CoolClub pro IT odborníky

Velký přehled: Nejpoužívanější open-source systémy pro správu obsahu

23.11.2020

Hledání platforem pro správu obsahu může být skličujícím (a nákladným) procesem, který vyžaduje dlouhé hodiny výzkumu a hodně peněz. Zajímá vás, co je nejoblíbenější CMS? Pokud chcete vytvořit web nebo blog, je tu bezpečnost v číslech. Čím více lidí používá konkrétní systém pro správu obsahu (CMS), tím je pravděpodobnější, že je CMS dobrou volbou i pro vás. Jak to tedy je s nejoblíbenějším CMS?

 

Magazín

 

Nejoblíbenější nástroje pro správu podnikového obsahu často poskytují více než to, co je nezbytné pro nepodnikové organizace, s pokročilou funkcionalitou, která je relevantní pouze pro technicky zdatné uživatele. Naštěstí existuje řada bezplatných a otevřených nástrojů pro správu obsahu. Některá z těchto řešení nabízejí prodejci, kteří vám chtějí nakonec prodat další podnikový produkt, a jiná jsou udržována a provozována komunitou vývojářů, kteří chtějí demokratizovat správu obsahu. V tomto článku se budeme zabývat bezplatnými a otevřenými platformami pro správu obsahu, nejprve poskytnutím stručného přehledu toho, co lze očekávat, a také krátkými popisy o každé z aktuálně dostupných možností.

 

Co je systém pro správu obsahu (CMS)?

Systém pro správu obsahu (CMS) je software (nejčastěji webový), který umožňuje uživatelům vytvářet, spravovat a upravovat obsah na webu, aniž by museli o kódu něco vědět. Zjednodušeně řečeno, systém pro správu obsahu umožňuje komukoli vytvořit si vlastní web nebo blog. Místo toho, abyste museli stavět webové stránky od nuly, za vás CMS zpracovává veškerou infrastrukturu. Jediné, co musíte udělat, je přidat obsah do front-endu vašeho webu, obsah jako jsou texty, obrázky, formuláře atd.

 

 

  1. WordPress

Podíl na trhu: 60,4%

Nejlepší 3 země s největším počtem webů: USA, Velká Británie, Rusko.

Nejoblíbenější stránky: TechCrunch, The New Yorker, Beyonce, oficiální blog Star Wars, Microsoft News Center.

WordPress je zdaleka nejoblíbenější CMS s 60,4% podílem na trhu. WordPress používají populární značky po celém světě.

WordPress je software s otevřeným zdrojovým kódem, který je zdarma a je k dispozici ke stažení na webu WordPress.org. Vše, co potřebujete k zakoupení, je název domény a hostingu pro WordPress, abyste mohli provozovat své webové stránky a zpřístupnit je uživatelům online.

WordPress je vhodný pro začátečníky - s tímto CMS můžete snadno vytvořit web, blog nebo online obchod. Přizpůsobení vašeho webu na WordPressu je navíc snadné a cenově dostupné, protože WordPress nabízí tisíce bezplatných šablon a pluginů, ze kterých si můžete vybrat.

 

  1. Joomla

Podíl na trhu: 5,2%

Nejlepší 3 země s největším počtem webů: USA, Rusko, Německo.

Nejoblíbenější stránky: Linux, IKEA, Holiday Inn, Lipton Ice Tea.

Joomla je druhým nejpopulárnějším CMS podle podílu na trhu, který dosahuje 5,2%. Jak vidíte, mezi WordPressem na 1. místě a Joomlou na 2. místě je velký rozdíl.

Joomla je také bezplatný a otevřený software, jako je WordPress. Stahování Joomly je snadné a mnoho poskytovatelů hostingu nabízí instalace na jedno kliknutí. S Joomlou můžete rychle založit blog, obchodní web, komunitní web a další pomocí jejich šablon a rozšíření.

 

  1. Drupal

Podíl na trhu: 3,4%

Nejlepší 3 země s největším počtem webů: USA, Rusko, Německo.

Nejoblíbenější stránky: Tesla, Timex, Bruno Mars, Lady Gaga, Princess Cruises.

Drupal je na 3. místě v seznamu nejpopulárnějších CMS s 3,4% podílem na trhu. Tento CMS je další bezplatný a otevřený software, který můžete použít k vytvoření webové stránky. Drupal nabízí motivy a moduly, které uživatelům pomáhají s návrhem webu, ale je obtížnější je najít a nainstalovat ve srovnání s WordPressem. Přidání obsahu do Drupalu je navíc jednoduché, ale změna vzhledu vašeho webu je složitější proces než u jiných systémů pro správu obsahu.

 

 

  1. Shopify

Podíl na trhu: 2,7%

Nejlepší 3 země s největším počtem webů: USA, Velká Británie, Austrálie.

Nejoblíbenější stránky: Fashion Nova, Penguin Books, Red Bull, Kylie Cosmetics.

Shopify přichází na tomto seznamu na 4. místě s 2,7% podílem na trhu, což se rovná 1,5% všech webových stránek na internetu.

Shopify je CMS, který byl vytvořen speciálně s ohledem na eCommerce. S Shopify je vytváření online obchodu, přijímání plateb od zákazníků, správa vašich produktů a budování tržnice super snadné. Shopify zároveň zpracovává další aspekty vašeho online obchodu, jako je webhosting, certifikát SSL, zabezpečení webu a další.

Navíc můžete Shopify integrovat do WordPressu, takže můžete používat nejpopulárnější CMS s nejpopulárnějším CMS eCommerce společně, což usnadňuje používání, snižuje režii a zvyšuje přizpůsobení. 

