CoolClub pro IT odborníky

Místo krátkých videí vzdělávací materiály a vědecké experimenty. Čínský TikTok mladistvým opět zpřísňuje opatření

29.09.2021

Čínská verze TikToku, aplikace Douyin, zavádí další nová pravidla pro uživatele mladší 14 let. Omezila přístup na 40 minut denně a zaměřila se i na samotný obsah. V novém režimu pro mladistvé bude Douyin nabízet vzdělávací materiály, včetně vědeckých experimentů či naučných videí o historii.

 

Novinky

 

Tzv. režim pro mladistvé představila mateřská společnost ByteDance s tím, že je vůbec první aplikací na bázi krátkých vidí, která reguluje obsah. Mladistvým uživatelům nastavila i režim - aplikace bude zpřístupněna jen v čase od 06:00 do 22:00, věk uživatelů bude ověřen pomocí jejich skutečného jména.

Minimální věk sice stanoven není, nezletilí však budou potřebovat souhlas zákonného zástupce. Společnost rodičům doporučuje, aby byli u registrace dětí na sociální síť přítomni a zkontrolovali správnost údajů.

Platforma uživatele podle věku automaticky roztřídí a nezletilé zahrne do „režimu pro mládež“.

 

Kvalitnější obsah

Platforma uvedla, že je vůči teenagerům přísnější, protože chce nabízet kvalitnější obsah. V tzv. „teenagerském módu“ spustila nový vzdělávací obsah, v němž nabízí vzdělávací materiály, vědecké experimenty či naučná videa o historii. „Budeme více pracovat na tom, abychom nabízeli kvalitní obsah, aby se mladí lidé mohli učit a poznávat svět," píše na svém blogu WeChat.

Agentura We are Social na základě zjištěných dat uvedla, že Číňané tráví na internetu běžně přes pět hodin denně, z toho dvě hodiny na sociálních sítích.

Již v roce 2018 čínské regulační orgány začaly kvůli rostoucí míře krátkozrakosti mezi dětmi omezovat množství času stráveného na internetu.

Minulý měsíc Čína stanovila limit, v němž mohou děti a dospívající hrát online hry: jsou to 3 hodiny týdně, které si mohou vybrat buď v pátek, o víkendech nebo o svátcích. Od února nesmí žáci nosit mobily do školy.

 

 

Připravila: Alena Čálková