CoolClub pro IT odborníky

Největší Apple skandál pro rok 2022 je tady: Jaké riziko přichází s AirTags a jak mu předejít?

19.01.2022

Lokalizační přívěsky AirTags společnosti Apple jsou velmi užitečným zařízením, které vám pomůže najít klíče, peněženku a další věci, na kterých nám záleží a které často někde zapomínáme. V podstatě by se dalo říct, že fungují přesně tak, jak je inzerováno. To je bohužel přesně ten problém, neboť mohou být velmi jednoduše zneužity k monitorování polohy osoby.

 

Magazín

 

AirTags využívají kombinaci senzorů, bezdrátových signálů a rozsáhlé sítě Najít, aby lidem pomohly vystopovat ztracené věci. Společnost Apple do zařízení zabudovala několik ochranných prvků, které zabraňují jejich zneužití ke sledování osob - což je v tomto odvětví poprvé. Mnozí však poznamenali, že tato opatření nemusí stačit.

Lokalizátory se však nepropojují jen s iPhonem majitele. Pomocí technologie Bluetooth vysílají signály, které mohou detekovat jakékoli jiné zařízení zapojené do sítě Najít. Pokud se tomu tak stane, odešle vám aplikace upozornění, aby vás nikdo nemohl sledovat bez vašeho vědomí.

Toto oznámení se však ukázalo nejen jako chybné, ale často trvalo i příliš dlouhou dobu, než se zobrazilo. Pokud by vám kdokoliv bez vašeho souhlasu podstrčil AirTag do tašky nebo například auta, mohl by nějaký čas bez jakéhokoliv povšimnutí monitorovat vaši polohu.

 

Jak se chránit před sledováním?   

Pokud se domníváte, že je vaše bezpečnost ohrožena, doporučuje společnost kontaktovat místní orgány činné v trestním řízení (možná bude nutné poskytnout AirTag nebo jeho sériové číslo). Můžete však podniknout i další kroky, které zabrání tomu, aby vás někdo pronásledoval pomocí tohoto zařízení.

 

Prohledání osobních věcí

Základní formou ochrany je prohledání sebe a svého osobního majetku, abyste zjistili, zda se do nich lokátor nedostal (například kapsy oblečení, batoh aj.). Přesto tato metoda není nejúčinnější, protože AirTagy jsou velmi malé a lze je snadno skrýt. Pro zvýšení efektivity je proto je vhodné i omezení počtu věcí, které máte v daný moment u sebe a do kterých by se mohl případně dostat.

 

 

Bluetooth sledovací aplikace

Přístroje využívají signál Bluetooth k připojení k síti Najít. Pomocí aplikací jako Bluetooth BLE Device Finder a BLE Scanner můžete prohledat své okolí a objevit možnou podezřelou aktivitu. Aplikace sice neidentifikují AirTagy podle názvu, ale mohou vám pomoci zjistit, zda se v blízkosti nenachází neznámé zařízení.

 

Zjištění sériového čísla       

Pokud u sebe najdete lokátor, existuje velmi jednoduchý způsob, jak zjistit jeho sériové číslo, aniž byste na to upozornili jeho majitele. Stačí podržet horní část iPhonu (či jiném smartphonu s podporou NFC) v blízkosti bílé strany AirTagu. Najděte jeho název a klepněte na něj. Otevře se webová stránka s informacemi, včetně sériového čísla.   


Vypnutí zařízení      

Posledním důležitým krokem je jeho vypnutí, díky čemuž přestane sdílet svou polohu. Otočením proti směru hodinových ručiček otevřete zadní kryt (u loga Apple) a vyjměte baterii. Osoba na druhé straně už nebude mít přehled o tom kde se nacházíte.

Jestliže máte jakékoliv podezření, že jste vy nebo někdo z vašeho okolí sledován, obraťte se co nejdříve na příslušný orgán (viz Policie ČR).

 

 

Tip! Virtuální ochranka aneb nová funkce pro zabezpečení domácnosti

 

 

Připravila: Kristýna Nováková 

Foto: apple.com; Shutterstock