, které by od příchodu PS5 na scénu měly být plně funkční. O jaké tituly se však konkrétně jedná, to je otázka za zlatého bludišťáka.

Dá se samozřejmě spekulovat o řadě exkluzivit (proč je nevyužít, ať už proto, že si je jinde nelze zahrát, nebo protože tituly typu Days Gone, God of War, The Last of Us, Uncharted jsou a budou lákavé kousky i po následující roky), ale třeba nějaký jmenný seznam s potvrzenými tituly vypuštěn nebyl. A řekněme si to upřímně, v porovnání s tím, co nabízí Microsoft, tady Sony začal radikálně ujíždět šinkansen.

 

Upravené oznámení říká, že…

Při vědomí, že je lepší odložit datum kdejaké herní exkluzivity, než si na sebe poštvat hráče ještě před uvedením nové konzole (byť její příchod je stále daleko), přišla Sony s novou zprávou, že do zpětné kompatibility budou spadat ne stovky, ale přes 4 tisíce her. Všechny dostupné tituly bude však nutno ještě řádně otestovat, aby fungovaly bez jakýchkoliv problémů, respektive alespoň tak, aby se opravy bugů obešly bez původních tvůrců. Hry bychom si na novém Playstationu 5 měli dle Hideaki Nišina (Senior Vice President plánování a managementu japonské pobočky Sony) dopřát při stálém snímkování a snad i ve vyšším rozlišení díky výkonu, kterým konzole disponuje.

Spekulovalo se také o možnostech streamování her ze starších generací, využití Playstation Now pro tyto účely, nicméně v tuto chvíli však nutno konstatovat, že na další informace si budeme muset počkat. Jak dlouho? Vzhledem k současné situaci těžko říct.

 

 

Připravil: Dominik Wetter