CoolClub pro IT odborníky

Esporty versus olympiáda: Olympijský výbor váhá, láká ho půl miliarda esportových fanoušků

24.01.2022

Fanouškovská základna eher a esportů čítá podle průzkumu Forbesu půl miliardy osob s převahou věkové kategorie 18 až 24 let. Tedy přesně těch, které podle průzkumu o olympijské hry ztrácí zájem. A tak řeší olympijský výbor dilema: povolit se skřípěním zubů ehry a esporty na olympiádě a přilákat tak nové fanoušky? Nebo se držet stanoviska, že ehry podporují násilí a diskriminaci, a že není důvod rozvíjet sporty, které pouze simulují ty již existující?

 

PlayCool

 

Vypadá to tedy na úplně jinou variantu - totiž, že místo vytrvalé snahy o komplexní proniknutí na olympijské hry si ehry a esporty vytvoří hry své vlastní. O sponzory by neměla být nouze, už nyní se v této branži točí závratné sumy a fanoušků esportů a eher (eGames) je dost. Jenže mezinárodní olympijský výbor (MOV) se tváří spíše odmítavě, ehry a esporty se podle něj úplně neslučují s hodnotami olympijských her.

 

Olympiáda nechce podporovat násilí a diskriminaci

Prezident MOV Thomas Bach se k situaci vyjádřil. Esporty a ehry mají podle něj své podskupiny, které se profilují jasně: podskupinu eher tvoří hry zaměřené na násilí a diskriminaci, nebo jde o hry na zabíjení. S těmi nechce být MOV jakkoliv spojován. Stejně tak se nesžívá s druhou podskupinou her, kterými jsou hry zaměřené na strategii. Ty jsou podle něj do olympiády nezařaditelné.

 

 

Ve druhé skupině - části skutečných esportů, už by ale MOV spojení najít dokázal. Esporty dělí na ty, které pouze simulují již existující sporty (např. legendární fotbalová hra FIFA), a pak na tzv. esport soutěže, které souvisejí s významnou fyzickou aktivitou. Těmi jsou například virtuální soutěže na trenažérech ve veslování, cyklistice, běhu či taekwondu.

„Ty jsou nám nejbližší, protože v nich jde zároveň o skutečný sport a soutěžení,“ řekl Bach. „Některý z nich by se do programu her dostat mohl. Pochopitelně, pokud při něm budou dodržována pravidla fair play a boje proti dopingu.“ Bach ještě dodal, že tohle je již úkol pro jeho nástupce. S esporty na nejbližších příštích olympiádách se tedy počítat rozhodně nedá.

 

 

Protože si však MOV chce získat ztracenou přízeň mladé generace, dá se předpokládat, že se v budoucnosti esporty na olympiádu přec jen dostanou. Zařadí se tak mezi skateboarding, kiteboarding či breakdance, tedy disciplíny, kterým taktéž trvalo dlouhé roky, než si své místo na olympiádě vybojovaly.

 

Tip! „Důležitá je systematická práce s mládeží, chybí na ni ale peníze,” říká o úspěších českého esportu předseda ČAE Lukáš Pleskot

 

 

Připravila: Alena Čálková