CoolClub pro IT odborníky

Trnitá cesta Among Us k rekordu: V jednu chvíli hrálo 1,5 milionu hráčů najednou!

11.01.2021

Among Us zaznamenalo v posledních měsících náhlý nárůst popularity. To překvapilo veřejnost i samotné vývojáře, jelikož hru vydali už v roce 2018. Proč se tak stalo a čím hráče nejvíc uchvátila? Bude i pokračování? A co proboha znamená „sus“?

 

PlayCool

 

Městečko Palermo ve vesmíru

Among Us je online multiplayerová hra vyvinutá americkým herním studiem InnerSloth. Jedná se o jednoduchou detektivní hru podobnou Městečku Palermu: ocitnete se na porouchané vesmírné lodi, kde je každému hráči tajně udělena jedna ze dvou rolí. Většina hráčů se stane členem posádky (Crewmate), zatímco předem zvolený počet lidí dostane roli podvodníka (Impostor). Členové posádky se snaží splnit své úkoly a tím opravit loď, zatímco jim v jejich snažení brání podvodníci sabotáží různých systémů a chladnokrevným vražděním členů posádky.

Členové posádky se však mohou bránit svou převahou; když svolají nouzové setkání, mají možnost vyjádřit svá podezření a obviněného vyhodit do vesmíru. Ale co když podvodníci začnou dělat to samé a svalují vinu na nevinné? Vytvoří se tak naprostý chaos, ve kterém nikdo nevěří nikomu a všichni se obviňují navzájem. Atmosféra nedůvěry, zrady a podezírání. A vyhrají ti, kterým se podaří jako první odstranit opačnou stranu.

 

 

Karanténa pomohla

Když studio InnerSloth vydalo Among Us 15. června 2018 pouze na mobilní zařízení a s jedinou mapou, měla hra sotva 20 hráčů najednou. Jako tolik jiných her vznikla tiše a bez pořádného marketingu a to se projevilo na počátečním neúspěchu.

Tým vývojářů dokonce jednu dobu přemýšlel, že hru úplně zruší. Tomu však naštěstí zabránila malá, ale velmi hlasitá základna zapálených fanoušků.

Developeři na základě ohlasů přidali nové úkoly a možnosti přizpůsobení, a v listopadu 2018 dokonce Among Us vyšlo na Steamu. Postupně pak vývojáři přidávali nový obsah, který přilákal další hráče.

Ani to by možná nestačilo k současné popularitě, kdyby v roce 2020 nenastal nouzový stav. Ve snaze zabavit svých 2,8 milionů sledujících na Twitchi začal hru v létě streamovat Chance Morris, známý také jako Sodapoppin. Netrvalo dlouho, než se hry chytili i ostatní influenceři. Mezi nejznámější patří Alexandria Ocasio-Cortezová, americká politička, jejíž stream sledovalo přes 400 000 lidí, či hvězda YouTube PewDiePie s obdivuhodnými 108 miliony odběratelů.

 

 

Jednoduchost = úspěch?

Dnes se číslo současně hrajících blíží 100 tisícům, díky čemuž se Among Us pohybuje na 17. místě nejpopulárnějších her na Steamu. Na samém vrcholu slávy však bojovalo o neskutečné 3. místo.

Co je tedy tajná receptura úspěchu? Kromě jednoduchosti pravidel, díky které se Among Us rychle naučí kdokoliv, může za oblibu bezesporu i její přístupnost širokému publiku. Na rozdíl od mnoha mobilních her současnosti, Among Us nespadá do kategorie pay-to-win, tedy zaplať a vyhraješ. Hra je na iOS i Android zařízeních zdarma ke stažení a všichni hráči mají stejné podmínky. Jediné, co si můžete koupit, jsou různé skiny a doplňky k jejich vzhledu.

 

Pokračování nebude

Náhlý nárůst popularity způsobil studiu InnerSloth (tým tří lidí, jeden programátor a dva grafici) problémy se servery. Situaci však brzy zvládli a v srpnu 2020 dokonce oznámili pokračování hry s názvem Among Us 2. To však vzápětí vzali zpět a rozhodli se místo toho podpořit původní hru a přidat nový obsah. Dokonce se hovořilo o vydání hry na konzole jako PS4 a Xbox One, ale tam InnerSloth narazil na problém s komunikací a zatím nevíme, v jakém stavu se vývoj nachází.

Komunikace je pak na hře ta největší zajímavost; hráči si vytvořili unikátní jazyk, kterým se snadno mluví i v časovém tlaku, kdy máte k dispozici jen malý displej mobilu a pomalé prsty. Není tak neobvyklé slyšet, že je žlutý je „sus“, což je zkratka pro podezřelý. Nebo že někdo skočil do ventilace, což mohou pouze podvodníci.

A co vy? Vyzkoušíte hru, nebo už jste naopak propadli jejímu kouzlu? Pokud vás cesta Among Us zaujala, přečtěte si dechberoucí Cyberpunk 2077!

 

 

Připravila: Petr Svoboda