CoolClub pro IT odborníky

Apple Vision Pro jsou tu. Stojí za to do nich investovat?

20.02.2024

Dlouho očekávané Apple Vision Pro mají konečně své první majitele. Jaké jsou jejich reakce a stojí za to do brýlí s virtuální realitou investovat?

 

Novinky

 

Před několika dny začal oficiální prodej nového produktu společnosti Apple a internet je plný osobních zkušeností a názorů prvních zákazníků. Jak si Apple Vision Pro na trhu stojí?

 

Baterie Vision Pro

Nejprve hardware. Jaké mínusy uživatelé našli? Headset Apple Vision Pro je dodáván v balení spolu s externí bateri. Nemá žádnou vestavěnou záložní baterii, headset na ni tedy musí být neustále napojený, jinak se okamžitě vypne.

Uživatelsky je to tedy poněkud nepohodlné a nepraktické, externí baterie je sice výškou a šířkou podobná iPhone 15 Pro, je však tlustší a skoro dvojnásobně těžší.

Další minus vidí uživatelé ve výdrži baterie. Když už se uživatel nemůže kvůli kabelu a powerbance volně a svobodně pohybovat, ocenil by alespoň super výdrž baterie. Ta ale není nijak závratná. Dle společnosti Apple baterie vydrží dvě hodiny konstantního používání a 2,5 při přehrávání 2D videa.

Dobrou zprávou ale je, že recenzentům prý baterie v různých případech vydržela ještě o půl hodiny navíc. 

 

 

Displej a kvalita zobrazení

Displej Vision Pro je naprostý technologický zázrak a zatím ten nejlepší a nejjemnější, co kdy - nejen v brýlích, byl. Obrazovky tvoří dva MicroOLEDy, které dohromady mají 23 milionů pixelů a poskytnou tak maximálně jemný výsledný obraz. Díky tomu bez potíží přečtete i text v tom nejmenším okně.

Skvělé jsou i barvy a kontrast, které zajistí skutečně kvalitní kino. Ale i zde se po bližším prozkoumání najdou mouchy.

Mírná omezení má například reprodukovaný obraz. Displej brýlí nedokáže pojmout všechny barvy spektra, a tak obzvláště protože to máte přímo před očima, vnímáte i ty nejmenší odchylky. Obraz tedy ne vždy odpovídá realitě a vy si můžete uvědomovat, že sledujete zprostředkované video.

Další věcí je vnější displej. Ten má sloužit pro zobrazení očí uživatelova avatara, a udržovat tak alespoň pomyslný kontakt s okolím.

Skutečnost je ale údajně taková, že to působí spíše strašidelně, zvláštně a především zbytečně. Ve výsledku jsou oči kvůli nízkému jasu, lesku a dalším faktorům, sotva vidět. Recenzenti toto samozřejmě nenechávají bez povšimnutí a dodávají, že by se brýle bez tohoto displeje jednoduše obešly a byly by nejen lehčí, ale i levnější.

 

 

Umělé Persony

Videohovory, videokonference a FaceTime, to je standard dnešní doby, který mají brýle usnadnit. Nefunguje to ale jako s mobilem, který při takové komunikaci máte před sebou a snímá vás. Brýle máte na sobě, tudíž Apple přichází s Personou nebo chcete-li avatarem, kterého si velmi jednoduše vytvoříte. Postačí vzít brýle Vision Pro do ruky, namířit je na sebe a senzory provést několik skenů.

Tímto způsobem brýle vytvoří jakéhosi 3D virtuálního „vás“, který se pak pokouší o simulaci obličejové mimiky, pohybuje ústy i celou hlavou. To, na čem se ale většina recenzentů shoduje je, že výsledek není úplně šťastný a připomíná spíše vaši karikaturu či nedobře vygenerovaný obrázek z Midjourney.

 

Jako nultá generace ok

Apple šel po dlouhé době na trh s úplně prvním zcela novým produktem od vydání Apple Watch a skutečně zapůsobil. Drtivá většina recenzentů uznává, že jako nultá generace jsou brýle podle očekávání a stále je to něco víceméně neokoukaného a nového. Největší háček zatím tedy tkví ve vysoké ceně, která cílovou skupinu hodně zužuje. 

Cena headsetu Apple Vision Pro začíná na 3 499 dolarech a je zatím k dispozici v USA. S rozšířením do dalších zemí se počítá během roku 2024. Už nyní je ale jasné, že i přes vyšší cenu půjde o silně nedostatkové zboží.

 

 

Připravila: Petra Sauerová
Foto: Apple