CoolClub pro IT odborníky

12 nových funkcí iOS 16, které byste měli znát

29.09.2022

iOS 16 přináší řadu nových funkcí. Od zrušení odesílání a úprav textových zpráv až po zobrazení všech uložených hesel k Wi-Fi. Nově lze také z fotografií v iPhonu vymazávat objekty. Seznam novinek najdete v tomto článku.

 

Magazín

 

Co všechno nový iOS uživatelům nabízí?

 

Nové možnosti úprav tapety pro zamykací obrazovku

Na obrazovce u iOS 16 si můžete plně přizpůsobit například datum a čas, přidat drobné widgety, které vám umožní sledovat počasí a populární zprávy. Nebo si vytvořit několik profilů tapet, mezi kterými můžete snadno přepínat či použít novou funkci efektu hloubky, která posune čas za jakýkoli objekt, který je na vaší obrazovce.

 

Focus profil pro lepší nastavení ztlumení oznámení

Režim Focus dostává několik aktualizací. První z nich aplikuje chování režimu Focus na widgety a vzhled zamykací obrazovky. Můžete tak mít jednu zamykací obrazovku nastavenou pro případ, kdy je zapnut Focus práce, a úplně jinou pro cvičení.

Apple přidal specifické filtry Focus, které v rámci aplikací aplikují režim Focus na iPhone. Například v Safari můžete nastavit, které karty se zobrazí, podle toho, jaký režim Focusu máte aktivní.

 

Možnost odstranění duplicitních fotografií a videí

A pokud potřebujete rychle vyčistit místo v iPhone, je nyní v aplikaci Fotky zabudovaná funkce, která prochází roletku fotoaparátu a hledá duplicitní fotky a videa. Je to skvělý způsob, jak nejen provést jarní úklid, ale také odstranit soubory, které zabírají úložiště v iPhonu.

 

Klepnutí a přetažení fotografií ve vizuální aplikaci Look Up

Když se dotknete objektu na fotografii, můžete ho zvednout z pozadí a přidat do aplikací, jako jsou Zprávy. V podstatě jde o nástroj, který klepnutím a podržením odstraní pozadí fotografie.

 

 

Možnost upravovat a "unsend" messages

V iOS 16 budete moci upravovat odeslané zprávy. Pokud si po odeslání zprávy všimnete překlepu, budete moci zprávu dodatečně upravit nebo zprávu okamžitě smazat. Také můžete zprávy označit jako nepřečtené.

 

Oznámení a živé aktivity

Nově iOS 16 přesouvá oznámení do spodní části displeje. Tato funkce se vám bude hodit v případě, že vám z jedné aplikace přijde několik upozornění za sebou, např. skóre basketbalového zápasu.

Nový nástroj usnadňuje sledování dění v reálném čase ze zamykací obrazovky, místo abyste dostávali řadu upozornění.

 

Přeskočení CAPTCHA pomocí soukromých přístupových tokenů

CAPTCHA slouží k tomu, aby bylo jisté, že na webovou stránku nebo službu přistupuje člověk, a ne bot. Se systémem iOS 16 plánuje Apple začít tyto nepříjemné interakce nahrazovat soukromými přístupovými tokeny. Díky nim byste se na stránky, které tento token podporují, měli dostat, aniž byste museli hrát nějaké obvyklé hry s CAPTCHA.

 

Peněženka a Apple Pay Later

Apple Pay bude podporovat nové typy plateb a přidává novou funkci Apple Pay Later, která umožňuje rozdělit náklady na nákup přes Apple Pay. Učinit tak můžete do 4 stejných splátek rozložených do 6 týdnů s nulovým úrokem a bez poplatků. Nová funkce vám také pomůže sledovat objednávky a umožní obchodníkům doručit podrobné účtenky a informace o sledování.

 

 

SharePlay přichází do Zpráv

Funkce SharePlay umožňuje sdílet zážitky při spojení přes FaceTime. Můžete tak sledovat televizní pořady, synchronizovaně poslouchat hudbu anebo nově objevovat další aplikace. Pro iOS 16 Apple nově zprovoznil funkci SharePlay v rámci aplikace Zprávy. Když teď chcete sdílet film na Disney Plus, můžete SharePlay spustit společně s kamarádem během konverzace ve Zprávách.

 

Kontrola bezpečnosti má pomoci lidem v násilných vztazích

Safety Check je nová funkce, která má pomoci lidem v násilných vztazích. Umožňuje zkontrolovat a resetovat, kdo má v iPhonu přístup k informacím o poloze a také k heslům, zprávám a dalším aplikacím.

 

Mapy Apple přidávají jízdenky na dopravu

Mapy dostávají několik aktualizací. Budete si moci naplánovat cesty s až 15 různými zastávkami. Cestu v aplikaci Mapy na Macu budete moci sdílet do iPhonu a v Mapách Apple budete moci zobrazit odhady jízdného v dopravě. Také lze přidat další peníze na kartu s jízdným.

 

Checklist iCloud rodiny

Jednou z nových iCloud funkcí je možnost rychlého nastavení nového zařízení pro vaše dítě a použití stávajících rodičovských kontrol, které jste dříve nakonfigurovali.

 

 

Připravila: Lucie Špindlerová