Je také důležité si uvědomit, že Shopify je jedním ze 3 nejrychleji rostoucích systémů pro správu obsahu. Nejlepší 3 v pořadí jsou:

  1. WordPress
  2. WooCommerce
  3. Shopify

 

  1. Squarespace

Podíl na trhu: 2,7%

Nejlepší 3 země s největším počtem webů: USA, Velká Británie, Kanada.

Nejoblíbenější stránky: Keanu Reeves, Idris Elba, John Malkovich.

Na 5. místo přichází Squarespace s 2,7% podílem na trhu. Squarespace je jednou z nejsnadněji použitelných platforem, se kterými je možné vytvořit web. To je z části proto, že Squarespace je webový nástroj s rozhraním drag and drop, spíše než plnohodnotná publikační platforma jako WordPress.

Jsou zde nabízeny moderní šablony, editor stylů, písma Typekit a Google zdarma, přizpůsobitelné rozložení obsahu a další.

 

  1. Wix

Podíl na trhu: 1,9%

Nejlepší 3 země s největším počtem webů: USA, Brazílie, Spojené království.

Nejoblíbenější stránky: Karlie Kloss, AdMost, Tobias Becs.

Na 6. místě v seznamu nejpopulárnějších CS podle tržního podílu je Wix s 1,9%. Wix si v posledních několika letech získal popularitu, protože je velmi uživatelsky přívětivý a je také plně hostovanou platformou. Můžete snadno vytvářet různé webové stránky, včetně obchodních stránek, blogů, portfolií, online obchodů a dalších.

Máte také možnost vytvořit bezplatný web s názvem domény, který zahrnuje značku Wix, například: username.wixsite.com/sitename.

 

  1. Magento

Podíl na trhu: 1,8%

Nejlepší 3 země s největším počtem webů: USA, Spojené království, Nizozemsko.

Nejoblíbenější stránky: Nike, Liverpool FC, Land Rover, Ford.

Další je Magento, s 1,8% podílem na trhu. Magento je platforma eCommerce s otevřeným zdrojovým kódem, která umožňuje uživatelům snadno vybudovat online obchod, přijímat online platby, spravovat své produkty atd.

Komunitní vydání Magenta si můžete stáhnout zdarma nebo si můžete zakoupit tarif, který zahrnuje cloudový hosting, podporu a další doplňkové funkce. Magento se obtížně instaluje a nastavuje a mnoho poskytovatelů hostingu nenabízí instalaci jedním kliknutím, jako je tomu u WordPress a dalších řešení CMS.

 

 

  1. PrestaShop

Podíl na trhu: 1,4%

Nejlepší 3 země s největším počtem webů: USA, Francie, Španělsko.

Nejoblíbenější stránky: K-Way, La Redoute, Veja.

Na 7. pozici je PrestaShop. PrestaShop je bezplatné řešení elektronického obchodování s otevřeným zdrojovým kódem se sídlem ve Francii. Můžete si zdarma stáhnout a používat PrestaShop, ale aby web fungoval, musíte si zakoupit webhosting. Nebo si můžete zakoupit PrestaShop Ready, což je hostovaná verze připravená k použití.

S PrestaShopem můžete snadno vytvořit online obchod, přizpůsobit svůj obchod šablonami, spravovat své produkty, sledovat své statistiky atd.

 

  1. Blogger

Podíl na trhu: 1,3%

Nejlepší 3 země s největším počtem webů: USA, Nový Zéland, Indie.

Nejoblíbenější stránky: Hacker News, Funny planet.

S číslem 9 přichází jeden z nejpopulárnějších CMS pro blogování, Blogger. Blogger je služba publikování blogů a je zcela zdarma.

Blogger je skvělá a bezplatná blogovací platforma pro začátečníky nebo příležitostné blogery, ale není skvělou volbou, pokud chcete zahájit podnikání na webu. Navíc s Bloggerem vlastně nevlastníte svůj vlastní blog, Google jej může kdykoli smazat. Naproti tomu s webem WordPress, který hostujete sami, máte úplné vlastnictví a kontrolu.

 

  1. TYPO3

Podíl na trhu: 1,2%

Nejlepší 3 země s největším počtem webů: Německo, Spojené státy, Švýcarsko.

Nejoblíbenější weby: Win-rar, Airbus, AeroSpace a European Industries Association.

Poslední na seznamu nejpopulárnějších CMS je TYPO3. TYPO3 je bezplatný a otevřený systém pro správu webového obsahu.

Toto řešení se však nedoporučuje pro začátečníky. TYPO3 je pro pokročilé programátory, protože je obtížné jej nainstalovat a naučit se jej používat trvá mnohem déle než například WordPress nebo Joomlu.

 

Nejlepší platforma CMS pro spuštění webu?

Jak můžete vidět z tohoto seznamu nejpopulárnějších CMS podle podílu na trhu, WordPress vychází vítězně mílovými kroky. S neuvěřitelným 60,4% podílem na trhu je jasné, že WordPress je nejpopulárnější nástroj pro tvorbu webových stránek a nejlepší CMS na trhu. Nejen, že WordPress je nejpopulárnějším CMS pro vytváření webových stránek obecně, je to zdaleka nejoblíbenější volba pro vytváření blogů. Podle statistik BuiltWith 97% blogů online používá WordPress.

 

Zajímají vás open source systémy? Přečtěte si také velký srovnávací článek o Bezplatných web databázích.

 

 

Připravil: Radek Svoboda