CoolClub pro IT odborníky

5 promptových hacků, které z AI udělají TOP asistenta

Dnes

Nedávné studie ukázaly, že chatboti svým uživatelům servírují mimo jiné i nesmysly, tzv. halucinace. Těm se dá do jisté míry vyhnout. Jednou z cest je kvalitní promptování. Jak psát AI kvalitní zadání?

Magazín

Prompt jsou vaše slova, kterými se chatbota ptáte na otázku nebo po něm vyžadujete radu, tip, pomoc či vysvětlení. Jak psát dokonalé prompty, které vás oddálí od nesmyslných odpovědí?

1. Kvalitní zadání = kvalitní výstup

Chatbot vám na zadání nebo otázku odpoví vždycky. A ne, nikdy se nedočkáte prostého „nevím“. A tak i v případě, kdy nemá zcela jasno a měl by odpovědět „zadej to prosím jinak“, vygeneruje text, který zní důvěryhodně, ale nemusí být správný. Tvým cílem je, aby se chatbot nedostal do pozice, kdy musí hádat. A tak prompt musí být přesný, jasný a jednoznačný. AI totiž nečte mezi řádky.

Vyhněte se:

• různým interpretacím („to“, „tamto“, „něco hezkého“),
  • vícevýznamovým slovům
  • dlouhatánským souvětím
  • několika dotazům v jedné větě

Držte se raději:

• krátkých vět
  • jasných podmětů a předmětů
  • struktury (odrážky, číslování)
  • konkrétních požadavků

1. Řekni AI, kdo má být

Skvělý a snadný trik, na který spousta lidí zapomíná, je určení role. Jednoduše AI řeknete, z jaké pozice vám má odpovídat.

Následující pokyny pomohou chatbotovi určit konkrétní oblast, ve které se má při hledání své odpovědi pohybovat.

• „Chovej se jako zkušený copywriter.“
  • „Jsi advokát specializující se na české právo.“
  • „Jsi seniorní frontendový vývojář se zkušeností v Reactu.“
  • „Vysvětli to jako učitel fyziky, který to umí podat dětem.“

Nezapomeňte při určování role také na upřesnění tónu, stylu a cílové skupiny. Pomůže vám to dosáhnout na požadovanou odpověď.

Například: 

• „Chovej se jako seniorní ekonom a vysvětli téma laicky.“
  • „Piš jako nativní mluvčí španělštiny a profesionální copywriter.“

Zvýšíte tak přesnost, tón i odbornost odpovědi. Dejte si ale pozor na role, které by si mohly protiřečit, pak by se z AI stal spíš filozof bez vysoké školy.  

1. Jedna drobná, ale zásadní věc: kontext

Kontext. To je druhá nejmocnější zbraň v boji proti AI halucinacím. Bez kontextu bude totiž AI tvořit univerzální odpovědi, které vám nemusí vyhovovat.

Jak může vypadat usazení do kontextu?

• kdo jste a co řešíte
  • pro koho má výstup být
  • v jaké situaci odpověď použijete
  • co už víte a co ne
  • jaký má být formát výsledku

Příklad, jak je to špatně: „Pomoz mi s jídelníčkem.“

Příklad, jak je to dobře: „Je mi 29 let, mám sedavou práci v kanceláři a poslední rok jsem přibral asi 7 kilo. Nejím moc zeleniny, ale mám rád těstoviny, maso a mléčné výrobky. Chci zhubnout 5 kilo za tři měsíce a zároveň mít dost energie na cvičení 3× týdně. Navrhni mi prosím jednoduchý jídelníček na týden a vysvětli mi jako zkušený nutriční terapeut, proč jednotlivá jídla volíš.“

1. Struktura

Umělá inteligence, jak název napovídá, je poměrně inteligentní, a tak si v celku poradí i s dlouhým promptem. Pokud je ale vaším cílem dostat jasnou, a především fakticky správnou odpověď, je lepší psát strukturovaně a jasně.

Pravidla:

• Raději několik kratších promptů než jeden dlouhý
  • U delších zadání používejte mezititulky a odrážky, tedy opravdu tvořte strukturu
  • Na závěr promptu napište jasný cíl, který od AI očekáváte

1. Chatbot vás nepochopil? Udělejte restart

Základ je každou AI odpověď kriticky zkoumat a v ideálním případě ji i ověřit. Pokud vám chatbot na váš prompt odpoví nesmyslem, na který reagujete slovy „Takhle jsem to nemyslel“ a jeho odpovědí je omluva, pak byl váš prompt už od začátku nejasný.

Není tedy co opravovat. A je lepší začít znovu a zaměřit se na kvalitní zadání. Vysvětlete krátkým strukturovaným textem, co přesně chcete, v jakém kontextu, uveďte svůj cíl a nezapomeňte určit chatbotovi jeho roli.

Připravila: Petra Sauerová

Foto: Depositphotos