CoolClub pro IT odborníky

7 nejlepších dokumentů o Sametové revoluci

16.11.2022

Zítra slavíme 17. listopad, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní svátek studenstva. Důležitost historických událostí tohoto dne je vhodné neopomíjet. Pomůže vám v tom i těchto 5 dokumentů!

 

CoolMovie

 

Dokumenty o listopadovém převratu vznikaly zejména jako vzpomínka a zároveň varování pro budoucí generace. Týkají se především listopadových událostí, které se udály roku 1989. Které snímky byste měli vidět?

 

Tenkrát

Jde o jeden z nejlepších dokumentů o 17. listopadu 1989. Za jeho vznik vděčíme Robertu Sedláčkovi a Radimovi Procházkovi. Hlavní dějovou linkou jsou události mezi 17. listopadem a koncem roku 1989, kdy byl Václav Havel zvolen prezidentem.

V dokumentu vypovídají lidé, kteří se událostí přímo účastnili. Zaznívají v něm názory zástupců obou stran tehdejší doby. Tenkrát je nestranný dokument, jaký názor si vytvoříte, zůstává na vás. Snímek ukazuje komplexní pohled na proběhlé události přesně tak, jak si autoři přáli.

 

Cesta ke svobodě

Tento dokument je vytvořen televizí Nova. Vznikl k příležitosti 30. výročí a zobrazuje příběhy lidí, které se tento den na boji za demokracii účastnili. Dokument přináší unikátní, dosud nezveřejněné fotografie, které kombinuje s výpověďmi zúčastněných.

 

 

Konspirace 89

Režisérka Andrea Sedláčková bere ve svém dokumentu v potaz nejrůznější teorie o 17. listopadu. Dokument zkoumá teorie a mýty na základě nejnovějších historických poznatků, které známe. Tvůrci mluvili s aktéry, kteří se na Sametové revoluci podíleli, historiky i samotnými tvůrci konspiračních teorií. V dokumentu nejde o to, tyto teorie objasnit, ale donutit diváka kriticky uvažovat.

 

Jak nás viděl svět?

Tento sestřih z událostí 17. listopadu vám ukáže, jak situace probíhala - a zase v novém světle. Pohledem zahraničních televizních štábů zjistíte, jak Sametovou revoluci vnímal svět. Sestřih najdete volně dostupný na YouTube.

Na YouTube se můžete podívat také na unikátní záběry z roku 1989, které vás vtáhnou do dění na Národní třídě.

 

 

Nemáte chuť na dokument?

Pokud nemáte náladu na vážnost dokumentů, nebo jste je viděli a máte náladu na něco jiného, můžete se podívat i na filmy, které byly Sametovou revolucí ovlivněny.

Film Jana Svěráka, který získal prvního českého Oskara. Dalším příkladem je seriál Vyprávěj. Pojednává mimo jiné o spoustě historických událostí, které se u nás staly. V sedmém díle čtvrté řady přichází na řadu Sametová revoluce. Epizoda pracuje s autentickými záběry té doby.

Zdeněk Troška byl prvním režisérem, který vytvořil film o Sametové revoluci. Tedy, do již rozpracovaného filmu zařadil revoluční dějovou linku. Jmenuje se Zkouškové období a podívat se něj můžete i online.

 

Tip! Žižka bude dostupný online v rekordně krátkém čase

 

 

Připravila: Karolína Farná