CoolClub pro IT odborníky

Jaké jsou nejlepší front-end frameworky pro web developing?

10.09.2021

Výběr správného frameworku pro nový projekt může být skutečnou výzvou. Ale přijde okamžik, kdy se budete muset rozhodnout a vybrat tu nejlepší volbu. Můžeme vám s tímto úkolem pomoci a provedeme vás několika nejoblíbenějšími frameworky JavaScriptu.

 

Magazín

React

Chcete-li vidět skutečnou sílu React, můžete se podívat na Facebook nebo Instagram. Díky tomuto frameworku je proces vytváření uživatelského rozhraní bezbolestný. Jediné, co musíte udělat, je navrhnout pohledy (views) v aplikaci a React aktualizuje a vykreslí komponenty v reálném čase. Ještě jedna věc, která se vám může na Reactu líbit - díky deklarativním pohledům máte předvídatelný a snadno laditelný kód.

Můžete kombinovat React s Node pro část aplikace na straně serveru. Kód lze v budoucnu znovu použít, aniž byste museli přepisovat vše a tím přidat několik nových funkcí. Logika komponent vám umožňuje vytvářet složitá uživatelská rozhraní.

 

Hlavní klady:

Virtuální DOM zefektivňuje výkon; díky izomorfnímu přístupu je vykreslování dat rychlé; vyhledávací stroje indexují weby (vytvořené pomocí React) lépe, velké množství vývojářů.

 

Kdy použít React:

React se používá k vytváření uživatelského rozhraní, zvláště když chcete vyvíjet jednostránkové aplikace. Jedná se o nejrobustnější rozhraní frontendu, pokud chcete vyvinout interaktivní rozhraní v kratším čase, protože komponenty můžete znovu použít.

 

Kdy nepoužívat React:

Pokud nemáte praktické zkušenosti s Javascriptem, React není doporučená volba. Pro nezkušené vývojáře je také učení trochu obtížnější.

 

 

Vue

Tento framework zaujímá druhé místo. Nejedná se o monolitický framework a jeho cílem je být vysoce adaptabilní. Je vhodný pro vytváření jednostránkových aplikací a pro lepší výkon jej můžete integrovat s jinými knihovnami. Vue je podobný React v některých bodech, jako je využití virtuálního DOM, přizpůsobitelné a reaktivní komponenty zobrazení atd.

Vue je jednodušší než Angular ve věci designu a API. Pokud používáte framework Vue, pravděpodobně strávíte několik hodin vytvářením jednoduché aplikace, což je při použití Angular téměř nemožné.

Jedná se tedy o jeden z nejpopulárnějších front-endových frameworků současnosti, Vue je jednoduchý a přímočarý framework. Je dobré odstranit složitosti, kterým čelí vývojáři Angularu.

Vue je všestranný a pomůže vám s několika úkoly. Od vytváření webových aplikací a mobilních aplikací až po progresivní webové aplikace dokáže snadno zpracovat jednoduché i dynamické procesy.

Ačkoli je vytvořen tak, aby optimalizoval výkon aplikací a řešil složitosti, není mezi tržními giganty příliš populární. Alibaba, 9gag, Reuters, Xiaomi jsou však uživateli tohoto frameworku. Vue nadále roste, pokud jde o implementace.

 

Hlavní klady:

Jednoduchost a flexibilita; dobré pro malé i složité aplikace; jednoduchý na naučení se; velké množství dokumentace.

 

Kdy použít:

Vue.js se doporučuje pro flexibilní konstrukční struktury. Umožňuje vám navrhovat vše od nuly a je úspěšný také při vývoji obřích projektů.

 

Kdy nepoužívat:

Aplikace vyžadující stabilní komponenty nejsou vhodné pro vytváření s Vuejs, protože tento framework ukázal problémy se stabilitou komponent. React a Vue nejsou čisté frameworky - jsou to knihovny. Většinou se s nimi však zachází jako s JS frameworky.

 

Angular

Tento framework lze použít pro elektronický obchod, cestovní webové aplikace, nebo weby jako Upwork nebo LinkedIn. Chcete-li vytvořit robustní webovou aplikaci, můžete použít šablony a proměnit je v kód, který bude optimalizován virtuálním strojem JavaScriptu. Dobrá věc je použít komponentní router, který umožňuje uživatelům zobrazit vykreslený kód pouze pro požadované zobrazení.

Používání Angular je komplikovanější než Vue a není vždy vhodný pro SEO. Je třeba věnovat více času učení se frameworku a tomu, jak z něj vytěžit maximum. To však neovlivňuje počet dostupných vývojářů - toto číslo stále roste.

Angular je jediný rámec, který je v tomto seznamu založen na TypeScript. Angular, který byl oficiálně spuštěn v roce 2016, vyvinula společnost Google, aby překlenula propast mezi rostoucí poptávkou po technologii a konvenčními koncepty.

Na rozdíl od React je Angular jedinečný díky funkci oboustranného vázání dat. To znamená, že mezi modelem (model) a pohledem (view) je synchronizace v reálném čase, kde se jakákoli změna v modelu okamžitě projeví na pohledu a naopak.

Pokud váš projekt zahrnuje vytváření mobilních nebo webových aplikací, Angular je perfektní volba. Kromě toho můžete tento framework také použít k vývoji vícestránkových i progresivních webových aplikací. Společnosti jako BMW, Xbox, Forbes, Blender a další nasazují aplikace vytvořené pomocí Angular.

Ve srovnání s Reactem není Angular snadné se naučit. I když je k dispozici nespočet dokumentace, jsou buď příliš složité nebo matoucí.

 

Hlavní klady:

Podporováno společností Google; velké množství dokumentace; lze použít pro vykreslování na straně serveru; velké množství komponent třetích stran.

