CoolClub pro IT odborníky

Stejné nabíječky pro všechny

13.10.2021

Strach ze zapomenuté nabíječky a hledání stejné u přátel je konec. Výrobci mobilních zařízení budou muset podle nového pravidla navrženého Evropskou komisí (EK) vytvořit univerzální řešení pro nabíjení telefonů a malých elektronických zařízení, takže si své telefony nabijete takřka kdykoliv a kdekoliv.

 

Novinky

 


Cílem návrhu je snížit množství odpadu tím, že spotřebitelé budou při nákupu nového zařízení využívat stávající nabíječky. Podle návrhu by měly být všechny chytré telefony prodávané v EU vybaveny nabíječkami USB-C.

Společnost Apple podotýká, že by takový krok mohl poškodit inovace. Tento technologický gigant je hlavním výrobcem chytrých telefonů využívajících vlastní nabíjecí port, jeho řada iPhonů používá konektor "Lightning", který je vyrobený společností.

Apple usiluje o to, aby bylo do roku 2030 každé zařízení a jeho používání uhlíkově neutrální.

Nové modely iPadů a MacBooků používají nabíjecí porty USB-C, stejně jako telefony od populárních výrobců Androidu, jako je Samsung a Huawei. Většina telefonů se systémem Android je vybavena nabíjecími porty USB micro-B nebo již přešla na modernější standard USB-C.

Změny by se týkaly nabíjecího portu na těle zařízení, zatímco konec kabelu připojující se do zásuvky by mohl být USB-C nebo USB-A.

 

Nejen telefony, ale i konzole a reproduktory

Navrhovaná pravidla se budou vztahovat především na chytré telefony, fotoaparáty, tablety, sluchátka, přenosné reproduktory a kapesní herní konzole. Další výrobky včetně sluchátek, chytrých hodinek a fitness trackerů nebyly z technických důvodů spojených s velikostí a podmínkami použití brány v úvahu. Návrh rovněž standardizuje rychlost rychlého nabíjení. 

Než návrhy vstoupí v platnost, může uplynout řada let. Legislativní návrh, známý jako směrnice, bude projednávat Evropský parlament a vlády jednotlivých států.

Poslanci Evropského parlamentu a členské státy mohou k návrhu navrhnout změny. Teprve poté, co EK tyto změny schválí, bude směrnice uvedena v platnost. Omezí tato změna nějakým způsobem evropské uživatele zařízení Apple?


Připravila: Natalie Brzobohatá