CoolClub pro IT odborníky

Díky nové funkci od Google můžete kontrolovat, co se o vás dá najít online

07.10.2022

Každý z nás si alespoň jednou ze zvědavosti „googlil“ svoje jméno a našel spoustu příspěvků, o kterých ani neměl tušení. Společnost Google oznámila, že zavádí novou funkci, která uživatelům umožní zažádat o smazání obsahu, který obsahuje jejich soukromé informace.

 

Magazín

 

Nová funkce?

Poprvé s oznámením o této funkci Google přišel už v květnu, kdy přidal příspěvek na svůj blog. Nová funkce se nazývá „Results about you“ a pomáhá uživatelům zefektivnit proces, při kterém mohou zažádat o odstranění některých obsahů. Hlavně těch, které obsahují soukromé informace, jako jsou adresy, emaily, telefonní čísla, ale také fotografie.

Cílem je zvýšení pocitu bezpečí uživatelů, díky tomu, že mají kontrolu nad tím, co je o nich dohledatelné online. Vaše digitální stopa sice úplně nezmizí, ale informace bude složitější dohledat.

 

 

Jak na to?

Prvním krokem je zjistit, jestli příspěvek může smazat někdo, koho znáte, třeba váš známý. V tomto případě ho můžete požádat, aby příspěvek smazal. Pokud tomu tak není, stačí vyplnit žádost.

Poté, co Google vaši žádost dostane, tak vyhodnotí veškerý obsah na webové stránce, aby se ujistil, že neomezuje dostupnost dalších informací. Na příklad ve zpravodajských článcích.

 

 

Začátkem příštího roku si také budete moct zapnout upozornění. Díky tomu budete v případě nového příspěvku s vašimi údaji ihned notifikováni a následně můžete okamžitě zažádat o jejich odstranění.

Zatím byla spuštěna pilotní verze této funkce v USA, ale pokud se osvědčí, tak se na tuto užitečnou pomůcku můžeme těšit i tady u nás.

 

Tip! 8 nejlepších snímků k výročí Google Street View

 

 

Připravila: Karolína Farná