 

Kdy použít Angular:

Angular zvyšuje výkon aplikací založených na prohlížeči dynamickou aktualizací obsahu v každém okamžiku, protože používá obousměrnou datovou vazbu. Pro podnikové aplikace a dynamické webové aplikace je nejlepší použít Angular.

 

Kdy nepoužívat Angular:

Angular je kompletní řešení jako rozhraní frontendu. Pokud chcete vytvářet aplikace s omezeným rozsahem, nebudete moci používat prostředky, které Angular poskytuje. Když máte tým menší velikosti, rozhodněte se pro menší framework s menší složitostí a jednoduchou syntaxí.

 

 

Ember

Tento framework lze použít pro složité uživatelské interakce. Vývojáři se zabývají rychlou iterací díky integrovaným sadám nástrojů, které jsou základem pro správu složitosti aplikací. Jednou z takových sad nástrojů je Ember CLI - poznáte ji podle řádku $ ember <příkaz> v pokynech nebo příručkách. K dispozici je praktické rozšíření prohlížeče, které vám umožní zkontrolovat aplikaci v reálném čase.

Nejedná se o nejlepší framework pro mobilní aplikace. Je velmi nutné testovat výkon aplikace na reálných zařízeních a vyhnout se používání simulovaných prostředí. To zaručí skvělou práci na různých hardwarech. Měli byste se zaměřit na testování od prvních kroků vývoje s Ember.

Ember je založen na komponentách a nabízí obousměrnou datovou vazbu podobnou Angular. Je navržen tak, aby bezproblémově zvládl rostoucí požadavky moderních technologií. S Emberjs můžete vyvíjet složité mobilní a webové aplikace a očekávat, že jeho efektivní architektura zvládne téměř všechny problémy.

Ember je však jeden z nejnáročnějších rámců, které se lze naučit, díky své rigidní a konvenční struktuře. Vzhledem k tomu, že je vývojářská komunita relativně nová a nedostatečně prozkoumaná, je tímpádem i malá.

 

Hlavní klady:

Konvence nad přístupem ke konfiguraci; velké množství doplňků.

 

Kdy ho použít:

Pokud chcete vytvářet moderní aplikace, jako je Linkedin, s bohatým uživatelským rozhraním, Emberjs je framework se všemi technickými možnostmi frontendu, jako je prohlížení široké škály stavů aplikací kvůli vynikajícímu směrování poskytovanému Emberjs.

Framework představuje úplné řešení frontendu pro velké projekty, protože poskytuje připravenou konfiguraci, užitečné vazby a vlastní vlastnosti pro vykreslení stránky podle potřeby.

 

Kdy nepoužívat:

Emberjs není tou správnou volbou pro menší vývojové týmy, protože tento framework vyžaduje zkušenosti a obchodní logiku k řešení složitosti. Počáteční cena může být u Emberjs vyšší. Pro psaní jednoduchých funkcí Ajaxu a implementaci jednoduchého uživatelského rozhraní nemusí být Ember správnou volbou.

 

Polymer

Polymer je skvělý pro vytváření vlastních prvků pomocí webových komponent - tento standard používá W3C. Můžete pracovat s webovými komponentami Google, jako jsou API, Google Analytics nebo služby Google Maps.

 

Hlavní klady:

Kompatibilita se standardy W3C; lze použít pro vykreslování na straně serveru; vyhledávací stroje indexují weby (vyrobené na Polymeru) lépe.

 

 

jQuery

Představený v roce 2006, jQuery je jedním z prvních frontendových frameworků. Navzdory datu uvedení na trh vyniká díky své relevanci i v dnešním technologickém světě. Nejen, že jQuery nabízí jednoduchost a snadné použití, ale také minimalizuje potřebu psát rozsáhlé kódy JavaScriptu. Díky své existenci po celá léta existuje pro řešení značná komunita jQuery.

V zásadě se knihovna jQuery používá k manipulaci s CSS a DOM a k optimalizaci funkčnosti a interaktivity webu.

Nedávný vývoj v tomto frameworku umožňuje vývojářům vytvářet také nativní mobilní aplikace pomocí systému uživatelského rozhraní založeného na HTML5 - jQuery Mobile. Kromě toho je jQuery vhodný pro prohlížeče a podporuje všechny prohlížeče, které chcete použít.

 

Klady:

DOM je flexibilní pro přidávání nebo odebírání prvků; odesílání požadavků HTTP je zjednodušené; usnadňuje dynamický obsah.

 

Nevýhody:

Pomalá pracovní schopnost; kromě jQuery je k dispozici mnoho pokročilých alternativ; rozhraní API objektového modelu dokumentu je zastaralá.

 

Kdy ho použít:

jQuery se používá při vývoji desktopových javascriptových aplikací. Framework udržuje kód stručný a poměrně jednoduchý. Používá se při zpracování událostí a provádění animací.

 

Kdy nepoužívat:

Když vyvíjíte aplikaci ve velkém měřítku, není možné použít jQuery, protože vaše aplikace je ztěžklá tím, že vloží spoustu dalšího kódu javascriptu. Framework není schopen konkurovat moderním rámcům s pokročilým usnadňováním javascriptu, menším kódováním a opětovnou použitelností komponent.

 

Jaký je nejlepší framework?

Žádný z výše uvedených rámců nemůžeme pojmenovat jako nejlepší nebo nejhorší. Každá knihovna nebo framework může pracovat s konkrétními úkoly nejefektivnějším způsobem. Když definujete své cíle a úkoly, které aplikace má vyřešit, sami si pak můžete správně zvolit.

 

Tip! Přečtěte si také MVC architektura webových systémů: Nástroje, technologie, komponenty

 

 

Připravil: Radek Svoboda