CoolClub pro IT odborníky

Agentura pro digitalizaci Česka: Nové možnosti pro moderní stát?

14.04.2023

Podle indexu DESI se ukazuje, že Česko v digitalizaci ekonomiky pokulhává. Obsadilo na žebříčku totiž až devatenácté místo z 27 zemí EU. To by se nyní ale mělo změnit. Od dubna svou činnost zahájila agentura, která má z Česka udělat digitální stát a z průkazů, nejen totožnosti, pouze nepotřebné plastové kartičky.

 

Novinky

 

Digitální a informační agentura (DIA) oficiálně vznikla letos k datu 1. ledna a do jejího čela se následně v únoru postavil Martin Mesršmíd, který dříve zastával pozici vrcholového manažera v Avastu.

Přestože mají náklady na agenturu za letošek dosáhnout až 150 milionů korun a v dalších obdobích pak ještě o něco stoupnout, věří vláda, že takovou agenturou významně ušetří. Digitalizací chce stát dosáhnout nulové papírové komunikace a ušetřit tak i pracovní sílu.

V nejbližší době má pod DIA pracovat 180 lidí a naprostá většina z nich má přejít z ministerstva vnitra a dalších institucí. Pravdou ale je, že postupně by měl vzniknout ještě větší tzv. pool odborníků, kteří budou následně pomáhat s konkrétními digitálními projekty.

Úplně prvním krokem má být přenesení občanského průkazu do mobilu, což by se dle očekávání DIA zástupců, mělo podařit už na přelomu roku.  Ideálně 1. ledna 2024 by tedy mělo být možné prokázat se bez plastové kartičky.

Tento projekt je oficiálně pojmenován eDokladovka a kromě informací, které zahrnuje občanka, by měl do budoucna obsahovat také data z řidičského průkazu. V roce 2026 by se pak pilotní projekt měl aktualizovat tak, aby bylo možné se digitálně prokázat také napříč státy Evropské unie.

V současné době se DIA snaží o zavedení nových technologií a věří, že jejich úsilí přinese výsledky a Česko se tak v blízké budoucnosti stane moderním a digitálním státem.

 

 

Připojila: Petra Sauerová